Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Black Out

Bibliográfia - Black Out

Az 1992-ben indult Black-Out már igen korán nevet szerzett magának a pesti klubéletben, hiszen mind kiállásuk, mind zenéjük valami újat képviselt a hazai rockzenei palettán.

Első albumukat 1993-ban adták ki, bár ez a kispéldányszámos anyag ma már igen ritkán kerül megidézésre koncerteken (bár természetesen a jubileumi bulin erről is elővettek a srácok pár nótát, és akkor derült ki, hogy nem koptak meg ezek sem!).

Az igazi áttörést azonban a 1994-es Fekete-kék hozta meg számukra, mellyel rövidesen az egyik legsikeresebb, igazi fanatikus rajongótáborral bíró magyar rockbandává váltak. Ekkoriban tetőzött a Seattle-i grunge-hullám, és a Black-Out már csak azért is köthető volt ehhez a vonalhoz, mert a korai időkben az ehhez tartozó Pearl Jam-től, Alice In Chains-től és Stone Temple Pilots-tól is játszottak feldolgozásokat. Ezek a bandák valóban hatottak a csapatra, ám már ekkor megvolt a tipikus Black-Out hangzás- és hangulati világ, amiben a fő dalszerző-gitáros Csányi Szabolcsnak épp úgy nagy része volt, mint az énekes Kowalsky-nak, akinek jellegzetes, művészi szövegvilága mind a mai napig a Black-Out egyik fő védjegye.

tovább »A sikereket még ugyanazon évben egy Live című, félhivatalos koncertanyaggal ünnepelték a srácok.

Ha a Fekete-kéket nevezzük az áttörésnek, akkor a 1996-os Esőnapot kell a csapat pályája csúcsának tekinteni, legalábbis eladások tekintetében. A Sony Musicnál megjelent album idején valóban a Black-Out körül forgott a világ. Szép akusztikus daluk, a Ma sláger lett, a rádiók sűrűn játszották. Az album borítójához Kowa festményeit használták fel, amikből aztán kiállítás is nyílt - ahol a csapat egy teljesen akusztikus koncertet is adott.

Egy évre rá következett a szintén kitűnő Ezüstkötet album, már új basszusgitárossal (Andrics László helyére Fehérvári Attila érkezett), valamint a nagyszabású lemezbemutató és 5 éves jubileumi koncert a Petőfi Csarnokban.

1999-ben jelent meg az addigiaknál könnyedebb hangvételű, zeneileg kísérletezőbb és színesebb V.V.V., ami egy picit megosztotta a közönséget, de sokan pont azt szerették benne, hogy annyi minden van rajta.

Rossz idők jöttek a csapatra, három évet kellett várni az új anyagra, ami már másik kiadónál jelent meg. A 2002-es Szabadlábon visszatérés volt a korábbi, nyersebb, keményebb Black-Out hangzáshoz, ugyanakkor jóval modernebb formában. Ezen az albumon mutatkozott be az új basszusgitáros, Temesi Bertalan.

2004-ben jelent meg a Spirálgeneráció, a csapat koncertalbuma, amely a zenekar tizedik születésnapi koncertjén készült, még 2002. decemberében, a Wigwamban, és amely DVD-n is megjelent 2005. év elején.

Jelenlegi felállás:

Csányi Szabolcs - gitár
Csányi Zoltán - dob
Kowalsky - ének
Temesi Bertalan - basszusgitár

« bezár

Diszkográfia - Black Out

2004. Spirálgeneráció DVD
2003. Spirálgeneráció CD/MC
2002. Szabadlábon
1999. V.V.V.
1997. Ezüstkötet
1996. Esőnap
1994. Live
1994. Fekete-kék
1993. Black-Out