Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Republic

Bibliográfia - Republic

A Republic kellő helyen és időben született.
Az 1989. október 23-i esemény, az új államforma, a Köztársaság kikiáltását követő időszak egy új, a maga öntörvényű rendszerváltozását megvalósító zenekar születésének időszaka. A végleges időpont 1990 február vége - a Hal jegyében. A Hal, kis emberkét körülhatároló formájával, a zenekar-alapítók legjellemzőbb jele.

Az új Zenekar egy csapásra sikeres lett. Pontosan a 67-es út kezdeténél, Lellén egy szabadtéri színpadon, az 1990-ben rendezett fesztiválon a „Repül a bálna” című dalukkal nyertek. Azonnal lemezszerződést kaptak és még az ősszel elkészítették első nagylemezüket.

tovább »


Népszerűségük attól kezdve töretlen.
2000. november 15-én jelent meg legújabb albumuk, „Só és cukor” címmel. A tizedik évben a zenei hangzás és a design párhuzamos korszerűsítése és átformálása volt a Republic szándéka (természetes óvatossággal) megtartva a legjobb Republic hagyományú zenei elemeket, azt a fajta ötvözetet, amelyben a punk, a hardrock és a beat legprogresszívebb motívumai a meghatározó zenei megoldások.
Az éles-fülű zenei „műélvező” az album hallgatása közben ezekkel a zenei stílus-ízekkel találkozhat lépten-nyomon, mégis azt érezve, hogy a ráhúzhatatlan kategóriák szintéziseként - egységes zenei élményt adó, azonos hullámzású érzelmi rezonanciákat keltő - egy művel találkozik és marad vele, reméljük jó sokáig.
A változás igényesebb keresői számára hamar feltűnhet, hogy ezen az albumon a Republic tagjai külön-külön is zene- és szövegírói oldalukról mutatkoznak meg Cipővel közös hullámhosszon és tolmácsolásában. Cipő jóleső elégedettségét társai szerzeményei iránt háttér-információinkból tudhatjuk meg, amelyek szerint több dalát eltette a zenekar későbbi albumaira, azért hogy zenésztársai szerzeményei minél előbb ezen az albumon mutatkozhassanak be.
A zenei hangzás korszerűsödésében meghatározó Tóth Zoli dalainak súlya, aki világzenei ízeket is megjelenített „Andante” című opusában, ahol kivételesen női hang is hallható a tekerőlant kísérete mellett. Másik kiemelkedő művének az „Ég veled most” című dalt nevezhetjük, amelyben szimfonikusokkal, vonószenekarral kísérve adja elő Cipő a dalt. Az „Ég veled most” rádiós verzióját tervezi a zenekar a kiadóval közösen, további 3-4 dal mellett újabb kislemezen kiadni, remélve, hogy a dal tetőpontján megszólaló - a szívek találkozására utaló - sorok a fiatalabb és az érettebb hölgy-hallgatók körében is különösen lélekbe-búvó lesz.
A kiadó és az együttes közös megítélése szerint biztosan számíthatunk arra, hogy a Republic kiadói „hazatérése” egyfajta alkotói, finom megújulást is hozott a dalok születésének körülményeiben, a zenekar új időszámítása is elkezdődhet hallgatótáboruk örömére.
A Republic továbbra is még inkább meghatározó, állandó főszereplője a hazai könnyűzenei életünknek.

Republic: A reklám után
Ezt a címet viseli a Republic tizennégy vadonatúj dalt tartalmazó stúdióalbuma. Gondolták volna, hogy ez már a tizenötödik??? A lemezen most nagyobb szerepet kapott a zenekar többi tagja Cipő mellett. A csapat legértékesebb, maradandó stílusjegyeit megőrizve zenében és szövegben egyaránt a mai zenei közízlést is kiszolgálja. Az első slágert, a Távolban egy fehér vitorla c. dalt egy karácsonyi hangulatú, lassú ballada követi, Díszítsetek fel címmel, amely az életre vonatkozó mély gondolatokat tartalmaz. Az album kiemelt reklámhadjáratának része az országos Est-hirdetések (Pesti Est, vidéki Estek, Súgó, Est FM), valamint a Danubius és a Sláger Rádió kampány.

« bezár

Republic cikkek