Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

TLC

Bibliográfia - TLC

Ha az ember kiejti a száján a TLC nevet, akkor sokan rögtön a slágerekre, a kitüntetésekre, a trendre, a divatra és a zenei rekordokra asszociálnak. A Georgia állambeli atlantai lánytrió 10 év alatt 27 millió albumot és 9 millió kislemezt adott el a rajongóinak és a nagyérdeműnek. Ezzel a TLC vetélytársai, mint például a Spice Girls vagy a Destiny\'s Child előtt simán tartja a vezető pozícóját az eladási listákon.

Negyedik albumukkal a \"3D\"-vel zenei sláger- és trendgyáros hírnevükhöz híven ismét elismerésre méltóak: a 10 millió példányban eladott 1999-es

tovább »


\"Fanmail\" után ez a lemez egyfajta tisztelet Tionne \"T-Boz\" Watkins és Rozanda \"Chilli\" Thomas részéről a szeretett barátnőjük, Lisa \"Left Eye\" Lopez felé, aki 2002. április 25-én 30 éves korában Honduras-ban autóbalesetben életét vesztette. \"Ez a kedvenc lemezem\" - mondja Chilli. \"Ez egy összegzése azoknak a dolgoknak, melyeket zeneileg meg tudunk valósítani. Minden szám egy-egy TLC klasszikus, melyekből egyértelműen sugárzik, hogy elértük az abszolút egységet.\"

A \"3D\" munkálatai 2001 végén már elkezdődtek. T-Boz és Chilli minden áron meg akarták ezt a nagylemezt csinálni - főképpen azért is, mert Lisa kitörölhetetlen kézjegyét magán viseli. 6 szám és a címadó dal részben Lisa munkája, akit olyan korán magával ragadott a halál. A \"Girl Talk\" című első kislemezen komolyan lehet érezni hatásos tevékenységét, a szám biztosan mutatja, hogy micsoda rap-erő rejtőzött a csinos hölgyben.

Chilli: \"Tudjuk, Lisa is azt akarta volna, hogy mindenképpen készüljön el ez a lemez. Ez a valóság - számunkra nem volt vitatéma, s nem volt más választás sem. Tionne és én tartozunk ennyivel Lisának, hogy ezt az albumot befejezzük. Így az emberek őt úgy fogják az emlékezetükben megőrizni, mint a TLC egyik \"örök\" tagját.
Egyikőnknek sem volt könnyű az elmúlt pár hónap, hiszen az album felét már Lisa nélkül kellett felvennünk. Borzasztóan hiányzik nekünk, például akkor éreztük nagyon ezt, amikor a \'Girl Talk\' videófelvételei voltak. Szörnyű pillanatokat éltünk át\" - emlékezik vissza szomorúan Chilli.

A \"3D\" fő producerei természetesen Left Eye, Chilli és T-Boz voltak szorosan együttműködve az Arista Records elnökével Antonio \"L.A.\" Reid-del, de azért a többi név sem elhanyagolható: The Neptunes, Timbaland, Rodney Jerkins, Organized Noize, Babyface & Darryl Simmons, Raphael Saddiq, Eddie Clement és persze Dallas Austin - ők minden képviseltetik magukat ezen a lemezen, s teszik Lisa emlékére a zenetörténet egyik legkülönlegesebb darabjává.

A fent említettek közösen egy klasszikus TLC lemezt kreáltak: hiphop, pop és R&B összeolvad Left Eye, T-Boz és Chilli összehasonlíthatatlanul jó hangjával, így születnek az utánozhatatlan TLC számok. Chilli: \"Egy klasszikus, tipikus TLC albumot akartunk. Semmi hűhóra nem vágytunk, , csak magunkat, a TLC-t akartuk adni. Ezen felül fontos volt számunkra, hogy a rajongók lássák az egységünket. A TLC soha nem szakadt szét, mindig egy trió voltunk, akik respektálják és szeretik egymást. Zeneileg ez a lemez ismét trendet vonz maga után, mi pedig a már bevett szokás szerint olyan ismert producerekkel dolgoztunk együtt, mint Dallas Austin vagy Babyface, akik a szakmában mindig egy lépéssel előrébb járnak.\" A bizonyíték: A \"Hands Up\" című felvételben a TLC az egész világnak megmutatja, hogy egy dal milyen egyszerűen és mégis újszerűen tud hatni.

Mint mindig, a felvételek üzenete pontos és céltudatos: A \"Quickie\" egy vicces felvétel egy olyan emberről, aki a hálószobában túl gyorsan jön lendületbe\'. Az írója T-Boz és Dallas Austin volt. \"Több mint boldogok voltunk, amikor egy olyan rappet találtunk Lisától, amely szuperul passzol a \"Quickie\"-hez\" - mondja Chilli.
Timbaland volt a producere és Missy Elliott az írója a \"Dirty\"-nek, mely egy slágergyanús buliba való szám. \"Tempó és vidámság jellemzi\" - fűzi hozzá Chilli.

Éles ellentéte a fentieknek a nyugodt de valahogy mégis igen intenzív \"Turntable\" című felvétel az új albumon. A Rodney Jerkins által rendezett dal a TLC korábbi nagy slágerére a \"Waterfalls\"-ra emlékeztet, mellyel a lányok 1994-ben jónéhány rekordot megdöntöttek.

\"Egyik kedvenc dalom az albumon a \"So So Dumb\" - mosolyog Chilli. A szám írója és producere Raphael Saddiq (Ex Lucy Pearl, Tony Toni Tone). \"Egy férfiről van szó benne, aki sem figyelembe nem veszi, sem nem respektálja a feleségét. Beszélgettem Raphaellel a tapasztalataimról és az érzéseimről a korábbi kapcsolataimmal összefüggésben és ő ebből varázsolta elő ezt a tuti számot\" - áradozik Chilli. Az Usher-hez fűződő viszonyát sem rejti a továbbiakban már véka alá Rozanda, akinek egyébként egy kisfia van Dallas Austintól. Ellenkezőleg: A \"Good Love\" című track nyílt érzelmekről tanúskodik, s Usher-hez szól egyértelműen Szexi és smooth-os az \"In Your Arms\", melyet a The Neptunes sikercsapata készített. (Utóbbiakról tudjuk, hogy dolgoztak már Britney Spears-nek, Usher-nek, Jay-Z-nek és a saját berkeken belül a The Clipse-nek is.) \"Ők voltak az utolsók, akikkel az albumon dolgoztunk\" - árulja el Chilli. \"L.A. Reid megkérdezett minket, hogy nem akarunk-e velük is stúdióba vonulni. Az eredmény egyáltalán nem az ő stílusukat tükrözi, de éppen ez a szép benne: A TLC mindig felvállalja a kihívásokat, hogy valami újat alkothasson. Nem vagyunk az egyen dolgok hívei. Semmi olyannak, amit már ezerszer megcsináltak. Mindig arra törekszünk, hogy valami újat produkáljunk\" - teszi Chilli a pontot a mondat végére.

A négyszeres platinalemezzel az \"Oooooh... On The TLC Tip\"-pel sikerült a három atlantai - akkor még - tinédzsernek az áttörés 1993-ban. Csak a debütáló albumukon volt 3 top 10-es sláger: Ezek az \"Ain\'t Too Proud To Beg\", a \"Baby Baby Baby\" és a \"What About Your Friends\" voltak.

A globális siker sem váratott magára sokáig: 1994-ben jelent meg a \"CrazySexyCool\" című albumuk. 11 millió példány kelt el belőle 18 országban, köztük például Nagy-Britanniában, Japánban, Kanadában, Ausztráliában, Hollandiában, Írországban, Németországban, Új-Zélandon és Hongkongban. A lemez Grammy-díjat is hozott a TLC-nek a \"Best R&B album\" kategóriában. A \"Creep\" című single-jük kétszeres platina lett és szintén Grammy-t hozott a konyhára a \"Best Performance By A Group Or Duo\" kategóriában. \"Red Light Special\" című maxijuk nagyon hosszú ideig tanyázott a Billboard lista első 5 helyezettje között.

Itt azonban nem ér véget a sikersorozat, hanem még jobban beindul: \"Waterfalls\" című kislemezük nemcsak a szövegével és a videóklippel \"provokálta\" a közönséget és a szakembereket. A szám 1996-ban négy MTV Video Díjat gyűjtött be a lányoknak (\"Best Video Of The Year\", \"Best R&B Video\", Best Group Video\", \"Viewer\'s Choice\") és két Soul Train Díjat is (\"Best R&B Soul/Rap Video\", \"Best R&B/Soul Single\"). A negyedik single-re kimásolt dal a \"Diggin\' On You\" is heteken keresztül tanyázott a slágerlistákon, igaz ez már nem volt akkora nagy dobás a részükről. 1996 tehát a TLC lányok éve volt: A Billboard magazin az év művészeinek kiáltotta ki őket - megérdemelten.

Számtalan híresztelés után, hogy szétválik a trió, mely egyébként csak a csapat perfekt kis játéka volt a média képviselőivel, Dallas Austin, Babyface és Jermaine Dupri felügyelete alatt elkészítették harmadik LP-jüket \"Fanmail\" címmel, mely 21 millió példányban talált gazdára s a Föld 21 országában kapott arany- és platinalemezt érte a TLC. Grammy-Díj következett ismét a \"Best R&B Album\" kategóriában. A \"No Scrubs\" című single még két Grammy-t hozott (\"Best R&B Song\", \"Best R&B Performance By A Duo or Act\"), s egyben hosszú időre biztosította első helyüket a Billboard élén. Az utánpótlás aztán az \"Unpretty\" volt, mely elődjéhez hasonlóan megőrizte a lányoknak a slágerlista elsőséget.

Mindemellett a TLC mindig fektetett abba energiát, hogy segítsen a bajba jutottakon: felvették a harcot az AIDS ellen, támogattak ritka betegségekben szenvedő gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

Lisa néhány évvel ezelőtt egy kislányt adoptált, úgyhogy azóta Snow már rendes családi körülmények között nevelkedik.

« bezár

Diszkográfia - TLC

3D
Fanmail
CrazySexyCool
Ooooh, On The TLC Tip
Dear Lie
Unpretty