Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Mezzoforte

Bibliográfia - Mezzoforte

A Mezzoforte-t 1977-ben alapította négy 15-17 éves fiú, Eytór Gunnarson, Fridrik Karlsson, Jóhann Asmundson és Gunnlaugur Briem.

Eytór és Fridrik egy táczenét játszó csapatban zenélt együtt, st elször egy izlandi cserkész fesztiválon találkoztak 1976-ban, Gulli és Jóhann pedig szintén együtt zenélt egy darabig. Ami végül egy csapattá kovácsolta
ket, az az érdekldés volt, amely olthatatlanul
égett bennük a jazz és fúziós zene iránt. Kezdetben gyakorlásképpen Al Di Meola, a Weather Report, Chick Corea , George Duke és Jean Luc Ponti zenéjét játszották, néhány hónapig még egy hegeds is ersítette a csapatot, de igen hamar elkezdtek saját számokat komponálni.

tovább »A Mezzoforte legtermékenyebb szerzivé Fridrik és Eytor lépett el. Els albumukat 1979-ben adták ki Mezzoforte címen. Mindez más oldalról is zenetörténeti esemény, hiszen ez a lemez volt az els fúziós album Izlandon.

Az ezt követ két évben a Mezzoforte folyamatosan turnézott Izlandon és kiadott két lemezt. Mindemellett játszottak több zenekarban, a tagok tizennyolc éves korukra gyakorlatilag teljes munkaids zenészekké váltak. A Mezzoforte történetének els évében a zenekar öt tagúvá bvült, méghozzá Stefán S. Stefánsson szaxofonos személyével, aki késbb elhagyta a csapatot, a helyét viszont egy billentys, Björn Thorarensen vette át, aki részt vett a második és harmadik album felvételein is.

A mezzoforte viharos gyorsasággal nagy népszerségre tett szert hazájában, Izlandon, a srácokat folyamatosan hívták más együttesekbe és stúdiófelvételekre zenélni. 1982-ben Dreamland cím daluk, amelyet a Shooting Star cím albumukról másoltak ki, az angol klubok egyik legtöbbet játszott és keresett felvételévé vált. Ugyanebben az évben, miközben negyedik albumukat rögzítették, a Surprise Surprise-t, az együttes hirtelen válaszút eltt találta magát.

Az igen kicsi izlandi piac nagyon úgy tnt, hogy nem képes és nem is akar már eltartani egy fúziós zenét játszó bandát. A Mezzoforte tagjainak jövképét egyre több dolog tette mindinkább sötétté. Az egyre jobban elretör rock és punk zenekarok fokozatosan kiszorítani látszottak ket a zenei életbl.

Negatív csúcsként azt a koncertjüket tartják számon, amikor 1983-ban, Reykjavikban egy fiskolán hat ember eltt játszottak. A Mezzoforte tagjai ekkor érezték legersebben, hogy talán fel kellene oszlatniuk a zenekart. Mindezek fényében sokkhatásként érte a tagokat (is) a hír, hogy a Surprise Surprise albumon található Garden Party cím felvételük egyszercsak feltnt az angol hitlistákon, meg sem állt a 17. helyig világhírnevet hozva így a Mezzoforte-nek.

A fiúk csak néhány hónapig élvezték a sikert és máris következ, sorban az ötödik stúdió albumukon kezdtek dolgozni. Ez volt az Observation, amelynek felvétele közben szinte megállás nélkül koncerteztek, session zenéltek, mégis alig két hónap alatt be tudták fejezni.

« bezár