Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Depeche Mode

Bibliográfia - Depeche Mode

A Depeche Mode Composition Of Sound néven, 1980-ban alakult az angliai Basildon-ban, Essex megyében. Az alapítótagok Andy Fletcher, Martin Lee Gore és Vince Clarke voltak. A trió énekest keresett, amikor meglátták Dave Gahan-t David Bowie: Heroes című számát éneklve. Hamarosan Gahan is csatlakozott a bandához. Ekkor váltottak a Depeche Mode névre is. A DM első kislemeze egy kis lemezkiadónál, a Some Bizzare-nál jelent meg. Ez a Photographic volt. Még a Depeche Mode megalakulásának első évében felfedezte, tehetséget látott a csapatban Daniel Miller, a Mute Records feje. Azonnal leszerződtette őket a kiadójához, habár ez valójában csak egy szóbeli szerződés volt, amely csupán tavaly vált hivatalossá, amikor aláírtak egy szerződést. A Depeche Mode lemezeit az USA-ban pedig a Sire Records terjeszti.

tovább »A csapat első kislemeze a Mute-nál a Dreaming of me volt, ezt követte a New Life, majd a Just Can’t Get Enough. A debütáló nagylemez, a Speak&Spell.pedig 1981 novemberében jelent meg. Az első nagylemez megjelenése után Vince Clark kilépett a Depeche Mode-ból és megalapította a Yazoo formációt.

Egy újsághirdetésre jelentkezve került a bandába Alan Wilder. Andy, Dave és Martin egy 21 évnél nem idősebb zenésztársat keresett. Alan Wilder ekkor túllépte már ezt a korhatárt, így kénytelen volt hazudni... de megérte! Az első szám, amelynek stúdió felvételeinél Alan-t is teljesjogú partnerként bevonták a Get The Balance Right volt.

A Depeche Mode második nagylemze, a Broken Frame 1982-ben jelent meg. Ezt követte 1983-ban a Construction Time Again, amelyen többek között megtalálható az Everything Counts című slágerdal is. 1984-ben jelent meg a Some Great Rewards című nagylemez. Ugyanebben az évben az Egyesült Államok is felfedezte magának a Depeche Mode-ot. Ekkor ott kiadták a People Are People című válogatáslemezt is. 1985-ben a Depeche Mode ismét egy válogatáslemezt adott ki, Singles 81-85 címen.
1986: Black Celebration. Sokak szerint ez az a nagylemez, amely a legjellegzetesebb, legtipikusabb DM-os hangzásvilágot adja vissza.
1987: Music For The Masses című lemez. Erről az albumról az első kislemezdal a Strange Love volt, amelyből több mint 14 remixváltozat készült. A lemez megjelenése után világturné következett. A Depeche Mode 101. koncertje az egyesült államok-beli pasadena-i Rose Bowl-ban 70 ezer rajongó előtt zajlott. Erről a banda egy koncert albumot és videót is megjelentett 101 címmel.
1990: Violator. Erről az első kislemez a Personal Jesus volt. A Depeche Mode a Personal Jesus-szal végre aranylemezes lett az USA-ban. Ezt követte a Violator Tour, amelynek befejezése után Dave Gahan Los Angeles-be költözött, és komolyan foglalkoztatta a gondolat, hogy kilép a DM-ból. Sőt, Dave elkezdett zuhani egy nagyon mély szakadékba...
1993 Songs Of Faith And Devotion. Ez volt az első DM lemez, amelyen vendég zenészek is szerepeltek. Következett a Devotional Tour, amely után végleges döntést hozott Alan Wilder: kilép a csapatból. Alan megelégelte a Depeche Mode-on belüli viszonyokat, és úgy döntött a továbbiakban saját project-jének,, a Recoilnak él.
Ekkor úgy tűnt: a Depeche Mode-nak vége. Dave Gahan kábítószer túladagolásos ügyei, Martin Gore és Andy Fletcher alkoholizmusáról szóló pletykák, a tagok közötti negatív viszony... stb, stb.
Ekkor, 1998-ban megjelentették a Singles 86-98 válogatáslemezt. Erre csak egy új stúdió felvétel került, az Only When I Lose Myself. Következett a Singles Tour, amely során sajnos Magyarországon nem lépett fel a Depeche Mode.
2001: 8 év után új stúdió album, az Exciter. A lemez producere Mark Bell. "Izgatóan" jó dalok, összeszedett, kiegyensúlyozott DM tagok, és egy turné, amely tavaly júniusban Kanadában kezdődött. 2001. szeptember 12-én pedig Budapesten, a Kisstadionban is fellépett a csapat.
Idén tavasszal a turnéról kiadtak egy koncertfilmet: One Night In Paris címmel, amit Anton Corbijn rendezett.
A 2003-as évre pedig szólólemezeket ígértek a Depeche Mode tagjai: Dave Gahan és Martin Gore is. Ha pedig minden igaz, akkor Alan Wilder is elkészül új albumával.

Dave Gahan

Dave Gahan, a Depeche Mode frontembere, milliók ideálja, az elmúlt 20 év alatt egy essex-i srácból az egyik legkarizmatikusabb frontemberré nőtte ki magát.

A Depeche Mode ’hangjaként’ Dave hőssé vált a rajongók számára. Mégis Dave valahol sosem érezte teljesnek magát. Ez idáig!

A Paper Monsters Gahan első szólóalbuma, és a sztárt ismét egy startvonalnál találjuk. Egy új fejezet az életében. A lemezt new york-i barátjával Knox Chandler-rel készítette, a produceri munkákat pedig Ken Thomas vállalta magára.

A lemez magán hordozza az első szólóalbum frissességét, de eközben a tapasztalt zenész lelkülete is átjárja.
"Ami leginkább megérintett, az egyszerűen csak az volt, hogy boldoggá és teljessé tett ez a munka" – nyilatkozta Dave. "Olyan valamit akartam hallani, amitől jól érzem magam. Ken-nel pedig nagyon jó volt együtt dolgozni!"

Habár Dave 22 évig a Depeche Mode-ban "csak" énekelt, a Paper Monsters-szel bebizonyítja mindenkinek, hogy egy nagyon tehetséges zeneszerző is.

A címben szereplő szörnyetegek Dave szerint utalnak múltjára, de mindennapi démonjainkra is! Viszont Dave úgy véli a lemez optimista és reményteli, mert ő maga is az!

"A legfontosabb az volt számomra, hogy mindegyik számban legyen humor, de ugyanakkor a remény és a hit üzenete is!" – közölte Gahan.

Összefoglalva, a Paper Monsters egy ereje teljében lévő, kiforrott, magabiztos előadó albuma.

Dave leszögezte: "Nagyon sok lehetőséget kaptam az élettől, és itt volt az ideje, hogy ezeket az ajándékokat elfogadjam, és valamit kezdjek velük!"

« bezár

Depeche Mode cikkek