Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Insane

Bibliográfia - Insane

1998-1999: Az Insane 1998-ban alakult, a zenekar alapítói Érsek Gábor és Knapp Oszkár. 2000: Az első komolyabb országos koncertsorozatra (a Freshfabrik vendégeként)
2000-ben került sor. Ebben az évben a zenekar első önálló, 10 állomásos turnéját is lebonyolította. A Denevér stúdióban rögzített Speech of Dead című dal felkerült a Shock Magazin válogatás lemezére, valamint az országos sugárzású EST FM rádióban is többször műsorra tűzték.
2001: Ebben az évben már komolyabb önálló koncertsorozat kezdődött és az Insane már eljutott a nagyobb fesztiválokra (pl.: SZIGET Fesztivál). A zenekar egyre gyakrabban fordult meg a budapesti koncertszínpadokon. Ebben az évben a banda már olyan nevesebb külföldi zenekarok előtt is bemutatkozhatott, mint pl. a Destiny vagy a Running Like Thieves.

tovább »


2002: A zenekar elérkezett az országos ismeretség szintjére. 2002 januárjában megjelent az első nagylemez (Searching for Thoughts). Az ország első számú rockzenekara, a Tankcsapda illetve további, az élvonalba tartozó zenekarok (Action, Superbutt, Freshfabrik) vendégeként lebonyolított lemezbemutató turné meghozta a várt áttörést, és a csapat még több fesztiválon vett részt, valamint a zenei illetve egyéb tv csatornákra is egyre több meghívást kapott. A 2002 júliusában leforgatott klip (Play) - az anyagi körülményekhez képest - a jövőre is meghatározó Insane slágerré vált. 2002-ben a Warner Music Hungary és a VIVA TV által rendezett tehetségkutató versenyen a zenekar több száz jelentkező közül a második helyet szerezte meg. 2003: A debütáló lemez megjelenése után, a sorozatos koncerteknek köszönhetően a csapat összeérett, és megkezdte a 2. nagylemez dalainak megírását. Ismételten nagyobb zenekarok vendégeként szerepelt, de egyre több önálló meghívást is kapott, és a zenekar már a környező országokba is eljutott.
A 2003-as évben a banda már az összes nagyobb fesztiválon szerepelt, a fővárosi és vidéki klubok egyik legintenzívebb élő résztvevője lett. Az év végén megkezdődtek a 2. nagylemez felvételei.
2004: Megjelent a XXI. Century Poison, amely mind a szakma, mind a közönség elismerését elnyerte. A zenekar sorozatos tagcserék után végül 5 tagúvá bővült. A kétgitáros felállás a már megjelent lemez élő előadásán is jócskán változtatott, és a színpadkép is színesebb lett. Ebben az évben az Insane messze túlszárnyalta addigi sikereit, és megfordult Európa számos országában (Magyarország mellett Ausztriában, Belgiumban, Bulgáriában, Franciaországban, Németországban, Szerbiában és Szlovákiában), a Get Poisoned Now! Elnevezésű önálló turnéja keretében. A lemezhez 3 videoclip készült (Poor Silence, Blood of the Machine, Voyeur) amelyek a VIVA TV-n többször lejátszásra kerültek, illetve több válogatás lemezen is szerepeltek. A tagcseréknek köszönhetően a vérfrissítés olyan lendületet adott, hogy alig fél évvel a 2. nagylemezt követően megjelent az ICBad EP, mely kereskedelmi forgalomba nem került, de a hivatalos weboldalról (www. insanemusic. hu) elérhető volt és több ezren töltötték le a dalokat. A kislemez kiemelkedően pozitív fogadtatása arra ösztökélte a zenekart, hogy folytassák a kijelölt utat, és még ebben az évben ismét stúdióba vonultak. Még 2004-ben a VIVA televízió jelölte az Insane-t az \"Év hazai modern rockzenekara\" címre. Az ICBad EP sikere után a koncertek látogatottsága is megnőtt, mind az önálló koncerteken, mind a fesztiválokon. A zenekar több külföldi előadó előtt is fellépett (D. R.I. Deep Insight stb.)
2005: Több, mint két hónapos megfeszített stúdiómunka eredményeként, március elején jelent meg a 3. nagylemez, a King of Fools. Mivel az Insane eltávolodott addigi stílusától, és kialakított egy egyedi hangzásvilágot, a lemez még nagyobb közönséget vonzott a zenekar táborába. A felvételeket követően az Insane az eddigi leghosszabb koncertsorozatába (Tour of Fools) kezdett, mely egész évben tartott. Tavasszal egy 25-30 állomásos hazai turnéval kezdték az évet, ezt követően, pedig nyári fesztiválokon vettek részt, ahol olyan előadókkal játszottak együtt többek közt, mint pl.: Napalm Death, Most Precious Blood, Diecast. A nagysikerű fesztiválszereplések után rövid pihenő következett, majd egy teltházas lemezbemutató koncertre került sor Budapesten, a Kultiplexben. Ezután egy 3 hetes európai koncertsorozat következett, 11 ország érintésével (Ausztria, Csehország, Dánia, Finnország, Hollandia, Németország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Szlovákia, Svájc). Az album első videoclipje a Scare The Crows lett, amely többször lejátszásra került a VIVA TV-n illetve egyéb adókon. A csapat egyik legnagyobb sikere, hogy a King of Fools dalait a világ egyik legnagyobb internetes rock-rádiója (Chronix Radio) is műsorára tűzte, illetve az egyik leghallgatottabb lengyel rádió rock műsorában is többször műsorra tűzték.
2006: Az Insane legizgalmasabb évét zárhatta 67 koncerttel 15 európai országban (Ausztria, Belgium, Horvátország, Csehország, Észtország, Németország, Magyarország, Litvánia, Lettország, Hollandia, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szlovákia, Szlovénia és Svájc) olyan nagy zenekarokkal, mint a Soulfly, a Sick Of It All vagy a 4Lyn. Az év első félévében készült el a King Of Fools lemez második videoclipje a Last Lucky Day című számra. A banda szerepelt egy extrém sport DVD-n illetve sok más válogatás cd-n illetve a Viva televízió ismét jelölte az Insane-t az \"Év hazai modern rockzenekara\" és az „Év reménysége” címre. A zenekarba egy új tag, Tóth Bertalan (Gloaming) lépett be basszusgitáros poszton, akivel egy érdekes magyar nyelvű felvételt készített a csapat, amit a weboldalukon az ICBad EP-hez hasonlóan ingyenesen letölthetővé tettek és ezt is több ezren töltötték le. Decemberben eljutottak Oroszországba, Moszkvába, ahol főzenekarként léptek fel egy fesztivál keretein belül.
2007: A zenekar 8. születésnapjának alkalmából hazai turnét indított útnak egy holland zenekar (Deliberate Jeopardization) társaságában. Február közepén az Insane meghívást kapott, hogy Koppenhágában játsszon egy klub fesztiválon, illetve rengeteg további invitálás érkezett a csapathoz mind hazai, mind külföldi fesztiválokra. Emellett mindkét budapesti koncertjükön teltház volt. Májusban új énekes került a csapatba Molnár Bálint (ex-Lights Go Out, Circleshine) személyében, így innetől kezdve ő fogja betölteni a frontemberi szerepet a zenekarban. Bálint debütálása egy rövid Holland turnén indult, a hazai bemutatkozás, pedig Budapesten az ILL NINO (USA) vendégeként volt Júniusban. Az év végére remélhetőleg elkészül a negyedik Insane nagylemez!

forrás:http://www.hotdog.hu/_data/hotband/insane/

« bezár

Insane cikkek