Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Norah Jones

Bibliográfia - Norah Jones

Még meg sem jelent Norah Jones debütáló albuma a Come Away With Me, a szakma máris az új 22 éves énekes-zeneszerz-zongorista csodától volt hangos. A Rolling Stones magazin tippjei között "10 artist To watch" is szerepelt – nem hiába.

A prognosztizálások előtt a Texasban nevelkedett, Brooklynban élő Norah Jones már magáénak tudhatott egy szűkkörű rajongótábort akiket rendszeresen elvarázsolt hangulatos New York-I klubkoncertjein. Azonban miután megjelent debütáló CD-je, A Blue Note - EMI gondozásában - a világnak is bemutatkozhatott Norah, és egycsapásra levette azt a lábáról.

tovább »


Alig 1 évvel később az album - amiről két dal is, a címadó Come Away With Me és főleg a Don’t Know Why óriási slágerré vált – már sokszoros platinalemez az Egyesült Államokban, Norah pedig a legnézettebb TV showk-k fő attrakciója, és a lapok címoldalán mosolyog.

Chris Willman, az egyik legtekintélyesebb szakújságíró a következőképp fogalmazta meg a boszorkányos hatást amit a lemez az első hallgatásra is kivált: "Jones kisasszony azonnal a dal perzselő szirénjévé válik, újjáélesztve a megsebzett romantikus ideált, aki hossszú órákon át sóvárog és akiért érdemes epekedni"

A 22 éves fiatal tehetségnek a 2002-es év élményei olybá tűnhettek mintha forgószél ragadta volna el. A Come Away With Me nemcsak az USA-ban, de világszerte hatalmas sikerré vált, az eladások mára meghaladták a 10 millió példányt. Az énekesnő és zenekara turnézott Európában és Japánban, élő New Orleans-I koncertjének közvetítését pedig sokmilliónyi új rajongója nézte végig Ausztáriálban, Dél Amerikában, Európában és Ázsiában.

Minderre Norah Jones visszafogottan, majdnem félénken reagált, CD-jét csak "Az én kicsi borongós lemezem"-ként aposztrofálva. "Tudják, szerencsém volt. A sors nagy kegye, hogy olyan emberek vettek körül, akik nem kihasználni akarnak, akik szeretik a zenét és nem a bevétel lebeg a szemük előtt. Ez kevés embernek adatik meg."

Norah Jones tehetségével és elbűvölően mesteri albumával a Come Away With Me-vel a zenei világ új féltett kincsévé vált, és a szakmai zsűri nem kevesebb mint 8 GRAMMY díjjal jutalmazta a reményt, hogy még mindig él a jó zene és az embereknek szüksége van a tiszta forrásra.

« bezár