Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Limp Bizkit

Bibliográfia - Limp Bizkit

Limp Bizkit (alapítva 1994) amerikai rockegyüttes. Alapítási helye: Jacksonville (Florida). Az 1990-es évek végének és a 2000-es évek elejének egyik legnépszerűbb formációja, több mint 31 millió lemezt adtak el világszerte. Jelenlegi tagjai: Fred Durst, Sam Rivers, John Otto és DJ Lethal. Korábbi bandatagok: Wes Borland, Mike Smith, Terry Balsamo, Rob Waters és Scott Borland. A Deftones és a KoЯn mellett őket tartják a nu metal stílus megteremtőinek.
Az együttes nevének eredete [szerkesztés]

tovább »


A híresztelések szerint az egyik ismerősüktől ered a banda nevének jelentése, aki egy átmulatott éjszaka után azt mondta, hogy \"olyan az agya mint egy löttyedt süti\" (angolul limp biscuit). A tagok úgy döntöttek, hogy ennél találóbb nevük nem is lehetne.


A kezdetek
A kamasz Fred Durst sokáig kirekesztettnek érezte magát, mivel egyszerre két különböző stílust is magáénak vallott. Szerette a breaktáncot és azt a zenét, amit Michael Jackson, és Erik B & Rakim stb. játszott, és amit mások egyszerűen „fekete” zenének tekintettek. Viszont a gördeszkás stílus mellett a metal zenét is kedvelte. Ez jelentős hatással volt az együtes későbbi munkáira, amely az egyik oka volt gyors felemelkedésüknek. Fred később Jacksonville-be költözött, ahol találkozott Sam Rivers-szel, aki akkor még egy gyorsétterem alkalmazottja volt. Sam azt ajánlotta Frednek, hogy vegyék be unokafivérét, John Ottot is. John jazzdobos volt, a felkérést rövid gondolkodás után elfogadta. Hárman alkották az alapfelállást: Fred volt az énekes, Sam a basszusgitáros és John a dobos. Durst próbálkozott a szólógitárosi szereppel is, de nem ment neki jól, így hamar világossá vált, hogy kell még egy ember, így meggyőzték Rob Waterst, hogy álljon be gitárosnak. Lényegében ezzel született meg 1994-ben a Limp Bizkit (ekkor még Limp Biscuit).

Waters nem volt sokáig a zenekarral, bár még vele vették fel az első hanganyagot, a négyszámos Mental Aquaducts-ot, de utána otthagyta őket. Később néhány interjúban sokat dícsérte a bandatagokat. John javasolta, hogy vegyék be Wes Borlandot, akit még a középiskolából ismert. Azt állította róla, hogy kiváló képzőművész, de a húrokat is jól tépi. Ez utóbbiról Fred is meggyőzödött, mikor látta őt egy klubban fellépni, így nem volt kifogása az ötlethez. Samnek ugyan eleinte nem tetszett a dolog, mivel Borlanddal a múltban voltak némi nézetkülönbségei, de tisztában volt vele, hogy Wesre mindenképp szükség van, így végül bevették a már akkor is kicsit különcnek számító srácot.


Kapcsolatuk a Kornnal
A banda megkezdte a fellépési sorozatát, és sok más együttessel is találkoztak, de a Kornnal való megismerkedésük különösen jövedelmezőnek bizonyult. Történt ugyanis, hogy az énekesük, Jonathan Davis és gitárosa, Brian „Head” Welch betértek Fred tetoválószalonjába. Durst a zene mellett tetoválóművész is volt, így lehetősége nyílt egy kazetta átadására. Ez hamarosan Jonathan Davistől Ross Robinson producer kezeibe került, akit meggyőzött a demo felvétel, így az együttes megkapta első lemezszerződését a Flip nevű kiadótól. Erre az időre tehető a hip-hop zenét játszó House of Painnel való megismerkedésük is, ugyanis a Limp Bizkit volt az együttes előzenekara az egyik floridai koncertturnén. Az egyik tagjuk, DJ Lethal látta őket játszani, és stílusuk annyira megtetszett neki, hogy felmondott az akoriban már befutott House of Painnek, és csatlakozott Durstékhez.

« bezár

Diszkográfia - Limp Bizkit

Three Dollar Bill, Yall$ – 1997.
Significant Other – 1999.
Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water – 2000.
New Old Songs – 2001.
Results May Vary – 2003.
The Unquestionable Truth (Part 1) – 2005.
Greatest Hitz – 2005.
The Unquestionable Truth (Part 2) – Kiadatlan; várható megjelenés: 2007.

Limp Bizkit cikkek