Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

LeAnn Rimes

Bibliográfia - LeAnn Rimes

LeAnn 1982. augusztus 28-án látta meg a napvilágot, Mississippi államban, egy Jackson nevű városkában.
Még nincs két éves, amikor énekelni kezd. 5 éves korában, egyetlen gyerek-versenyzőként indul és nyer egy táncdalfesztiválon, amely végleg meghatározza további pályafutását, hiszen ekkor dönt úgy, hogy a színpad sztárja lesz, és show-business lesz a jövője.
6 éves, amikor a család Texasba költözik, és ezzel egyidőben kerül sor élete első Broadway meghallgatására is. 7 éves korában kapja meg élete első színpadi szerepét, mégpedig egy dallasi musicalban, melynek címe „Christmas Carol”. 11 éves, amikor ”első” albuma megjelenik All That címmel. Ez az a lemez, amit még csak a dallasi lemezboltok polcain árultak, de szintén ez az a lemez, ami felkeltette a Curb Records érdeklődést; olyannyira, hogy az azonnal szerződést ajánlott az ifjú Rimesnak.

tovább »Visszatekintve az elmúlt hat esztendőre, LeAnn Rimes nagy sikereket tudhat a háta mögött.

A koraérett, 13 éves lány két Grammy díjra tett szert 1996-ban a Patsy Cline stílusában előadott „Blue" című debütáló albumával. Az album többszörös platinalemez lett, mivel 8 millió példányban kelt el világszerte. A címadó dal tagadhatatlanul örökre összeforrt előadójának nevével.

A lenyűgöző kezdetet sikerekben bővelkedő folytatás követte: albumai és kislemezei sorozatban voltak elsők az eladási- és az airplay listákon. Például, a „How Do I Live," című dala tartózkodott a leghosszabb ideig a Billboard Hot 100-listáján. A „Can't Fight the Moonlight", melyet a többszörös platinalemezes „Sakáltanya" című film betétdalait tartalmazó lemezen halhattuk, szintén nagyon sikeresnek bizonyult. Az énekesnő 4 dallal szerepelt a filmhez készült lemezen. Visszatérve a „Can't Fight the Moonlight"-hoz: a dal 3 hetet töltött az Airplay Monitor Top 40-es listáján, és a 8. helyig jutott, a Billboard Hot 100-listáján pedig hosszú 42 hetet töltött, és az előkelő 11. helyig jutott. Az album több mint 100 héten át volt a Billboard pop és country lista élmezőnyében, és az első helyet is meghódította. A Billboard Top Country Album és Top 200 Album listáin pedig a 10. helyig lépett előre.

Most a Curb Records kiadásában megjelenik LeAnn Rimes új albuma, melynek címe „Twisted Angel". Az albumon szereplő dalok közül négynek az énekesnő nem csak előadója, de társszerzője is. Az új dalok jól tükrözik azt a fejlődését, melyen az énekesnő az elmúlt néhány évben keresztülment. LeAnn Rimes a „kicsi lány óriási hanggal" kategóriából kilépve felnőtt nővé érett, aki tudja, hogy mit akar, és nem fél harcolni a céljaiért.
Ezúttal az énekesnő együtt dolgozott olyan producerekkel és dalszerzőkkel, mint Peter Amato, Desmond Child és Gregg Pagani. Közös munkájuk eredményeként Rimes új albuma stílusjegyeiben nagy előrelépést mutat ahhoz az albumhoz, melyet egy 19 éves lány készített és amely eredetileg a country zene piacán hozott számára áttörést. LeAnn most megcsillogtatja hangját igazi himnikus rock számokban (pl. az önéletrajzi ihletésű „Life Goes On" és a „Suddenly"), életbölcsességéről tanúskodó dalokban, melyek bővelkednek reménységben és optimizmusban (a „Sign of Life" és a „You Made Me Find Myself"), R&B/ funk nótákban („Trouble With Goodbye") bluesos dalokban („Twisted Angel"), sőt, még érzéki, dance-floor techno stílusban íródott számokban is („Tic Toc").

„Ennél az albumnál nagyon sok mindenbe volt beleszólásom."- mondja Rimes, aki nagyon hasznosnak találja, hogy részt vett 10 másik dalszerzővel Miamiban egy táborban , mert így sokkal intenzívebben tudott foglalkozni a lemez anyagával. „Minden dal kapcsolódik az életemhez, még azok is, amiket nem én írtam személyesen, mert kicsit mindegyik előkészületeiben részt vettem. Odamentem, kiöntöttem a lelkemet, és elmondtam nekik, hogy ez az, amit én megéltem, és erről szeretnék énekelni. Az egész folyamatnak a részese voltam, ami egy hihetetlenül izgalmas élmény volt számomra. Ez az első alkalom, hogy lehetőség nyílt számomra, hogy zeneileg felfedezzem, és tökéletesen azt csináljam, amit igazán szeretnék."

Az olyan dalok, mint a „Life Goes On", a „Wound Up", a „Suddenly", a „Sign of Life", a „No Way Out", a „You Made Me Find Myself" és a címadó dal nyíltan beszélnek arról, hogy Rimesnak hogyan sikerült kibontakoztatnia személyiségét, mind a magánéletében mind előadóként.

„Imádkozik az Úrhoz,/ Hogy tegye őt próbára és mentse meg a lelkét,/ Mert az a drága angyalka/ Hamarosan útjára kell hogy engedje" - énekli LeAnn a „Wound Up"-ban. A dalban elmondja, hogy megértette, képes szembenézni a saját problémáival. A „Suddenly"-ben így esküdözik: „Függetlenség napja van és én szabad vagyok/ Furcsa érzés/ Eltépem ezeket a láncokat/ És szabad utat engedek a változásnak." A „No Way Out"-ban és a „Twisted Angel"-ben nyíltan vall a vágyról, hogy elmeneküljön az olyan helyzetek elől melyeket nem tud irányítani. Hasonlóképpen énekel öröméről, hogy egyetlen pillantással felfedezte: „még mindig van neheztelés a szívemben" és „még sok próbát kell kiállnom".

„Nagyon örülök hogy így alakultak a dolgok"- mondja az elmúlt évek alatt elért fejlődésével kapcsolatban. „Mindenért, amit elértem, érdemes volt küzdeni. Kiharcoltam a függetlenséget, de nagyon határozottnak kellett lennem, hogy ez sikerüljön. Sokat fejlődtem az üzleti dolgokban is. Tudom, hogy mit akarok, és nem félek harcba szállni érte."

Ezt az új hozzáállást tükrözi több dal a „Twisted Angel"-en. Rimes öntudatosan fedi fel személyiségének egyszerre angyali, közvetlen és tagadhatatlanul érzékiségét sugárzó oldalát egyaránt, olyan számokban, mint a „Damn", a „Tic Toc" és a „Review My Kisses".

„Az album címében minden benne van."- magyarázza LeAnn Rimes. „Az 'angyalka' az a kicsi lány az óriási hanggal, aki a figyelem középpontjában nőtt fel. Az „önfejű" rész pedig én vagyok, amint felnövök és erős nővé válok. Végre tökéletesen önmagam lehetek. Azt hiszem, a hallgatóság is ezt fogja majd érezni a lemezen, és remélem, hogy megértéssel fogadnak."

A „Twisted Angel"-en érezhető egy olyan kéz munkája, akinek túl korán kellett felnőnie. „Elkerülhetetlen, hogy egy gyerek, aki bekerül ebbe az üzletbe, ne nőjön fel túl gyorsan."- mondja Rimes. „Sok minden kimaradt az életemből, de 14 évesen ott lehettem a Grammy díjkiosztón. Nagy élmény volt, és persze rengeteg munka előzte meg. Az élet megtanította nekem, megy az embert a sorsa időnként hihetetlen szituációkba sodorja. Legyen az valami nagyon izgalmas élmény, olyan, ami csak egyszer jön el mindenki életében, vagy valami hihetetlenül erőt-próbáló esemény, amit örülsz, hogy túléltél, de mind azt szolgálják, hogy felfedezd, milyen fából faragtak és hogy mit vagy képes elérni."

„Csak egy kiforrott angyal vagyok/ aki szabadon szárnyal/ Csak egy kiforrott angyal vagyok/ aki a mennyekig repül törött szárnyain." - énekli Rimes az album címadó dalában, és elmeséli nekünk, hogy milyen hihetetlen utat tett meg legelső sikere, a „Blue" óta.

„Az is én vagyok. Ugyanaz maradtam, csak életemnek egy másik állomásánál tartok." - mondja LeAnn. „Nagyon sok különleges élményben volt részem, és ezeket beépítettem a zenémbe, de ez kicsit rémisztő is. Ezúttal nincsen alattam biztosító háló. Senki, aki elkapjon. A szívemet és a lelkemet tettem bele ebbe a lemezbe. Először csinálok ilyesmit, és nagyon élvezem."

LeAnn Rimes végre a maga ura. Bár már most egy igazi pop-sztár, a rendkívül fiatal énekesnő karrierjének ez még csak a kezdete. Az „kiforrott angyalnak" csak az égbolt szabhat határokat.

« bezár

Diszkográfia - LeAnn Rimes

Blue (1996)
Unchained Melody (1997)
You Light Up My Life (1997)
Sittin’ On Top Of The World (1998)
LeAnn Rimes - Country Classics (1999)
Jesus Soundtrack (2000)
Coyote Ugly Soundtrack (2000)
I Need You (2001)
Twisted Angel (2002)