Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Cserháti Zsuzsa

Bibliográfia - Cserháti Zsuzsa

Cserháti Zsuzsa a Rák jegyében született.
Balett-táncosnak készült, de felvételije nem sikerült a Balettintézetbe. Ennek ellenére tíz évig balettozott. Művészi beállítottságát édesanyjától örökölte, aki operett-énekesnő volt.
Óra-és ékszeripari Szakközépbe járt. Utálta a matekot és a jó magaviseletet. Ő nem erről volt híres. Szertornából azonban jeleskedett.
Az úgynevezett második magyar popgeneráció kiemelkedő tagja, Szécsi Pál felfedezettje, 1965-től énekel. A magyar popszakma egyik legjobb hangja.

tovább »


1967-68-ban a Rangers, majd a Thomastic együttessel turnézott.
Jugoszláviában és Algériában is vendégszerepelt. Hazai szórakozóhelyeken lépett fel. Az 1972-es Táncdalfesztiválon való szereplése után rádiófelvételeket készített. Híres dalai ebből az időből: "Kicsi, gyere velem rózsát szedni", "Árva fiú", "Valami mindig történik".
1977-ben meghívást kapott Írországba, majd egy év múlva a sopoti fesztiválra, ahol díjat nyert.
1978-ban önálló zenekart alapított Európa néven.
1979-ben Németországba ment, lokálokban lépett fel.
A hetvenes évek a magánéletében is változásokat jelentettek. 22 évesen férjhez ment, de sajnos 15 év után nem működött tovább a házasság.
Második albuma megjelenése után a '80-as évek elejétől külföldi fellépéseket vállalt valamint a pesti Moulin Rouge-ban énekelt.
Különböző alkalmi munkákat vállalt egyészen 1996-ig amikor a Rózsa Records menedzsere újra felfedezte és profi menedzsmentmunkájával támogatta.
Megjelent harmadik nagylemeze a Hamu és gyémánt és még ebben az évben megkapta "Az év énekesnője" díjat.
1997-ben sikeres koncertet ad a Kongresszusi Központban, valamint megjelenik egy újabb lemeze a Kicsi gyere velem rózsát szedni. Az év végére újabb lemezzel jelentkezett Mennyit ér egy nő címmel. Az album megjelenését koncert követte, mellyel "Az év koncertje" kategóriában Arany Zsiráf díjat kapott.
Visszatérése óta minden albuma aranylemez lett, koncertjei pedig kivétel nélkül teltházasak.
A szakmabéli kortársakkal kapcsolatban a művész őszintén nyilatkozik. Bontovics Kati a mai napig jó barátnője, Szécsi Kati / Szécsi Pál testvére / úgyszintén. A többiekkel csak a fellépések során találkozik.
Hatalmas változáson ment keresztül az énekesnő. Rengeteget fogyott, ám ez nem csak rajta múlott, ugyanis a pajzsmirigyműködését és a cukorszintjét is be kellett állítani.
'99-es Adj még a tűzből című albumán olyan külföldi sztárok dalait dolgozta fel, mint Aretha Franklin, Diana Ross, Dionne Warwickt és Jennifer Holliday. Igazi, hamisítatlan "cserhátis" hangzást hallhatunk. Valla Attila és Miklós Tibor írták a magyar szöveget. Klip készült az egyik legszebb számból, az Érted mondok imát címűből.
Szerencsésnek érzi magát, hogy magyarul énekelheti ezeket a világslágereket, melyek oly sokáig értek benne és amelyek akkoriban, mikor először hallotta őket elhivatottá tették az énekesi pályán.
2000-ben megjelent a Várj című lemez, mely tíz új és egy régi dalt tartalmaz / Száguldás, Porsche szerelem /. Ez a hatodik szólólemeze.
Az énekesnő a Tea együttessel lépett föl, de ennek volt egy hátránya, hogy csak akkor koncertezhettek, amikor a zenekar is ráért. Ezt a problémát megoldandó alapította meg az öttagú Cserháti Band zenekart.
Legfőbb támasza, segítsége az édesanyja volt, akit nemrégiben veszített el. Sajnálatos módon sok igaznak hitt barátjában csalódott.
A fia, Szirtes Krisztián jelenti a legtöbbet számára. Krisztián 1975.szeptember 30-án született. Bradványi Iván meglátogatta őket a kórházban. Ekkor született meg az Édes kisfiam című sláger.
A művésznő szerint Krisztián abba született bele, hogy önállónak kell lennie, hiszen édesanyja sokat volt távol szereplései miatt. Baráti a viszony köztük, de az énekesnő bevallja, bizony nagyon aggódik még mindíg, hiába felnőtt fia van már.
Cserháti Zsuzsa a meglepetések terén is otthon van. A Matáv-ot lepte meg legutóbb azzal a kívánságával, hogy telefonfülkét szeretne vásárolni. Másik vágya, a kandalló már megvalósult a lakásban. Már csak a fülke hiányzik. Mindent megtesz azért, hogy szerezzen egyet.

« bezár

Diszkográfia - Cserháti Zsuzsa

Várj (2000)
Adj még a tűzből! (1999)
Kicsi gyere velem rózsát szedni...(válogatás) (1997)
Mennyit ér egy nő (1997)
Hamu és gyémánt (1996)
Édes kisfiam (1992)
Többé nincs megállás (1981)
Cserháti Zsuzsa I. (1978)