Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

BBMak

Bibliográfia - BBMak

A mindig megújuló zenei életben a BBMak olyan mint a cement a téglák között. A brit trió legújabb mesterműve, az „Into Your Head”, melynek alapját maradandó melódiák, színvonalas harmóniák és az akusztikus hangzásban gyökerező hangszerelés biztosítja. Albumukkal kitágítják a populáris zene hagyományos értelemben vett határait. Az új album az előző, „Sooner Or Later” című albumuk nyomdokaiba lép. A 2000-ben kiadott lemezük nagy nemzetközi sikernek örvendett, milliós példányszámban kelt el, sőt a „Back Here” című dal a slágerlistákon az első öt közé jutott.. Az albumon a listás „Back Here” mellett olyan slágerek voltak hallhatóak mint a „Still On Your Side” és a „Ghost of You and Me”.

tovább »Az „Into Your Head”-en megtalálható tíz új szám igazán remekül tükrözi a zenészek – Christian Burns, Mark Barry és Ste McNally tehetségét, a kiváló vokálokra helyezve a hangsúlyt. Egészen az első kislemeztől, a vibráló „Out Of My Heart (Into Your Head)”-től kezdve a „Staring Into Space” című harmonikus himnuszon és az eklektikus „Sympathy”-n át a „The Beginning” című befelé forduló balladáig hallható, hogy a fiúk minden képességüket beleadták, hogy létrehozzák ezt az új albumot.

„A két év során, ami azóta telt el, hogy kiadtuk az első lemezünket, sok új befolyás ért minket, mindenféle zenéket hallgattunk, és az új album jól tükrözi mindezt.” – meséli Barry. „Megőriztünk néhány dolgot az előző albumról, de az előadás sokkal teljesebb és dinamikusabb.”

„Rengeteg koncertet adtunk az elmúlt két év során, így jobban tudunk játszani a hangszereinken, úgyhogy sokkal magabiztosabbak voltunk ezúttal a stúdióban. Ami a szövegeket illeti, sokkal érettebben éltünk meg bizonyos dolgokat, felnőttünk, és szerettük volna, ha ez érződik. Úgyhogy a legelső taktustól kezdve a szívünkön viseltük az album sorsát.” – teszi hozzá McNally.

A banda 2002 januárjában kezdte el a felvételek elkészítését, és olyan producerekkel dolgozott együtt, mint Rob Cavallo (Goo Goo Dolls, Green Day, és a csapat előző albumának, a „Sooner Or Later”-nek is ő volt a producere), Guy Chambers, (Robbie Williams), Steve Laroni (Bon Jovi, Hanson) és Al Clay (Del Amitri, A, Stereophonics). Több dalt is írtak közösen a Real People-lel, vagyis a Griffiths testvérekkel,, Chris-szel és Tonyval, akik korábban együtt dolgoztak a Gallagher fivérekkel az Oasis első albumának néhány dalán. „Nem úgy indultunk neki, hogy volt egy teljesen kidolgozott, előre legyártott tervünk.”- magyarázza Burns. „Azt csináltunk, ami természetesen jött, és azt tartottuk meg, amiben hittünk. Megtartottuk az előző album leglényegesebb vonásait, és ezt emeltük egy magasabb szintre.”

Az „Into Your Head”-ről sok szám a londoni Eden Studiosban született, ahol a felvételek is készültek. Az album nyitó dala és egyben az első kislemez, az „Out Of My Heart (Into Your Head)” – egy szám mely a gitárokra helyezi a hangsúlyt, és egy szívbe markoló ballada a reménytelen szerelemhez – például egyetlen óra leforgása alatt született meg. „Már előbb megvolt egy versszak, de szöveg nélkül, aztán egyszer csak a részek összeálltak egy egésszé, aztán nagyon gyorsan készítettünk is belőle egy demót. Volt, hogy két dalt hoztunk össze egyetlen nap alatt” – meséli Burns.

Az album egy másik fénypontja, a „The Beginning”, mely csendes és szomorú vágyódással tekint vissza egy szerelem hajnalára, szintén egy hasonló alkalommal született meg. „Már éppen indulni készültünk, amikor Chris Griffiths megjelent, hogy megmutassa ezt a dallamot.”- meséli Barry. „Felkaptuk a gitárokat, és tíz perc alatt fel is vettük egy diktafonnal az egész dalt. Szuper érzés volt. Hétfőn visszatértünk a felvételhez, hozzátettük a szöveget, hamar befejeztük, és már neki is láttunk a következő dalnak.”

A rockos „Staring into Space” a pozitív gondolkodás erejéről tanúskodik, míg a melankolikus „Runaway” egy fiúról mesél, aki megpróbálja feloldani barátnője bizonytalanságát. „Minden dallal megpróbálunk egy kicsi képet festeni az emberek fejében, és aztán ezt zenébe ültetni.”- mondja McNally.

A csapat részvétele minden apró zenei mozzanatban el kell hogy oszlasson minden olyan feltevést, hogy ők is a múlandó „fiú csapatok” közé tartoznának. „Mi sohasem készítettünk olyan fotókat, ahol gitárral a kezünkben állunk, csak azért, hogy mutogassuk magunkat.”- mondja Burns. „Ilyenek vagyunk, így nézünk ki, így tudunk játszani.” Még több bizonyítékot szolgáltat az, hogy a BBMakben a három fiú, Burns, Barry és McNally egyforma arányban énekel, nincsen kijelölve külön énekes.

A BBMak igyekszik kerülni azokat a popzenei trendeket, melyek megfosztanák őket attól, hogy maradandó dallamokat hozzanak létre. „Mi inkább az élő hangzás mellett vagyunk a programozott zene ellenében.” – mondja Burns. Igazi dobokon játszunk, a gitároknak akusztikus hangzása van, és rengeteg erőteljes crescendót lehet hallani a dalokban. A rádióban hallható dalok közül rengeteg nem tart sehová sem; mi igyekeztünk a zenénknek hullámzó jelleget kölcsönözni, ami hozzásegít, hogy egy természetes, érzelmekkel teli kifejezésmódot érjünk el.

Egészen biztos, hogy a BBMak két éven át tartó turnéja, mely első lemezük, a „Sooner Or Later” anyagára épült, nagy hatással volt az új album hangzásvilágára. Ez rengeteg koncertet jelent, a fiúk csak 2001 folyamán 179 repülőútra foglaltak jegyet. Az Egyesült Államokban a BBMak az egész országot átszelve, teltházas koncerteket adott. Olyan stadionokban sikerült játszaniuk, ahol előttük megfordult a Corrs, Britney Spears és az N’Sync. „Azok után, hogy a színpadon a legjobbat hozod ki a dalaidból, biztos, hogy csak olyan számokat akarsz felvenni, amik zeneileg a lehető legtökéletesebbek. Nem elégszünk meg kis dilis számokkal.”- magyarázza Burns. „Mi játszunk az összes dalban, a legtöbbször mi játszuk az összes gitár szólamot, és csak egy egészen kicsi banda játszik rajtunk kívül az albumon. Azt hiszem, mindenki észre fogja venni, hogy mekkora a különbség.”

Micsoda változást hozott ez a két év a három észak-londoni fiú életében, akiket először akkor vettek észre, amikor egy lemezkiadó cég irodája előtt kitartóan játszották a dalaikat abban a reményben, hogy majd a megfelelő ember felfedezi őket. Végül a BBMak (ami a fiúk nevének kezdőbetűiből áll össze: Burns, Barry és Mak) játszottak egy tehetségkutató koncerten Liverpoolban, ahol végre felfedezte őket több angol és amerikai kiadó is. Végül szerződést kötöttek a Telstarral Angliában és a Hollywood Records-szal Észak- és Dél-Amerikában.

Igazán nagy sikerük először Ázsiában volt 2000-ben, „Back Here” című daluk az első helyig jutott a slágerlistákon Japánban, Thaiföldön és Szingapúrban. Aztán Amerika következett, itt a „Back Here” a Billboard Hot 100-en az ötödik helyig, míg a magazin felnőtt kortárs listáján az első helyig jutott. Végül pedig a fiúk hazájában is eljött számukra a megérdemelt siker, a „Back Here” a listák élén debütált Angliában.

Most már a BBMak úgy készül arra, hogy elárassza a világ minden szegletét a legújabb albumával, az „Into Your Head”-del, mint az igazi profik. És hogy hogyan érzik magukat a fiúk? „Annyi remek csapat van, akiknek egyszerűen nem jött össze.” – mondja Burns. „Mi kivételes helyzetbe kerültünk és nagyon hálásak vagyunk a támogatásért, amit kapunk. Nagyon hiszünk ezekben az új dalokban, úgyhogy már nagyon szeretnénk megmutatni az egész világnak, hogy mit sikerült összehoznunk.”

« bezár

Diszkográfia - BBMak

Albumok:
Into Your Head