Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Eleven Hold

Bibliográfia - Eleven Hold

Megalakulás éve: 1998.

"Az ELEVEN HOLD elnevezés alkimista jelkép, mely az emberi élet céljának, a tökéletességnek, Arany illetve Nap - emberségének szinonimája."

Az Eleven Hold előélete:
1994. szeptember: megalakul a Hetes Körzet. A jelenlegi tagok közül Nap, Basa (Balassa Béla) és Robogó (Pábli Róbert) közreműködésével. Fennállása alatt a Hetes Körzet megnyerte a kilencedik TOKAJI ROCKTÁBOR versenyét, második lett a MARSHALL országos tehetségkutatón, 1996-ban pedig Külső életek címmel napvilágot látott hanganyaguk. Az elért eredmények ellenére egy kiadó sem vállalta fel a zenekart, mert nem feleltek meg egyik külföldi trendnek sem, ami hódított hazánkban.

tovább »A zenekar végét egyik társuk (ifjabb Marosi Sándor) tragikus halála jelentette, aki nélkül nem akarták a többiek folytatni.

Az ezt követő időszakban, Dinky (ifj. Bodó Gyula) és Nap Balaton körüli "utcazenélős turnéján", íródtak versek és zenék, melyekből megszületett Eleven Hold. A rövid kitérő és a veszteség feldolgozása után, a csapat újra összeáll, hogy közös álmukat megvalósítsák. A társulat kiegészül Psot (Joós Zsófia) személyével és hegedű játékával. Rekordidő alatt elkészült már az új névvel, a Majdnem demó anyaga, mely részvételt biztosított az Országos Dalostalálkozóra, Gödöllőre.
Ezen a fesztiválon fedezi fel őket az EMI Magyarország vezetője, Lekács Edina, aki tárgyalások után leszerződteti a zenekart.

Megszületik az Eleven Hold:

A demó a székesfehérvári Pont Mi stúdióban, a lemez pedig a budapesti Pódium Stúdióban készült Jenei Szilveszter segédletével.

2000. március. Megjelenik az első Eleven Hold album, Eleven Hold címmel. A szövegek filozófikus versek, melyek "Nap szemével" mutatják be a világot. A zenék Irish-pop-grunge stílusban íródtak, mely kategóriákat, az állandó kérdésekre válaszolva, a zenekar talált ki, magának. A lemez megjelenésével a kiadó úgy látja "az Eleven Hold személyében a legmegfelelőbb zenekart választotta ki arra a feladatra, hogy közös erővel új távlatokat nyissanak a hazai könnyűzenében."

Az Eleven Hold első videóklipje: Az a néhány tegnapi perc, melyet folyamatosan műsorán tartott a Z+, az egyetlen hazai zenetévé. A második klip alapja a Hiábavaló című dal (az igazi áttörést ez a felvétel hozta meg, rögtön műsorra tűzte a Juventus Rádió, a Rádió Bridge, a Z+) melyet barátokkal, ismerősökkel készítettek a Velencei tónál. Azóta mindkét dal a koncertek egyértelmű kedvenceivé vált. 2000. november. Az Eleven Hold a nyári fesztiválok után, elindul első, országos turnéjára.

2000. december. Elkészül az Eleven Hold második kislemeze, mely kereskedelmi forgalomba nem kerül, és amin megtalálható egy vadonatúj dal, címe Hóból takaró, melyet hálából készítettek, azért a rengeteg segítségért, amit ismerősöktől és ismeretlenektől kaptak, munkájukhoz. A maxi másik dala, a Sehol, amiből az első album, harmadik videóklipje készül.

2001. február. Elkészül az együttes harmadik klipje, amit a Székesfehérvári Önkormányzat finanszírozott teljes egészében, ezzel is segítve, a "tehetséges, művészeti kezdeményezést". A klip, melyet elkészülte után rögtön műsorára tűz a Z+ (az egyetlen magyar zene tévé) és ami kommentárjuk szerint: "Az új klip tökéletesen illik a zenekar koncepciójához, nem akar se több, se kevesebb lenni, mint az Eleven Hold."

2001. február 24. Az Eleven Hold megkapja élete első elismerését. Sőt egyből kettőt. A budapesti Wigwam által alapított ARANYNYÍL, mellyel hazai rock zenekarokat díjaznak, az "Év felfedezettje" és az "Év videoklipje" (Hiábavaló) díjjal jutalmazzák a zenekart.

2002. július: szerzői kiadásban megjelenik az együttes új kislemeze a Három percig, amelynek címadó dalából elkészül az együttes negyedik videoklipje.

2002. szeptember: Megalakul a Wakended nevű "virtuális" zenekar. Az angol nyelvű dalokra az Eleven Hold zenéjénél keményebb, doomgrunge stílus jellemző. A gitárszólók, valamint Nap énekhangja mellett üde színfolt lehet az olyan hangszerek megszólalása, mint a hegedű, a cselló és a zongora.
A dalokat ajándékba szánták, amelyek teljes változatban, ingyenes letölthetők a Wakended honlapjáról.

2002. december: Megjelenik az Eleven Hold új, „Leszálltunk, hogy felférj!" című nagylemeze.

2003. április: Megkezdődik a zenekar tavaszi-nyári "Leszálltunk, hogy felférj!"-turnéja.

2003. június: A Cabbage Shoot stábja elkészíti az Eleven Hold ötödik videoklipjét magyar (Fekete Anemona) és angol (Ring For My Dear-Crow) változatban.

2004. március: Herkó Attila rendezésében elkészül az Eleven Hold új, A párna mélyén című videoklipje, melynek cenzúrázatlan verziója letölthető a www.elevenhold.hu címről. Ezzel egyidőben megjelenik a "Leszálltunk, hogy felférj!" nagylemez dupla a-oldalas maxi single-je A párna mélyén... no meg a bor címmel.

2004. július: A No meg a bor újrakevert verziójára elkészül a zenekar hetedik videoklipje, mely az első koncertklip és a zenekar elkezdi nyári turnéját a nagyobb fesztiválokon.

2004. december – 2005. január: Megkezdődnek a harmadik Eleven Hold-album előkészületei és stúdiófelvételei.

2005. április: Megjelenik az Eleven Hold harmadik albuma Cserélnénk magunkkal címmel.

Íme itt egy zenekar barátokból, akik azt teszik, amit szeretnek, és akik méltán tarthatnak érdeklődésre a hazai médiában és koncertszervezők körében.

Tagok:
- Basa (Balassa Béla): basszusgitár
- Gyuszkó (ifj. Bodó Gyula): gitár
- Nap (Sol): ének, gitár, szöveg
- Psoti (Joós Zsófi): hegedű
- Robogó (Pábli Róbert): dobok
- Robesz (Szili Róbert): konga, percussion

« bezár

Diszkográfia - Eleven Hold

Nagylemezek:
- 2005. Cserélnénk magunkkal (ilCinemaNuovo)
- 2002. "Leszálltunk, hogy felférj!" (ilCinemaNuovo)
- 2000. Eleven Hold (EMI)

Kislemezek:
- 2004. A párna mélyén... no meg a bor (ilCinemaNuovo)
- 2002. Három percig (ilCinemaNuovo)
- 2000. Sehol (EMI)
- 2000. Az a néhány tegnapi perc (EMI)

Videográfia:
- 2004. No meg a bor
- 2004. A párna mélyén
- 2003. A Ring For My Dear-Crow
- 2003. Fekete Anemona
- 2002. Három percig
- 2001. Sehol
- 2000. Hiábavaló
- 2000. Az a néhány tegnapi perc

Eleven Hold elérhetőségei

Eleven Hold cikkek