Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Strong Deformity

Bibliográfia - Strong Deformity

A STRONG DEFORMITY 1995-ben alakult Szombathelyen két helyi underground zenekar összeolvadásából. Bíró Tamás (énekes), Fodor Szabolcs (gitáros) és Kovács Tibor (basszusgitáros) a feltörekvő, ambiciózus demófavorit Jeanne Darkból érkezett, míg Bertalan Zsolt (gitáros) és Bertalan Balázs (dobos) a már egy lemezzel is rendelkező Extreme Deformity-ből. A STRONG DEFORMITY-re a Prong, a Pantera, a Meshuggah és a Machine Head hatottak leginkább. A csapat olyan zenét akart csinálni, ami energikus, meglehetősen súlyos, de ugyankkor kellőképpen modern is.

tovább »


Néhány próba után le is szerződtette őket a helyi független kiadó, az LMS Records. Az 1995-ös év tavaszán a STRONG DEFORMITY szerepelt a Metal Hammer Demonstráció II című válogatáslemezén, ami a feltörekvő csapatok egyik fő bemutatkozási lehetősége volt. A lemezen szereplő szám végül - "Vírus” - a rajongók szavazási eredménye alapján a második legjobbnak ítéltetett meg a 13 dal közül. A banda időközben elkezdett koncertezni szerte az országban, melnyek eredményeként az év végi Metal Hammer olvasói szavazáson a feltörekvő bandák közül a második helyen végzett. A 1996-os év elején a csapat felvett egy kétszámos angol nyelvű demót, melyet szétküldtek Európába promóciós céllal. A STRONG DEFORMITY nem sokkal ezután szerződést kötött az ausztriai Core And More Records-cal az angol nyelvű lemez európai megjelentetése céljából. Az album felvételei március-április folyamán folytak a szombathelyi LMS Stúdióban. A magyar verzió "A Fájdalom Hatalma..." május folyamán került a boltok polcaira, az angol változat pedig "Power Of Pain..." címmel szeptemberben jelent meg Európában. Az album fogadtatása meglepően jó volt. A Fájdalom Hatalma... a Metal Hammer Hangpróbáján a második helyen landolt, megelőzve a Slayer, a Madball, a Pro-Pain és a Lost Souls aktuális anyagait. Az ausztriai magazinok (Freak és Music Box) is pozitívan reagáltak az anyagra, Németország vezető heavy metal lapjának a Rock Hardnak a Richterscala-ján pedig a 15. helyen landolt a Power Of Pain, felülmúlva ezzel minden várakozást. Az album pozitív fogadtatása után a zenekar rengeteg meghívást kapott ausztriai és magyarországi kluboktól, így intenzív turnézás kezdődött. A '96-os év nyarán a STRONG DEFORMITY végigjátszotta az összes honi fesztivált, melyek közül a legnagyobb sikerük a kontinens leghatalmasabb fesztiválján, a Szigeten volt, ahol is 2000 ember előtt játszottak. A csapat ez év vége felé újra meghívást kapott, mint speciális vendég a Metal Hammer Demonstráció CD-jére. Melyre a Who Will Survive remix verziója került fel, melyet a szintén szombathelyi euro-triphop-jungle Anima Sound System tagjaival közösen készítettek el a zenekar tagjai. Az ötös a Metal Hammer év végi olvasói szavazásán négy kategóriában is jól szerepelt.

–reménység kategória: második hely
-legjobb magyar csapat: hatodik hely
-legjobb lemezborító: hetedik hely
-legjobb dobos (Bertalan Balázs): hetedik hely

A következő év tavaszán a riffbrigád lenyomta az eddigi leghosszabb - 35 állomásos - turnéját, ahol átlagosan 150-200 ember előtt játszottak városonként. A nyár nagyjából hasonlóan alakult, mint 1996-ban, a legtöbb fesztiválon fellépett a zenekar, ezek közül a legjelentősebb az ausztriai Bullshit Festival és a Sziget '97 volt. A Hajógyári Szigeten a STRONG DEFORMITY-re sosem látott, 3000-es tábor gyűlt össze, így rajtuk volt a legtöbb ember a magyar heavy metal előadók között. A fesztiválidény befejeztével a csapat pihenőt tartott, majd nekiállt a következő album megírásának. A banda 1998 februárjában együttműködési problémák miatt kénytelen volt megválni addigi magyar kiadójától az LMS Records-tól. Majd '98 június végén leszerződött az osztrák NSM Records-hoz. A STRONG DEFORMITY a nyár folyamán újabb koncerteket bonyolított le Pesten, először július 17-én az E-Klubban vendégeskedik a FreshFabrik vendégeként, utána pedig augusztus 11-én a Szigeten a Z+ Televízió színpadán adtak egy erőteljes bulit. Majd ősszel Ausztriában került sor pár fellépésre a La Craval és a Darkside társaságában.
Az ötös közben javában írja az új lemezt, de sajnos Bíró Tamás énekes, nem bírja elcsípni az új dalok hangulatát, így cserére kényszerül a banda. Az új tag Fekete „Hair” Károly, aki a csapatba kerülése előtt, olyan zenekarokban énekelt, mint Womb vagy a Kali Yuga. Hair egy professzionális énekes, akinek képzett és széles terjedelemben mozgó hangja remekül paszolt az új dalokhoz. A STRONG DEFORMITY a hosszas megpróbáltatások után október közepén kezdte meg az album munkálatait, abban a HSB Stúdióban, ahol azelőtt a Bahia Kiadó különböző csapatai dolgoztak. A teljes anyag rögzítése élőben történt, ennek köszönhetően az egész hangzás sokkal erőteljesebb, mint A Fájdalom Hatalma…/Power Of Pain… esetében volt. Ezzel együtt a STRONG DEFORMITY zenéje is megváltozott némileg, a súlyos gitárok megmaradtak, azonban rengeteg dallamos énektéma, élő és afro drum ’n bass groove is került bele. A szövegeket pedig áthatja egy cseppet őrült, de ugyanakkor vidám hangulat, melyre a legjobb példa a Superdope, a Devil’s Cab vagy az Ignition. A felvételekor még teljesen bizonytalan megjelenési idejű albumot végül a Nephilim Records adta ki hazánkban, kik igen komoly promócióval támogatták az anyagot. A Racket névre keresztelt lemez megjelenése után turné következett, melynek záróaktusa a december 26-ai szokásos szombathelyi NoiseFest volt, ahol, olyan zenekarok léptek még fel még, mint a Social Free Face, a Neck Sprain és az Embers és remekül sikeredett.
A STRONG DEFORMITY rendes turnék mellett folyamatosan próbálta a metal közeg mellett minél változatosabb területeken is bemutatni az Racektet. Többek között az Anima Sound Systemmel, illetve drum ’n bass DJ-ékkel voltak közös fellépéseik, sőt a Superdope című dalban még DJ Cadik, napjaink egyik legnépszerűbb lemezlovasa is közreműködött, Vörös Andrással a FreshFabrik (ma Superbutt) volt énekesével egyetemben. 1999 októberében a lemez utolsó dala, a Trust rákerült a Hammer Records gondozásában megjelenő Power Hung(a)ry című válogatás CD-re, amely a Mood Vombocosmic című új lemezével együtt került forgalomba.
Az ötös február elején elkészítette a lemez húzódalának számító Standby című nótára az első videoklipjét, amely március óta folyamatosan fut a zenei csatornákon. A Racket április 19-én jelent meg Európában, illetve az USA-ban. A terjesztést különböző helyi kiadók intézik, így az adott országban mindenhová eljut majd az anyag. Májusban Európa vezető metalújságaiban mindenhol foglalkoztak a Rackettel, a legjobb reakció a német Hammerben és a Sonic Seducerben volt olvasható, mindkét újság igen pozitívan nyilatkozott az albumról.
A zenekar a 2000-es év nagy részét koncertezéssel töltötte, melyek közül a nyári fesztivál fellépések (Efott, Mezőtúr, Sziget, Ráckeve, Dunakiliti, Summer Rocks és Nephilim) voltak a legjobbak. A zenekar a turnékötelezettségek letudta után az év évégén a stúdióba vonult és megkezdte az új lemez munkálatait.

2002 szeptember 16-án jelent meg a Strong Deformity Magic Syrup című lemeze. Az új évezred rock zenéje keveredett össze az electro zene hagyományaival, melyet az Anima Sound System két kreatív egyénisége (Prieger Zsolt, Németh Gergő) gyúrt egy masszává a Strong Deformity tagjaival ezen lemezen.
A cím magáért beszél. A Magic Syrup-on képviseltetik magukat a rock, pop, new wave, dub, drum'n base és jungle hatások, mely a meseszerű szövegekkel és vokálokkal dúsított énekkel varázsolja el, és viszi magával egy másik dimenzióba a hallgatót. Az első sikerdal az Imaginary Adventures címet viseli.

« bezár