Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lord

Bibliográfia - Lord

A fáma szerint Sipcz Ern gitáros és Süt István dobos 1972-ben, a szombathelyi Gyöngyös áruház egyik kirakatában látta meg azt az elegáns kivitel cigarettát, aminek Lord volt a neve. Ez annyira megtetszett nekik, hogy éppen alakuló zenekarukat is erre keresztelték. Az els felállásban benne volt még Papp László és a csapat vezéregyénisége Vida Ferenc, aki korábban a Red Fire nev zenekarban basszusgitározott.

Több tagcsere után 1978-ban született meg az els saját dal, a Rakétamotor.

tovább »1981 fontos év a zenekar történetében: ekkor csatlakozott hozzájuk, a soproni Roller együttes addigi énekese, Pohl Mihály, aki azóta is a Lord meghatározó hangja. Még egy új taggal bvültek, a csapattal kezdetektl rokonszenvez Balogh József költ-tanárral, aki a színfalak mögött segítve, a szövegek írását vállalta magára. Ekkor született meg a Vándor cím nóta is, amelyet a "Lord együttes himnuszának" neveznek, és amely nélkül nincs Lord koncert. Ebben az évben több sikeres koncert és egy IM Rockdal-díj is jelezte, hogy jó úton járnak.

A 13. születésnapjukat aztán végre nagylemezzel ünnepelhették a fiúk. Ezt a hazai zenekarok közül talán elsként nyugaton (igaz csak a szomszédos Ausztriában, de akkor ez is nagy dolognak számított) vehették fel. A Big City Lights sikere aztán idehaza is megtörte a jeget: a Hungarotonnál megjelenhetett els kislemezük, az Akarom t!, melynek "B" oldalán a Tépett álom (Csakis a lényeg) kapott helyet.

1987-ben új dobos, Gyurik Lajos, valamint új billentys, az egykori Karthago tag, Gidófalvy Attila csatlakozott a szombathelyi gárdához. Gidófalvy sajátos stílusával és humorával igazi bulizós hangulatot tudott teremteni a koncerteken. Ekkor szerepelt a csapat a siófoki Interpop Dalfesztiválon is.

Az együttes egyre népszerbb lett, olyannyira, hogy a Szemedben a csillagok cím 1988-as albumuk 65.000 példányban fogyott el. Ezen a lemezen már a villámkez Ers Attila nagyszer gitározását hallhatták a rajongók. Az eredetileg bakeliten megjelent hanganyagot a Hungaroton 2000-ben CD-n ismét kiadta, méghozzá két 1985-bl származó bonus trackkel: Akarom t, Tépett álmok.

1990-ben az addig másodállásban zenél Gyurik, az alapító Vida, valamint a mókamester Gidó is búcsút mondott a Lordnak. Pohl Misi új társakat keresett és velük együtt éveken keresztül rizte a (takarék)lángot, azaz életben tartotta a Lord nevet. Kiadtak még pár albumot, felléptek klubokban és fesztiválokon, de a régi sikereket nem tudták megismételni.

2000-ben újra összeállt a legendás ötösfogat: Ers, Gidófalvi, Gyurik, Pohl és Vida. Április 30-án k nyitották a Petfi Csarnok szabadtéri szezonját egy hatalmas koncerttel. Volt ott pirotechnika, fénytechnika és olyan hangosítás, hogy még a kritikus zeneértk is elismeren csettintettek. A legfontosabb viszont a zene volt, méghozzá remekül szóló, príma rockzene, Pohl Misi tiszta szívbl jöv énekével és a többiek örömteli játékával. Útjára indult A Vándor, ismét ragyogtak Szemedben a csillagok, és tombolt a tömeg, amikor megszólalt a Tombolhat a szél, a Fázom a szélben és a többi "nemes" dal.

2001-ben is aktívak a dallamos rockzene hazai lordjai. Felléptek Budapesten és az ország több városában is. "A LORD legyen veletek" - mondja Pohl Misi a koncertek végén. Úgy legyen.

« bezár

Diszkográfia - Lord

Kőszív (Sipőcz Band '72-'82) (1997)
Live I. (1996)
Fehér galamb (1972-1982) (1995)
Ólcsó és ügyes (1993)
Az utca kövén (1992)
Lord III. (1990)
Válogatás (I.-II.-III.) (1990)
Ragadozók (1989)
Szemedben a csillagok (1988)