Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Kispál és a Borz

Bibliográfia - Kispál és a Borz

A Kispál és a Borz zenekar 1987 augusztusában alakult a következő tagokkal: Kispál András (gitár), Lovasi András (gitár,ének), Bräutigam Gábor (dob), Ózdi Rezső (basszusgitár). Az együttes 1987 december 10-én tartotta első koncertjét a JPTE Tanárképző Karának a klubjában, az azóta legendává nemesedett Szenes klubban. 1988-ban az egyetem berkein belül játszott a zenekar nagy sikerrel. A következő évben Ózdi Rezső kivált a zenekarból, helyére nem vettek be senkit, azóta Lovasi András basszusgitározik. A zenekar trió formációban dolgozott tovább. A Kispál és a Borz ez évben kezdett el Pécsen kívül koncertezni, miután a városban már jelentős közönségtáborra tettek szert. Ekkor jelent meg első demójuk "Tökéletes helyettes 50 percig" címmel, amit elsősorban helyben terjesztettek.

tovább »


1990-ben körülbelül 150 koncertet adott a zenekar, illetve felvette első lemezét. A Kispál és a Borz ekkor már népszerű koncertegyüttes. 1991-ben megjelent a "Naphoz Holddal" című lemez, amellyel a zenekar úgynevezett alternatív körökben általánosan ismertté vált. Egy év múlva újabb album a rajongók legnagyobb örömére: "Föld, kaland, ilyesmi" címmel.
1993-ban új kiadóhoz, a Rózsa Recordshoz szerződtek, s természetesen itt is kiadtak egy új albumot, melynek címe: "Ágy, asztal, TV". Ezen album megjelenését teltházas koncertek követték a Petőfi Csarnokban és országszerte. 1994-ben ismét kiadót váltottak: a PolyGrammal írtak alá szerződést. Nyár végén vették fel a "Sika, kasza, léc" című albumot, melyért eMeRton díjat nyertek később. Felléptek a Diákszigeten, ahol a 30.000 fős közönség láttán felmerül a kérdés, miszerint valóban alternatív zenekar-e a Kispál és a Borz. Az aktív koncertezés mellett (több mint 100 koncert évente), Pécsett színházi előadásokban is részt vettek, azok zenéjét írták és szerepet is vállaltak.
1996 február 9-én nagysikerű unplugged koncertet adott a zenekar a Fővárosi Nagycirkuszban. Itt lehetett először hozzájutni az együttes új lemezéhez, melynek címe "Ül". Az új lemez a MAHASZ eladási statisztikája alapján Aranyzsiráf díjat kapott, mint "Az év rockalbuma", és az eMeRton díjat is neki ítélték a szaksajtó képviselői. Később az unplugged-ról készült felvételt a Duna TV sugározta.
A koncert után Bräutigam dobos távozott a zenekarból, helyét a No-ból és a Codaból ismert Tóth Zoltán (Csülök) vette át. A lemezbemutató óta a zenekar élő produkcióiban két vendégzenész - Dióssy D. Ákos (billentyűs hangszerek, vokál), Vittay Ferenc (gitár, vokál) is részt vett. A Polygram kiadó a sikereket látva ismételten szerződési ajánlatot tett - több más kiadó mellett - újabb négy önálló lemez elkészítésére, s ezt a zenekar elfogadta.
Az 1997-es év további sikereket hozott. A "Csinibaba" című mozifilm zenéjének elkészítése még szélesebb körben tette ismertté a zenekar nevét, s a CD-n megjelent filmzene azóta már platinalemez lett, ezt később a szakma Arany Zsiráf díjjal jutalmazta. A lemezen szereplő "Kicsit szomorkás" című feldolgozás, mint az 1997-es év legsikeresebb dala a Magyar Jogvédő hivatal Huszka Jenő díját kapta.
Közben elkészült a hatodik önálló nagylemez is "Bálnák, ki a partra" címmel. A zenekar a legtöbbet eladott rocklemez kategóriában is megkapta az Arany Zsiráf díjat, melynek gálaműsorát 120.000 néző tekintette meg a Felvonulás téren, s a felvételt a MTV 1-es csatornája is műsorára tűzte.
Ugyanerre az évre esett a zenekar megalakulásának 10. évfordulója, melyet két koncerttel is megünnepeltek. Az első nagyszabású koncertjük szülővárosukban, Pécsett került megrendezésre október 11-én a JPTE klubjában. Az est folyamán újra láthattunk mindenkit a színpadon, aki fontos szerepet töltött be a zenekar eddigi életében. A koncertet követően a zenekar stúdióba vonult, hogy befejezze a rajongók által oly régóta várt koncertlemezének utómunkálatait, melynek címe "Happy Borzday".

« bezár

Diszkográfia - Kispál és a Borz

Holdfényexpressz (1998)
Bálnák, ki a partra (1997)
Happy borzday (1997)
Ül (1996)
Sika, kasza, léc (1994)
Ágy, asztal, TV (1993)
Föld, kaland, ilyesmi... (1992)
Naphoz Holddal (1991)
Tökéletes helyettes 50 percig (1989)

Kispál és a Borz cikkek