Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Ámokfutók

Bibliográfia - Ámokfutók

1993. nyara - Kozso, a megszállott zenész, zeneszerző, szövegíró és még sorolhatnánk…úgy dönt, hogy elég volt az inkognitóból, porondra lép egy saját projecttel. Dédelgetett álmát váltja valóra, s ALVAJÁRÓK néven megalapít egy triót: Tanita az oroszlántorkú énekesnő, és Csonti a társzenész és zeneszerző... Tombol a techno – láz, a listák élén a 2 Unlimited. Kozso úgy dönt, hogy ezt a stílust lovagolják meg, s ím a bomba robban: Magyarországon végre megszólal egy nyugati mintájú és minőségű techno - disco muzsika, megteremtve ezzel a lehetőséget újabb és újabb formációknak. Irány a listák élére! A “Crazy Dance” minden elképzelhető magyar listán ott van. Közös koncertek a csúcson lévő 2 Unlimiteddel, az akkor még kezdő DJ Boboval, és a szintén sztár Dr.Albannal... A korszak zárásaként - aranylemez koronázta az Alvajárók működését - Kozso kivált a projectből, és önálló működésbe kezdett.

tovább »1994. márciusában megalakult az ÁMOKFUTÓK. Kozso úgy nyilatkozott, hogy ez a név jobban tükrözi a hevületet, tombolást, és országjáró száguldozást, mint a nyugisabb Alvajárók. Kozso maga mellé vette a Neotonból ismert szerző - énekes, Jakab György fiát (JeeJee), és Tissyt, aki addigra már a világot körbeénekelte. Az Ámokfutók ontja a slágereket: “Bad Man”, “Mr.Casanova”, “Hé, várj!”, “Szomorú Szamuráj”, “Varázsolj el!” Ebben a felállásban 2 album jelent meg: mindkettő arany-, majd platinalemez lett. Az Ámokfutók tincses, kinyírt szemöldökű énekes rappere ekkorra már kultuszt teremtett maga körül: rajongók tízezrei, százezrei éneklik dalait, Fan Klubok tucatjai alakulnak. Az utcákon, városokban itt-ott feltűnnek fanatikus Kozso imádók - tincsekkel, kinyírt hajjal. 1996-ban két közös Ámokfutók album után Kozso ismét önállósítja magát: úgy dönt, hogy egyedül békésebb és jobb. Az Ámokfutók ekkortól egyszemélyes zenekar, csak meghívott vendégekkel dolgozik. Kozso a zeneszerzés mellett megkezdi leendő saját kiadója megalakításának előkészítő munkálatait. Tárgyal a Warner-Magneoton kiadóval, akik segítségével eddigi működése is oly sikeres volt. 1996. októbere - Candy és Noa érkezése: az Ámokfutók egy színesbőrű és egy szőke táncosnővel ékeskedik. Kozso nem nyugszik: megszületik a “Robinson” és a “Hold dala”. A közönség és a rajongók fantasztikusan fogadják az új zenei köntöst, megakoncertek Magyarországon és a környező országokban. A lista díszes: Captain Jack, Mr. President, Yakida, Mo-Do, N-Sync, Ice MC, La Bouche…, szinte minden menő sztárral állt egy színpadon.


Az Ámokfutók nagymestere nem nyugszik. Miután harmadik lemeze után is átvehette az aranylemezt, belevágott a nagy megmérettetésbe. Ismét váltás: profi táncosokat keresett maga mellé, így talált rá Vicre (akit meg is bízott új, titkos projectje koreográfiáinak elkészítésével), valamint Sandrára és Susiera (őket pedig a Bestiák mellé is beosztotta, táncokat kreálni). Lázas készülődés, hihetetlen várakozás előzi meg az új Ámokfutók album megjelenését. A sajtó és a média kíváncsi, vajon sikerül-e a töretlen sikersorozatot folytatni. Sőt, feljebb és feljebb tornászni. 1997. november 20. - az Ámokfutók "Van valami" című albumának megjelenése. A “Meghalok 1 csókodért” című új Kozso dal szinte minden rádióállomáson az első, és lekörözhetetlen. Kozso és új társasága viharzik minden létező helyen: a legnagyobb bulik nincsenek Ámokfutók nélkül. Közben szállingózik a hír: Kozso szupercsapattal rukkol elő, a nevük ShyGys. Öt zseniális énekesfiú, persze a Kozsotól megszokott profizmussal tálalva és elkészítve. Kozso immáron önálló producer is. 1999. Négy lemez... Arany és platina korongok... Másfél év várakozás... tucatnyi sláger... Végre itt az ötödik Ámokfutók album: az "Ezüst eső"! Tizenegy vadiúj dal - tizenegy titok... A “Meghalok egy csókodért” frenetikus sikere után az új nóta, és az ebből kimásolt kislemez méltó trónkövetelő. Mesebeli videóklipjével az Ámokfutók nemcsak az év legjobb lemezének díjára, de a legjobb videóklip dicső címre is joggal és eséllyel pályázik.

Az album minden ízében profi munka, de Kozso hitvallása szerint "első a közönség!", így a borító is tartogat meglepetéseket: Kozso eleget tesz rajongói kérésének, és megosztja a dalok születésének titkait mindenkivel. A lemezre Kozso meghívta 1 dal erejéig a három romantikus Bestiát is: Honey, Bedy és Bee a "Hepidéj" című muzsikában bűvöl el bennünket. Hála a profi managementnek és a szponzoroknak (Casio G-Shock, Danubius, Cracker) óriási kampány kísérte az új lemezt.
A felállás is a jól bevált: Kozsot két gyönyörű táncos-koreográfus tündére - Susie és Sandra - kíséri.

2000. október 26-án "A szerelem hajnalán"-nal új korszak nyílik az Ámokfutók életében. Ezzel a címmel jelent meg Kozso csapatának vadonatúj albuma, amely minden eddigi sikert felülmúlhat. Kozsonak tehát újból sikerült túlszárnyalnia előző lemezének színvonalát és ismét nagyon magasra tette a mércét. Az "Érted fáj" című bevezető single után a január végén megjelent második maxi az album címadó dalából készült ("A szerelem hajnalán"), nyári meglepetésként pedig július közepén került a boltokba a harmadik kislemez, melynek címe: "Ha dalunk egyszer véget ér". Az Ámokfutók 2001 október elején új albummal jelentkezett: Best Of 500 000. A lemez címe nem véletlen: Kozso több, mint 500.000 lemez eladása után úgy döntött, itt az ideje annak, hogy a nagy kedvenceket csokorba gyűjtse - többek között: ”Meghalok egy csókodért”, ”Szomorú Szamuráj”, ”Hold dala”, ”Bújj mellém”, ”Csak a csillagok”, ”Ne sírj” stb.

Kozso két új dallal szeretett volna köszönetet mondani a közönségnek, így a már ismert kedvencek mellett két kuriózum is szerepel az albumon.

Az egyik ezek közül a ”Legyen tiéd ez a nap” című felvétel, melyről tudni kell, hogy Kozso ezt a himnuszt a Speciális Olimpiai Bizottság kérésére készítette el. A felkérést nem véletlenül címezték Kozsonak, hiszen mindig is szívesen vett részt jótékonysági programokban.

A másik új dal ("Nem akarok sírni többé már") is kellemes meglepetés, melyben Kozso latinos temperamentuma is megmutatkozik, bizonyítva ezzel a szerző sokoldalúságát.

« bezár

Diszkográfia - Ámokfutók

Sebességláz (1994)
Varázsolj el! (1995)
Ámokfutók III. (1996)
Van valami... (1997)
Ezüst eső (1999)
A szerelem hajnalán (2000)
Best of 500.000 (2001)