Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Roxette

Bibliográfia - Roxette

Az egész Liverpoolból indult, közvetlenül a második világháború után. Na igen, ez a Beatles története. A Roxetté ezzel szemben Svédországban kezdődött a ’80-as évek végén. A duó tagjai Marie Friedriksson és Per Gessele, stílusát tekintve tekintve pedig popegyüttes. 33 listavezető dalukkal bátran kijelenthetjük, hogy kevesen csinálják jobban.


1989-ben robbantak be a köztudatba „The Look” című albumukkal, melyet a többszörös platinalemez „Joyride” követett 1991-ben és azóta is világszerte a csúcson vannak. A folyamatosan ontott slágerek és albumok szédületes eladási statisztikát (40 millió album és 15 millió kislemez) és világ körüli turnékat eredményeztek.

tovább »Bámulatos, hogy míg a többi nyolcvanas évekbeli előadóművész korábbi slágereinek újrafeldolgozásában és nosztalgiaeseményekben bízik, addig a Roxette az ironikus pop és a mélyrehatóan romantikus balladák elemeit vegyítő zenéje ugyanolyan friss és lendületes, mint mikor először hangzottak el az éterben. Új albumuk, a „Room Service” 12 vadonatúj dallal büszkélkedhet, mely biztosan mindenkit meghódít. Ez nem egy válogatáslemez, csupán annak hangzik.

Marie és Per a ’70-es évek végén találkoztak a csendes nyugati-parti kisvárosban, Halmstadban, ám egyéni sikereik még évekre elodázták a közös munkát. Per korábbi popegyüttese, a Gyllene Tider ma is Svédország kedvencei közé tartozik, Marie impozáns szólókarrierje pedig állandó fellépési lehetőséget biztosított számára. 1986-ban készen álltak arra, hogy egyesítsék erőiket. Pernek dalai voltak, Marienek hangja. Ketten ők az ideális pár. Most, 15 év elteltével még mindig szárnyalnak. Tehát, ha akkor még túl fiatal voltál, hogy ott légy, vagy már túl öreg lennél ahhoz, hogy emlékezz, mi most felelevenítjük a történteket.

1986:
Az EMI javaslatára Marie és Per végre lehatározzák, hogy belevágnak a közös munkába és Roxette néven elkészítik „Neverending Love” című számukat. Marienek közben azt tanácsolják, hogy ne adja fel szóló karrierjét az együttes miatt, ám ő végül mégis a Roxettet választja. Az eredetileg Per harmadik szólólemezére készült dalok szerepelnek a Roxette „Pearls Of Passion” című debütáló albumán, amellyel az új duó megveti a lábát Svédországban. A „Neverending Love” mérsékelt sikert arat Európában.

1987:
A Roxette svéd turnéja során százezres tömegek előtt ad szabadtéri koncerteket szerte az országban. Marie közben kiadja harmadik szóló lemezét. A Roxette karácsonyi kislemeze, az „It Must Have Been Love” (Christmas For The Broken Hearted) előtt megjelenő „Efter Stormen” uralja a svéd rádióállomásokat.

1988:
Az együttes kiadja „Look Sharp!” című második albumát és ismét Svédországban koncertezik. A lemez nagy sikert arat a hazai közönség körében, de bukás mindenhol máshol. Egy Svédországból hazatért amerikai cserediák unszolására kezdi játszani a minneapolisi KDWB rádió a „The Look”-ot. Attól kezdve másolt kazettákon jut el a „The Look” más rádióállomásokhoz, a duó pedig egy csapásra híressé válik az USA-ban, holott a lemez még mindig nem jelent meg.

1989
Az EMI gyorsan piacra dobja a „The Look”-ot az Egyesült Államokban, ahol márciusra listavezetővé válik, miként további 24 országban is. Októberben ismét az amerikai lista élén állnak a „Listen To Your Heart”-tal, közben pedig Európában turnéznak. A „Look Sharp!”-ból nyolcmillió példány fogy világszerte.

1990:
Az újraírt „It Must Have Been Love” (a karácsonyi utalások nélkül) júniusban harmadszorra is a csúcsra juttatja az együttest az USA-ban. A „Pretty Woman” című film egyik betétdalaként 9 millió példány fogy belőle. (2000 végére a dalt már hárommilliószor játszották az amerikai rádiók, ezzel egy újabb nehezen túlszárnyalható BMI díjat hozva a szövegíró Gesselnek.)

1991:
Megjelenik a Roxette harmadik nagylemeze „Joyride” címmel. A címadó dal az első kislemez az albumról, mely májusra vezeti az USA és számos más ország slágerlistáját. Az együttes „Join The Joyride” nevet viselő világ körüli turnéja szeptember 4-én indul Helsinkiben. A 1992. július 22-i stockholmi zárókoncertig 108 helyen lépnek fel Európában, Ausztráliában, Amerikában és Dél-Afrikában. Ezalatt 1,7 millió ember látja őket a színpadon. A turné után a „Joyride” értékesítése átlépi a tízmilliós határt.

1992:
A negyedik album, a „Tourism” slágere a „How Do You Do”. A lemez a világ körüli turnén rögzített élő koncertfelvételekből áll. Marie folytatja szólókarrierjét, negyedik svéd albuma, a „Den Ständiga Resan” Svédországban platinalemez lesz.

1993:
Az Roxette első nem angol nyelvű együttesként a szerepel az MTV Unplugged műsorában. A „Super Mario Bros” kezdődala, az „Almost Unreal” a nyár slágere Európában.

1994:
Áprilisban megjelenik az együttes „Crash! Boom! Bang!” című ötödik albuma olyan slágerekkel, mint a „Sleeping In My Car”, a „Run To You”, a „Fireworks” és a címadó dal. Ősszel indul a második világ körüli turné, melynek keretében 47-szer lépnek fel Európa-szerte.

1995:
A koncertsorozat Dél-Afrikában folytatódik tovább, ahol az együttest 130000 rajongója ünnepli. Ausztrália, Dél-Kelet-Ázsia és Japán után a beijingi Capitol Indoor Stadiumban is fellépnek, ahol 11000 kínai rajongójuk extázisban tombol. Dél-amerikai koncertjükön a hangulat a tetőfokára hág.

Az ősszel megjelenő „Don’t Bore US-Get The Chorus” című válogatáslemez szintén milliós nagyságrendű példányszámban fogy. Az egyik sláger, a „She Doesn’t Live Here Anymore” egy Gyllene Tider feldolgozás.

1996:
A Roxette parkolópályára áll a Gyllen Tider nyári történelmi visszatérése alatt. Svédország megadja magát korábbi fiatal hőseinek, akik Skandinávia valaha volt legfergetesebb szabadtéri koncertjeit adják. Válogatáslemezük, a „Halmstads pärlor” elképesztő eladási adatokat produkál: eddig több, mint 600000 példány kelt el belőle.

Az ősszel megjelenő és legszebb balladáikat tartalmazó spanyol nyelvű albumuk, a „Balladas En Espanol” meleg fogadtatásra talált spanyol nyelvterületen: Spanyolországban platina, Argentínában, Venezuelában, Mexikóban és Chilében pedig aranylemez lett.

1997:
Tavasszal Per kiadja „The World According To Gessel” című power-pop szóló lemezét. A kislemezekkel („Do You Wanna Be My Baby” és a „Kix”) Jonas rkelund videóklip rendezőt bízza meg, akinek meglehetősen újszerű és ellentmondásos munkái sok vitát és érdeklődést váltanak ki (Madonna és a Prodigy is érdeklődik iránta).

1998:
A Roxette ismét munkára kész. Januárban a spanyolországi El Cortijoban megkezdik hatodik albumuk felvételét, melynek címe „Have A Nice Day”. A nyári szünet után a felvételek tovább folynak, az anyag novemberre készül el. A „The Center Of The Heart Is A Suburb To The Brain” kislemezként való kiadását az utolsó pillanatban elvetették, mivel úgy gondolták, hogy nem illik az album többi dala közé. A potenciális sláger tehát a dobozban marad.

1999:
A február 1-én megjelenő első kislemez, a „Wish I Could Fly” Európa egyik legnagyobb slágere lesz. A megjelenő új albumon olyan ütős slágerek vannak, mint az „Anyone”, a „Stars” és a „Salvation”. Marie és Per az év nagy részét lemezbemutatókkal töltik szerte a világon.

2000:
Új évezred, új év, új dalok. Tavasszal Marie szólókarriejére koncentrálva kiadja „Äntligen” című lemezét, mely háromszoros platina lesz, címadó dala pedig a rádiók egyik állandóan játszott kedvencévé válik. A Roxette táborába való visszatérése előtt még ad egy rendkívül sikeres koncertsorozatot Svédországban. A duó előző albumukat szorosan követve még az ősszel megkezdi a „Room Service” című új lemez felvételeit – ezúttal Stockholmban. A csapat az új dalok mellett a legutóbbi albumról kimaradt nótákat is számba veszi. Szilárd elhatározásuk következtében, hogy az új lemez dalai rövidek és pattogósak legyenek, egy csomó potenciális sláger ismét nem kerül fel a korongra. A videóklipet a legendás kaliforniai Madonna Inn hotelban veszik fel, rendezője ismét Jonas rkelund.

2001:
Az album első kislemeze a némileg átírt és felgyorsított „The Center Of The Heart Is A Suborn To The Brain”, melyet februártól játszanak a rádiók, márciustól pedig a lemezboltokban is kapható. Az új anyagot svédországi dalfesztiválon mutatják be a hazai közönségnek. Áprilisban megjelenik az együttes hetedik albuma, a „Room Service”. Tizenkét forró fogás egy tányéron. Ennél többet ki kívánhatna?

« bezár