Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Crystal

Bibliográfia - Crystal

A Sony Music 2000. novemberében megrendezett sajtótájékoztatóján mutatkozott be először a csapat.
Kasza Tibor, Kasza Gábor és Lajtai Katalin közel öt éve ismerik egymást. A testvérpáros még a szentesi gimnáziumi években ismerte meg Katalint.
Az együttes 1998-ban határozta el, hogy az ír zenei hangzásokat szeretnék népszerűsíteni dalaikban. Ebben az évben készült el a csapat nagylemezének anyaga.
Sajnos a kiadók féltek az új kiforratlan műfajtól, így elutasították a csapatot. Az igazi megváltás csak tavaly érkezett el a formáció életében. Egyszerre csak a The Corrs és Michael Flatley sikerei meghozták a hazai piacon is az áttörést és hirtelen több kiadó is rácsapott a Crystal produkciójára. Végül is a Sony Musichoz szerződtek.

tovább »


2000. decemberében jelent meg a csapat első debütáló albuma "Két utazó" címmel. A lemez címadó dala napok alatt a slágerlisták legkedveltebb szerzeménye lett.
A dalhoz készült videoklipet két helyszínen forgatták. Az egyik állomás az egri hatalmas szakadékok voltak, a másik pedig a budaörsi hegyek. Ez utóbbi helyen csípős, hideg szél fogadta őket, a végeredmény viszont magáért beszél. Konkrét cselekmény nélküli, mégis szép és magával ragadó klip lett belőle.
A siker után újabb szuperdallal rukkolt elő az együttes "Ezer Hold" címmel. Ehhez a dalhoz is készült klip, amelyet a budaörsi Birkás Stúdióban rögzítettek. A felvételről érdemes tudni, hogy egy "green box" háttér előtt zajlottak, amelyek később a számítástechnikai és grafikai trükkök elkészülésében nyújtottak segítséget.

Lajtai Katalin

1978. április 8-án a Kos jegyében született.
Gimnáziumi éveit befejezve 1996-ban Budapestre költözött, és profi tanároknál kezdett el éneket tanulni.
Időközben a Fianna elnevezés ír népzenéket játszó társulattal bejárta Európát, és itthon több musicalban játszott.

Kasza Tibor

1978. február 23-án a Halak jegyében született.
Katit követve ő is elkezdett éneket tanulni, de inkább a zeneírást és a stúdiómunkálatokat helyezte előtérbe. Ő készítette annak a dalnak a zenéjét is, amely az 1998-ban a Magyar Televízió által megrendezett Táncdalfesztivált nyerte.
Az együttes zenei világáért is ő felel, hiszen az ő keze munkáit dicsérik a szerzemények. A zeneszerző-énekes eredetileg a színházak világában tevékenykedett. Miklós Tiborral karöltve alapították meg a Piccolo színházat.

Kasza Gábor

1977. február 3-án a Vízöntő jegyében született.
Több színházi és popzenei produkcióban működött közre az elmúlt években.
A Crystalban a hangmérnöki feladatokat és a különböző remix készítési munkálatokat látja el.

« bezár

Crystal cikkek