Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Charlie

Bibliográfia - Charlie

Az énekes, zenész eredeti neve Horváth Károly. 1947.október 28-án született Kámonon.
Gyermekként attól félt leginkább, hogy nem tudja érzelmeit kifejezni. Rendkívül visszafogott volt.
Édesanyja -néptánc pedagógus, koreográfus - sürgött-forgott körülötte.
Édesapja a háborúban fogságba esett. Amerikából tért vissza, de sosem tudta meg Charlie, hogy valójában mi is történt.
Édesanyja szülei éltek Szombathely mellet, Kámonban. Sok időt töltött ott. Nagyapja nagyon szerette a zenét, hegedült is, ha ideje engedte. Talán éppen tőle örökölte a zenéhez való vonzódását.

tovább »


Ott vidéken békesség uralkodott a tájon. Ma is nyugalom lesz úrrá rajta, ha arra gondol.
Apja a rendőrséghez került. A család Sopronba költözött. Ott született meg a testvére.
Aztán felköltöztek Pestre. Kaptak egy kis lakást. Édesanyja vállalati kultúrcsoportban táncolt, tanított gyerekeket is, köztük a kis Charlie-t. Felléptek több helyen. Aztán sikeres felvételit tett a Balettintézetbe. Később kollégista lett, itt barátkozott össze Markó Ivánnal. Az intézetben ismerte meg Somló Tamást is.
Egy idő után már az Operaházba jártak statisztálni / Aida, Diótörő /.
Az egyik órán a tanára, Lehota András gitárt ragadott, s játszott rajta. Ekkor érezte úgy a fiú, hogy neki is zenélnie kell.
14 éves kora körül kezdett el nagyom sokat betegeskedni, állandóan megfázás, mandulagyulladás gyötörte. Súlyos betegen került kórházba. Az orvos közölte vele, hogy legalább egy évig nem táncolhat. Fizikai terhelések sem érhették. El kellett búcsúznia a Balettintézettől.
Trombitaórákra kezdett járni egy bulin szerzett élmény hatására. Közben a Nebuló együttes trombitásával, Dugóval is gyakorolt.
Aztán jöttek a Kölcsey Gimiben töltött évek. A fiúk lejártak az Eötvös kubba, Omega fellépésekre. Végül a srácok is próbálni kezdtek, s elhatározták, hogy zenekart alapítanak. Charlie gitározott és trombitált.
Székesfehérváron folytatta a gimnáziumot. Ekkor már játszott a képzőművészeti gimnázium zenekarában / Flamingó /, Somló Tamással együtt.
Első szerelme Simon Vera volt, aki hat évvel volt idősebb Charlie-nál. A lány később disszidált.
1967-ben megalakult a Decca együttes, amelyből később az Omega elcsábította a gitárost, Molnár Györgyöt. Ez nagyon bántotta az akkor még fiatal, naív, energikus Charlie-t. Azonban cserébe átállt hozzájuk az Omegából Kovacsics Öcsi.
Nagyon befutottak, a filmesek figyelmét is felkeltették. Charlie főszerepet kapott a Fejlövés / Bacsó P./ című filmben. Együtt játszott Kovács Katival és Miller Józseffel. Azután több filmben is szerepelt: Holdudvar, Staféta...
Közben feleségül vette Tarján Györgyit. Hobo , aki jó barátja volt, intette, hogy a lány túl fiatal, de nem használt az intelem a nagy szerelemben.
Később a zenekart átkeresztelték Olympia névre. fúziós rockzenét játszottak, ami nagyon jól passzolt Charlie hangjához. ORI turnékra hívták a zenekart, mely állandó szorongást jelentett.
Miután az Olympia megszűnt az 1970-es évektől a Liversing csapatának tagja lett.
Jött egy lehetőség, amit nem hagyhatott ki. Szudánba utazhatott a Gordon Music Hall-ba. Jimi bácsi, a tulajdonos várta őket, aki Alfonzó régi bohóctársa volt. Másfél évet töltöttek Afrikában három zenésztársával. Sokat szerepeltek a Közel-Keleten. Végül már annyi helyen jártak, hogy teljesen otthon érezték magukat.
1975-ben tudtak hazajönni Bejrútból, a háború kitörése előtt nem sokkal. Amikor itthon rendeződtek a dolgok, a Ki Mit Tud- győztes Generál együttesbe lépett be Horváth Charlie, ahol öt évet játszott.
Zalatnay Sarolta kereste meg, hogy lépjenek fel közösen, mert szüksége van egy zenekarra. Máris egy komoly show-t állítottak össze, ezzel szerepelt a Cini és a Tinik. Ekkor már Tátrai Tibusz is benne volt a körben.
A Generállal igen komoly minka folyt, már Solti János is belépett közéjük. Hollandiában két daluk is listára került, várták őket szereplésre, de nem érkeztek meg, mert nehézkes volt elintézni az útlevéllel kapcsolatos dolgokat.
A Generálnak Lengyelországban is megjelent egy albuma, mely Varsóban készült. A vokálban még Cserháti Zsuzsa is énekelt.
A Generál-sztori csúnya véget ért. A hatalmas közönségsiker ellenére azt mondták az akkor bennfentesek, hogy a Generálra nincs igény. Nem volt választásuk.
Fogarasi János lehetőséget ajánlott, menjenek Skandináviába. Charlie úgy gondolta, néhány hónap jót tenne, de nem marad sokáig, hiszen közben megszületett a kisfia, Ákos.
Kint összekerült a Platters együttessel. Ráadásul Finnországban találkozott Somló Tamással is, aki arrafelé dolgozott. Szívből szereti őt, mert nem érdekember, sosem hagyta befolyásolni magát.
Két év után tért haza Skandináviából. Alig néhány nap múlva Stockholmba ajánlottak szerződést fél évre. Újra kint dolgozott Skandináviában, Svájcban. Egyre sűrűbben jöttek a szerződések.
1985. tájékára összeállt egy csapat, amelyik stabillá vált.
Nem tudta rászánni magát, hogy teljesen elszakadjon Magyarországtól, pedig ekkorra már igen eltávolodott. A felesége, Kati és kisfia sokszor látogatták meg. Nagyon összezavarodtak benne a dolgok.
Hazatérésekor hosszú évek után újra találkozott Tátrai Tibusszal. Invitálta, álljon be a Tátrai Band-be énekelni. Lementek Pálvölgyi Géza Pincéjébe. Egy-két óra alatt kész lett az első dal. Aztán már ment minden a maga útján. Elkészült az első CD - Illúziók nélkül - anyaga is. Néhány hónap eltelte után már a legjobb előadók között tartották számon és a sikereknek köszönhetően a Tátrai Band mellett szólókarrierbe kezdett.
Már régóta foglalkoztatta a gondolat, hogy szólóban is fellépjen, de kellettek hozzá a megfelelő emberek. Találkozott Rózsa Istvánnal, aki Demjén Rózsi menedzsere is volt. Ekkor vált komollyá igazán a lehetőség.
1994-ben az "Év énekesének" választották meg.
1995-ben a szólólemezeket bemutató koncert egy valódi hatalmas meglepetés volt Charlie számára. Minden generáció ott volt, mindenki lelkesedett, teltház volt.
Szintén ebben az évben, 1995-ben Ómolnár Miklós könyvet írt róla, Csak a zene van címmel. A szerző szerint ahhoz, hogy Charliet értsük, érteni kell harminc-negyven évet. A sok hazugságot, hamis célokat.
A sztárt sok valódi régi barát és állítólagos jóbarát is megkereste, mióta itthon újra sikeres lett. Ő azonban hatalmas higgadtsággal és toleranciával kezeli ezeket a helyzeteket.
1995-ben és 1996-ban tehetségét Arany Zsiráf díjjal jutalmazták.
1996-ban jelent meg az angol nyelvű album Just Stay Who You Are címmel.
1997. elején Liszt Díjat kapott, 1998-ban a "Magyar Köztársaság Kiskeresztje" érdemrendben részesült.
Szintén ebben az évben egy komoly baleset után két hónapot töltött kórházban.
Szövegírójával, Horváth Attilával már több, mint 25 éve dolgozik együtt. Charlie bevallása szerint Horváth Attila az egyetlen olyan magyar dalszövegíró, akinek dalait páratlan élmény énekelni.
Charlie végigdolgozta ezt a harminc-negyven évet. Keményen, céltudatosan és fáradhatatlanul. Megtanulta, hogy pontosnak, fegyelmezettnek kell lenni és hogy minden alkalommal a legtöbbet kell, hogy kihozd magadból.

« bezár

Diszkográfia - Charlie

Jazz (2001)
Csak a zene van (2000)
Greatest Hits (1999)
Fűszer cseppenként (1998)
Annyi minden történt (1997)
Csak a zene van (1996)
Mindenki valakié (1995)
Charlie (1994)