Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Craig David

Bibliográfia - Craig David

Craig David történetét már sokszor hallhattuk. A southamptoni születésű Craig 18 évesen az Egyesült Királyság egy zenei generációjának legnépszerűbb előadója lett. Ha esetleg valaki nem tudná, David volt a legfiatalabb angol előadó, akinek a dala listavezető lett. Ez a dal pedig nem más, mint a „Fill Me In”, mely 2000 márciusában hódította meg a zene szerelmeseit.

Craig „Born To Do It” című debütáló albuma, amelyet a Wildstar 2000-ben adott ki, több mint hét millió példányban kelt el világszerte. Több, mint 20 országban lett arany, platina illetve többszörös platinalemez. A rengeteg elismerés közül, amit a lemez kapott, elég csak megemlíteni a rekordnak számító hat jelölést a UK MOBO díjra.

tovább »Davidet sok kiváló zenésztársa tüntette ki figyelmével és elismerésével, például Elton John és a U2 énekese, Bono. 2001-ben, mikor az Egyesült Királyság legrangosabb zenei fesztiválján, a „The Brits”-en Craiget sajnálatos módon az említett hat jelölés ellenére semmibe vették, Bono úgy adta elő együttese egyik leghíresebb dalát, a „One”-t, hogy a dalszövegbe épített egy strófát a „Walking Away”-ből. Ám még ez sem változtatott semmit a Davidre oly jellemző szerénységen. „Mint előadóművész, teljesen odáig voltam azért, amit Bono tett, de ami a legfontosabb, ezzel ráirányította a figyelmemet arra, hogy nem szabad letérnem erről az ösvényről.”

„Az első albumra nagy hatással volt a Holyrood lakótelepen töltött idő”- emlékezik vissza David. majd elmeséli, hogy új albumán, a „Slicker Than Your Average”-en„ jól hallani a fejlődést. Fontos, hogy a mélyebb gondolataimat is meg tudjam mutatni. A lemezen hallható dalok olyan témákat érintenek, melyekről beszélnem kellett. Vannak, akik azt gondolják, hogy túlságosan jófiús vagyok. Mások pedig azt mondják, hogy túl R&B-sek a dalaim. A „Slicker”-rel pedig azt szeretném kifejezni, hagyják, hogy önmagam legyek, mert nem lehet egyszerre mindenkinek a kedvében járni.”

Az amerikai turné és az, hogy David az Államokba költözött az elmúlt 18 hónapra, újabb híres rajongókat szerzett a fiatal énekesnek. Így tisztelői között tudhatja Missy Elliottot, Jlo-t, Beyoncé-t és Usher-t. A nemzetközi elismerések és magasztaló kritikák mostanra David életének részévé váltak. Craig, akit szinte állandóan körülvesz egyre bővülő rajongóinak köre, mostanra egy igazi világsztárrá nőtte ki magát. „Az USA-ban promóciót, koncerteket csináltunk, ami már önmagában is remek élmény volt. Nagyon szuper volt!”- meséli David, majd jókedvűen hozzáteszi: „Nagyon hízelgő, amikor olyan zenészek elismerését tudhatod magadénak, akinek a dalain felnőttél, Puffytól és Janettől kezdve Steve Wonderig.”
Az új albumon, a „Slicker Than Your Average”-en tisztán hallható a fejlődés, melyen David keresztülment. Minden egyes dalba sikerül valami új és eredeti hangzást csempésznie, többféle stílusban énekelnie. Ugyanúgy, ahogyan a „Born To Do It” a pop listákat célozta meg. A címadó dal erős basszus alapú, bluesos R&B szám, energikus urban elemekkel. „A Slicker Than Your Average”-ben benne van minden, aminek a terhétől meg kellett szabadulnom. Meg kellett mutatnom az embereknek, hogy ki is az a Craig David valójában.”

Az első kislemez, a „What’s Your Flava?” szintén jól beleillik Craig David új hangzásvilágába. A dal erősen basszus alapú és Craig nem fél benne mondanivalójának érzelmes színezetet adni. „Mondd el, mire vágysz! Mondd el, miről álmodsz!”- kérleli a hölgyrajongókat David új albumának első kislemezén.

Tulajdonképpen ez a kislemez jól jellemzi a lemez egészét, melynek producerei a „The Ignorants” volt, vagyis Trevor Henry és Anthony Marshall, akik öt számban segédkeztek Craignek.

A „Hidden Agenda” című dal pedig Craig érzelmesebb oldalát mutatja meg. A dalban főszerepet kap a spanyol gitár és Craig David régi barátja és segítőtársa, az egykori „Artful Dodger” tag, Mark Hill. „Az, hogy különböző producerekkel dolgozhattam együtt nagyon fontos volt a személyiségem fejlődése szempontjából.” - magyarázza David. „Az egész albumnak azt kell tükröznie, hogy többre is képes vagyok, mint hogy csináljak egy második részt a „Born To Do It”-ből.

Ami talán a legmeglepőbb a lemezzel kapcsolatban az, hogy a közreműködők nevei között nem szerepelnek nagy sztárok, annak ellenére, hogy Craig azt meséli, rengeteg ajánlatott kapott hírességektől. „A közös munkának különlegesnek kell lennie. Ez az oka annak, hogy az egyetlen híres előadóművész, aki szerepet kapott a lemezen, az Gordon Sumner, vagy ahogyan mindenki ismeri, Sting.”

A Slicker egyik legnagyobb meglepetése tehát az, hogy az ex Police tag, Sting, közreműködik a „Rise & Fall” című dalban. A dal Sting 1993-ban írt „Shape Of My Heart”-ját használja fel fő témájának. Láthatjuk, amint Sting terelgeti az újonc Craig Davidet a hírnév veszélyei és csapdái között. „Életem egyik legelképesztőbb pillanatai voltak. El sem tudtam hinni, hogy míg én a keverőasztal egyik oldalán állok, a másik oldalon álló Stinggel arról beszéltünk, hogyan kel értelmezni ezt a dalt.”- emlékszik vissza David.

Az eredetileg harmadik személyben íródott dalszöveget David megváltoztatta, hogy közvetlenebbé tegye, és saját magát helyezze a dal fókuszába. „Sting a társamként vesz részt a dalban. Tulajdonképpen elmondja, hogy legyek óvatos a sikerrel, neki már volt ebben része. Figyelmeztet, hogy sose felejtsem el, ki vagyok.” Ez bizony nagyon jó tanács.

A 2002 novemberében műsorra kerülő Melvyn Bragg’s South Bank Show bemutatja Craig David életét, ezzel is jelezve, hogy a tehetséges fiatalember az angol zenei élet megkerülhetetlen tényezőjévé vált.

« bezár

Craig David cikkek