Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Cher

Bibliográfia - Cher

Három év telt el Cher előző albumának címadó dala, a „Believe”, világsikere óta. A kislemez három Grammy jelölést kapott 1999-ben, és Nagy Britanniában még mindig tartja a rekordot: a „Believe” a legnagyobb példányszámban eladott kislemez női előadótól.

Cher 2001-ben a rajongók örömére új albummal jelentkezett. Az énekesnő november 19-én adta ki már régóta várt új lemezét „Living Proof” címmel, melyről az első kislemez a „The Music’s No Good Without You” volt. A kislemez elkészítésében Chert ugyanazok segítették, mint a „Believe” felvételeikor: Mark Taylor és Brian Rawling a Metrophonicsból. A dal azonnal a klasszikusok sorába lépett, és a videóklip hatásosan mutatja be Chert csábos szerepében.

tovább »A „Living Proof”-on tizenkét új dal hallható, melyből négyet Mark Taylor (Metrophonics) írt. Cher az albumon együtt dolgozott többek között Tony Morannal, a Stargate-tel, Rick Nowlessel és Diane Warrennel. A felvételeket Londonban és Los Angelesben készítették.

Cher kétségtelenül egy élő legenda, minden idők egyik legsikeresebb személyisége a szórakoztató iparban. Nem csak énekesnőként, de rendezőként, és Oscar díjas színésznőként is meghódította a világot.

Cher, Cherilyn Sarkisian LaPierre, El Centroban (California) született 1946-ban. Színészi hajlamait édesanyjától, a színésznő Georgia Holttól örökölte. Tizenévesen Hollywoodba ment, hogy ő is színésznő lehessen, ehelyett a Hollywood Boulevardon egy kávézóban megismerkedett későbbi férjével, Sonny Bonoval. Nem sokkal ezután Phil Spector Gold Star stúdiójában beugrott egy énekesnő helyett, innentől kezdve Cher karrierje megállíthatatlanul ívelt felfelé. A Sonny & Cher a ’60-as évek egyik legsikeresebb duója lett, 10 slágerlistás dalt adtak elő 1972-ig, köztük 1965-ban az „I Got You Babe”-et, mely meghozta számukra a világsikert is. A duettnek egyszerre öt dala szerepelt az amerikai 20-as toplistán, amit előttük csak a Beatlesnek és Elvis Presleynek sikerült elérnie. A zenélés mellett a páros saját TV showval is büszkélkedhetett, melyet az amerikai CBS csatorna sugárzott, „The Sonny and Cher Comedy Hour” címmel.

Cher a duett mellett hasonlóan sikeres szóló karriert kezdett, melyet olyan számok fémjeleznek, mint a „All I Really Want To Do”(1965), „Bang, Bang” (1966), a listavezető „Gypsies, Tramps & Thieves” (1971), „Half-Breed” (1973) és a „Dark Lady” (1974). Eközben a színészkedés kissé háttérbe szorult, a művésznő két kisebb filmben, a „Good Times”-ban és a „Chastity”-ben játszott. (Az utóbbi film címe inspirálta, hogy Bonóval közös gyermeküket Chastitynek nevezzék.)

Öt nappal válása után Cher hozzáment Gregg Allmanhoz. A házasság gyümölcse az „Allman And Woman” című LP, egy kisfiú: Elijah Blue, és egy újabb válás 1979-ben. Még ugyan ebben az évben a közönség elé került Cher diszkó slágere a „Take Me Home”, majd egy újabb zenei fordulattal a hard-rockos „Black Rose”, melyben az énekesnő akkori szerelme, Les Dudek is szerepelt. 1982-ban Cher debütált a Broadwayn , a „Come Back To The Five And Dime, Jimmy Dean, Jimmy Dean”-ben. Majd játszott a „Silkwood”-ban (Oscar díj – legjobb női mellékszereplő), „Maszk”-ban, „Holdkórosok”-ban (Oscar díj, Golden Globe díj – legjobb női főszereplő), „Az eastwicki boszorkányok”-ban és a „Sellők”-ben is.

1985-ben Cher visszatért az énekléshez, az „I Found Someone” című slágerével, melyet az 1989-es albuma, a „Heart of Stone” követett. Az albumon olyan slágerek hallhatóak, mint a „Just Like Jesse James, az „If I Could Turn Back Time”. 1990-ben a slágerlistákat ostromolta a „The Shoop Shoop Song”-gal melyet a „Sellők” című filmjéből is ismerhetünk, majd újabb két albummal, a „Love Hurts”-el és a „Greatest Hits”-el jelentkezett.

1995-ben kiadta az „It’s A Man’s World”-öt, mely az első albuma volt a WEA-nál. A „Walking in Memphis”, a „The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore” és a „One By One” című kislemezek kerültek az albumról a slágerlistákra. 1996-ban Cher rendezőként is megmutatta tehetségét, a „Ha a falak beszélni tudnának” című filmben, majd játszott a remek kritikákat kapott „Tea Mussolinivel”-ben.

A „Believe” című kislemezzel került vissza 1998-ban Cher a zenei életbe. Azonos című albumáról a „Strong Enough” és a „Dove L’Amore” is nagy sikert arattak. Az HBO által forgatott koncertfilm Cher világkörüli turnéjáról tizenegy Emmy jelölést kapott.

Cher a „Living Proof”-al új fejezetet nyit rendkívüli karriertörténetében.

« bezár

Diszkográfia - Cher

Believe (1998)
Greatest Hits (1999)
Living Proof (2002)

Cher cikkek