Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Király Linda

Bibliográfia - Király Linda

Édesapja Király Tamás zenész, a Color együttes egykori tagja. Édesanyja stylist, két ikeröccse van. Szülei évekkel ezelőtt az Amerikai Egyesült Államokba költözött, Linda már New Yorkban született.

Családjával 2000-ben települtek vissza Magyarországra. Édesapja az európai menedzsere, édesanyja pedig a stylist-ja. Linda akkor kezdte meg tanulmányait a zenei konzervatóriumban.
A zenei képzés azonban sokkal korábbról gyökerezik. Linda kisgyerekként szégyenlős, visszahúzódó típus volt, és semmi esetre sem exhibicionista. Általában bekúszott az asztal alá és ott dünnyögött magában, közönség nélkül. Először az iskolai kórusban vették észre, hogy jó hangja van hangom, és a karvezető -a szüleivel egyetértésben - javasolta, hogy képezze a hangját.

tovább »Hatszáz, énekesi babérokra vágyó jelentkezőből választották ki egy tehetségkutató iskolába, New Yorkban. Ott lépett fel először szólóban. Titkos álma az volt, hogy egyszer világhírű sztár legyen belőle. Amikor visszatelepültek Magyarországra, a közönség a Szerelem utolsó vérig című filmben nyújtott alakításából - egy kabinetszerep -, illetve a Presser Gábor által, a filmhez írt betétdal előadójaként ismerte meg . Dobray György rendező "Szerelem első vérig" című filmjét 1985-ben mutatták be, két évvel később pedig a folytatást.

Tizenöt év szünet után készült el a befejező rész. Dobray György filmjei nevezetesek arról, hogy új tehetségek bukkannak fel bennük. Az "első vérben" Szilágyi Mariann és Beri Ari, most, ebben a legutolsóban pedig Király Linda. A fantasztikus hangú énekesnő felfedézéséről a rendező azt mondta: " Erre azt mondhatnám: aki keres, az talál. Meg azt is, hogy szerencsémre épp a Filmgyárral szemben van az a tehetségkutató stúdió, amelynek vezetőjével jóban vagyok. Ő hívta fel a figyelmemet egy lányra, aki zenész papájával együtt éppen akkor jött haza Amerikából. Meghallgattam a hanganyagot, és tudtam, ez még a szuperigényes Pressernek is tetszik majd". Így is lett, hiszen a film zenéjének szerzője el volt ragadtatva Lina hangjától. Presser Gábor szerint "ez a lány énekesnőnek született".

Linda fellépett például 2001. november 24-én a Queen Audiencia elnevezésű koncerten. A Queen együttes alapításának 30. évfordulója alkalmából a Petőfi Csarnokban: napra pontosan 10 évvel azután, hogy a zseniális Freddie Mercury elhunyt, a magyar könnyűzene fiatal tehetségeinek és örökifjú sztárjainak előadásában szólalt meg a Queen 24 dala.

2002. június 1-jén Király Linda is szerepelt az ún. Popfesztivál-koncerten. A Locomotív GT fennállásának 25. évfordulója alkalmából egész napos fesztivált rendeztek a Hajógyári szigeten. Ennek keretében egy popkoncerten ismert színészek és zenészek adták elő a "Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról" című Presser-Adamis musical dalainak egy részét. Király Linda mellett fellépett Roy, Bíró Eszter, Lovasi András és Kaszás Attila.

Király Linda azóta is lámpalázas a fellépések előtt, de megtanulta, hogyan lehet legyűrni a lámpalázat, és lehet a maga javára fordítani az izgalmat.Alapvetoen nem a koncertezés, a magamutogatás, a színpad vonzotta a pályára, hanem a zene szeretete és az éneklés imádata. Az előadóművészet eleinte szükséges rosszat jelentett, ami az énekléshez társult. Az elején a szó szoros értelmében majdnem elájult a színpad gondolatától is, de a zene iránt érzett feltétlen szeretet miatt összeszedte minden akaraterejét és önfegyelmét és legyőzte a félelmeit.

Linda mindig is maximalista volt, a tökéletességre törekedett és törekszik ma is. Volt egy idoszak az életében, amikor különböző, elsosorban lelki okok miatt meghíztam és semmi kedvem nem volt kiállni az emberek elé. Talán éppen a félelmeit kellett legyőznie ahhoz, hogy magára találjon. Kemény elhatározással lefogyott, és már az amerikai karrier sem álom többé.

Páratlan hangi adottságaira Amerikában is felfigyeltek, így Linda 2002 nyarán egymillió dolláros (252 millió forint) szerződést kapott a San Francisco-i FM Stúdiótól. Producere, Denzel Foster már látta, hogyan válik ismeretlen tehetségekből világsztár. A magyar lány hangjáról azonban még ő is csak szuperlatívuszokban beszél. Teljesen biztos abban, hogy Király Lindának minden adottsága megvan a sikerre. Linda azért tűnik ki a többiek közül, mert klasszikus zenei képzést kapott, és otthon van a tipikusan "fekete" műfajokban is.

Mint édasapja mondta:" Egy fehér lánytól nem várják, hogy R'n'B technikát alkalmazzon, valahogy belül úgy énekeljen, mintha nem is fehér lenne". Király Linda lehet az első magyar világsztár.

Király Linda 2002. őszén Magyarországon is készül egy lemezre, talán a legfontosabbra: az első szólóalbumra. Az első dalához Budapesten, többek között a Király család házában forgatják a félig magyar, félig angol nyelvű videóklipet.

« bezár

Diszkográfia - Király Linda

#1 (2003)

Király Linda cikkek