Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Nyers

Bibliográfia - Nyers

A zenekart Czutor Zoltán alapította még általános iskolás korában. Látta a médiák rocksztárjait és ellenállhatatlan vágyat érzett, hogy is ilyen legyen, így t is megszédítették és átverték a rock 'n' roll világának illúziói. A zenekar története ezen illúziók leépülése mentén játszódik

Az alapítótagok elször követték a metál zene újabb és egyre durvább hatásait az Iron Maidentl a Judas Pristen keresztül egészen a Slayer, Voivod, Venom, Destruction világáig. Ekkorra olyan durvává vált a zenekar zenéje, hogy nem sok helyen adhatták el némely esetben akár 52-53 (!) zenei témára épül, félórás opuszaikat.

tovább »


Késbb megpróbálkoztak a funky és a rockzene összeötvözésével. Most már Nyers néven koncerteztek Szeged különböz klubjaiban és sorban nyertek meg mindenféle helyi és egyéb tehetségkutató versenyt.

1993-ban elkészítették a technikailag közel sem tökéletes, ám széleskörű elismerést hozó "Dundi pocak" című demójukat. Ekkor már komoly lemezkiadási ajánlatot kaptak. A zenekar három alapító tagja (Czutor Zoltán, Miklós Tibor, Volent Zsolt) - Kovács Ferenc gitárossal kiegészülve készítette el a "Horrornéger" cím számát a Metal Hammer Hungary szaklap 1994-es Demonstráció c. válogatásalbumára.

Az 1994-ben a BMG fszerkesztje - Földes Zoltán - felkereste ket és egy szerzdést ajánlott nekik 1995 tavaszától. Az els album - melynek címe "Elmúltak a buta zenék" - meglehetsen nagy vihart kavart bizonyos körökben. Ennek ellenére a zenekar megkapta érte 1996 elején a MAHASZ "1995 felfedezettje" címét és az ezzel együtt járó dögnehéz Arany Zsiráf szobrocskát.

Ezután sorozatos koncertek sorozata következett, részt vettek a "Hazudós zenekarok versenye" elnevezés turnén is a Kispál és a Borz, a Pál Utcai Fiúk és a Tankcsapda társaságában, majd Kovács Ferenc helyett a húsz éves Mátraházi Andor lett az új gitáros. A zenekar a második albumát "Béna" címmel 1996 nyarán vette fel, melynek CD változatán bonus CD-Rom is található fotókkal, klipekkel. Ez az album a Metal Hammer H. 1996 -os "Az év albuma" szavazásán a Metallica - Load és az R.E.M. - New Adventures in Hi-Fi című albumai mögött az elokel harmadik helyet foglalta el.

A zenekar végigkoncertezte az ország klubjait, egyre ntt rajongótábora. Sajnos eközben romlott meg a zenekar és a kiadó kapcsolata. A zenekart ekkor a feloszlás gondolata foglalkoztatta. Végül úgy döntöttek, hogy egy ideig szüneteltetik a zenekar létezését. Czutor Zoltán, a zenekar frontembere új lehetségek reményében az USA-ba utazott, ahol nagy sikert aratott zenei anyagával különféle klubokban, és rájött, hogy mégis van jövje ennek a zenének...

1998 augusztusának végén megkezddtek a "Virágslágerek " címet visel maxi felvételei. Ezt megelozen a zenekarban újabb tagcsere zajlott le, Mátraházi helyett Hegyi Pál került a ritmusgitáros posztra.

1999 március 30-án jelent meg a zenekar harmadik albuma "Mi rendes emberek" címmel a Warner Music Hungarynál. A Nyers az album megjelenését követen a legjelentosebb hazai klubokban, egyetemeken lépett fel, valamint a legjelentosebb hazai fesztiválokon szerepelt: EFOTT, VOLT, Pepsi Sziget, MEN. A legjelentosebb hazai zenei és zenészszaklapok írtak elismer kritikákat a zenekarról, az új albumról és mindvégig jelentek meg elismer cikkek a zenekarról egybehangzó véleményként olvashattuk, hogy a zenekar végre rátalált önmagára.

Jelenleg a harmadik album néhány számának mixesítésén dolgoznak a fiúk. Ezzel egyidben a negyedik album elokészületei is folynak, újabb demo készült el, melynek folytatásaként jövore új album születik. A demo készítéssel egyidoben tagcsere történt a zenekarral. Ismét a zenekar tagja a régi-új gitáros Mátraházi Andor. Hamísítatlan Nyers-hírek:Hegyi Pál - a Nyers együttes egykori gitárosa - fogadalmat tett, miszerint idén egy hallgató sem bukik meg a JGYTF angolszakos hallagatói közül,amennyiben vásárolnak a Nyers "Mi rendes emberek" c. albumából.Hírek szerint az eladások ugrásszerűen megnőttek.Hegyi Pál atroszkópos térdműtéten esett át a minap. A Műtét során sajnos Pali lábát amputálni kellett. Máris sok amerikai művégtaggyártó vég jelentkezett szponzorként a zenekarnál. Volent Zsolt a Nyers villámkezű dobosa lézeres szemműtéten esett át a közelmúltban.A műtét után Zsolt napokig nem nyerte vissza látását orvosi műhiba miatt, de azóta látása a S.A.S -éval vetekszik.

« bezár