Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Basement Jaxx

Bibliográfia - Basement Jaxx

Emlékszel, hol hallottad elször a Basement Jaxx-et? Mi fogott meg benne? A bizalom vagy a Vörös
Riadó színtiszta eufóriája, amely szétterjedt a levegben?

Talán éppen egy táncparketten álltál, és a Fly Life pusztító himnuszára tomboltál? Vagy körbe-körbe ugrándoztál, mint egy elmeháborodott a Rendez Vu-ra esetleg a raggát house-szal elegyít Jump and Shout-ra?

Bárhogy is volt, biztosan nem tudtál ellenállni a két producernek, akik a new yorki DJ Armand van Helden költi szavaival élve "megfogták a house zenét, és jól seggbe b***ták".

tovább »


Felix Buxton és Simon Ratcliffe sikeres bemutatkozó albuma, a Remedy bebizonyította, hogy a basszusok és a klasszikusok jól megférnek egymással, és a dance műfaj újabb sztárokat ünnepelhet.
Basement Jaxx fogta az underground zenéket, és latinnal, raggával, hip-hoppal valamint a tsgyökeres londoni felfogással ötvözte azokat, majd visszavágta a képünkbe.
De Istenem! Mindannyian imádjuk. Legutóbb Felix és Simon a Remedy-vel mutatkozott, most pedig Basement Jaxx nyomja a Rooty-t az orrotok alá.
Az album a brixtoni sarki pubban rendezett baráti underground partykról kapta a nevét.
A Rooty rült zenei világa magával ragadó, az
égbe repít, és végig rülten élvezed az utazást.
A Remedy megjelenése óta a Basement Jaxx azon fáradozott, hogy újradefiniálja az öröm fogalmát, amelyet egy dance albumtól várhat az ember.
Él koncertekkel kezdték a térítést. Habár a legtöbb dance fellépés látványvilága egy lepattant autószerel mhelyben babráló melós mutatványával vetekszik, a Basement Jaxx a turné minden állomásán karneváli hangulatot teremtett. David Bowieval egy idben léptek fel a 2000-es Glastonbury fesztiválon, ahol teljesen átvették a hatalmat a flamenco táncosok
parádéjával, az MC-kkel, az énekesekkel és a bukfencez ütsökkel.
Az SW9 hangjait elvitték Ausztráliába, Amerikába és Japánba is.
Az old skool rajongókat is kielégítették az olyan underground kiadványokkal, mint az "I live in
Camberwell, she lives in Brixton".
Eközben még valahogy arra is maradt idejük, hogy beindítsák a Rooty éjszakákat, amelyhez maga DJ Felix - a visszahúzódó szupersztár antitézise - tervezte a szórólapokat és festette a díszleteket.
Az este nyitásaként, néhány ital mellett
meghallgatták a kedvenc zenei összeállításukat,
talán néhány új dalt is elpróbáltak. Még mieltt
bármit tehettek volna, a zártkör bulit már az
újságokban reklámozták, a pubok új szerepét méltatva. Nem sokan képesek megváltoztatni ilyen egyszeren a pubok trendjét. Természetesen ez volt az új album tesztelése, ahol az olyan számok, mint a Romeo is, kaotikus hónapok során állt össze. A hangzás maradt Basement Jaxx-es, de ennél sokkal többrl van szó.
A brit RandB énekes díva, Kele Le Roc bevonásával készítették el a Romeót, amely tutira a nyár legnagyobb slágere lesz, minden autóban ez fog bömbölni. Jobb most hozzászokni: rengeteget fogod hallani az elkövetkezend hónapokban. Aztán ott van az ugrálós, rjöngs "Where's Your Head At?", amelyet még a Clash is megirigyelhetne. Az "SFM",a "Breakaway"
és a "Crazy Girl" olyan számok, melyeken
egyértelmen ott van a top 5 legkísérletezbb producereinek keze nyoma. A "Jus 1 Kiss"
mézédes melódiája pedig azt bizonyítja, hogy nem felejtették el, miként kell egy gyilkos nótát megírni.
Ez az Ibiza nyári slágerének predesztinált szám
tutira új barátokat szerez majd számodra, és a
régieket is átölelheted közben.

Máshol Elliot May visz minket bele a gospel jazz srjébe a "Do You Thinkkel", miközben a chicagói DJ Derrick biztosítja a szürreális felhangokat az átvezet részeken. A sikeres USA és európai turné után épp most tértek vissza UK-be. Az él show tovább gördül. Olyan rületes táncosokat vonultat fel, hogy alig tudsz figyelni az ütsökre és a kegyetlenül energetikus vokalistákra. Felix frontemberként is
debütált a "Where's Your Head At?"-ben.
A legutóbbi fellépés az MTV Music Awards-on, Hamburgban nagyot robbant. Megnyerték a legjobb együttes kategória díját, és megszámlálhatatlan mennyiség listán tntek fel az év végére. Basement Jaxx zenéje sokkal több, mint dance zene, ez a jöv funkja, olyan album, amelyért a Prince rajongók könyörögve állnának sorban a lemezboltokban, ha Mesterük még tudna ilyet csinálni.
Basement Jaxx maga a fantázia, a játékosság, a lélek és az ösztönök. Tökéletes dalok és újítások.

« bezár

Diszkográfia - Basement Jaxx

Atlantic Jaxx (EP) 1994
Samba Magic (single) 1995
Summer Daze (EP) 1995
Sleazycheeks
(EP)
Urban Haze (EP)
Basement Jaxx Present Atlantic Jaxx (LP) 1997
Red Alert (single) 1999
Remedy (LP) 1999
Betta Dayz (EP)
1999
Jaxx Unreleased (LP) 2OOO
ILive In Camberwell (EP)
2OOO
Rooty (LP) 2OO1