Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Amber Smith

Bibliográfia - Amber Smith

Az Amber Smith 2000-ben alakult magyar popegyüttes, az egyik legrégebben létező itthoni indie zenekar.

Az Amber Smitht Poniklo Imre alapította 2000 elején, mint egy kezdeti próbálkozást, külső projektet. 2000-ig ugyanis a kísérletező, vonóssal kiegészült, kamarakoncerteket adó Fanzine gitárosa volt. A Fanzine két lemezt adott ki magánkiadásban (Neon, 1997 és Minden, 1999) majd 2000-ben feloszlottak (érdekesség, hogy a Fanzine énekese, José, professzionális grafikus lévén azóta is az Amber Smith arculattervezője).

tovább »Poniklo 2000 elején kért meg néhány zenész ismerőst (a már Fanzine-ben is vele játszó Örményi Ákost, Egyedi Pétert és Földes Ádámot, hogy rögzítsenek néhány demót; ebből lett az Above the Clouds, amelyre felfigyelt a berlini Firestation Records kiadó és később 4 dalt ki is adott There Is No Way címmel. Egy nagylemez (Nincs szükség ránk) és egy ötszámos EP (Pozitív) után (többek szerint az együttes addigi kreatív csúcspontján) Poniklo Londonba, majd Írországba költözött, a többiek pedig megalakították az Annabarbi együttest. 2001 szeptembere és 2002 augusztusa közt az Amber Smith gyakorlatilag Poniklo fantomegyüttese volt.

2002 nyarán visszatérve csatlakozott Ács Oszkár (a szegedi Időrablók énekes-frontembere), hogy rögzítsék az első „rendes” kiadásban megjelenő lemez, a My Little Servant anyagát. Ebben az időben folyamatos tagcserék jellemezték az Amber Smitht (Nathan Johnson, Pete Pawinski, Faragó Tamás, Simon Tibor), de a 2003 márciusában megjelenő lemez elindította a csapat szekerét: német-, francia-, spanyol-, horvátországi turnék és Poniklo két szólókoncertje Tokióban.

2004 nyarára kialakult a jelenlegi felállás, majd további turnék után rögzítették a rePRINT című nagylemezt. 2005 tavaszán jelent meg a beharangozó kislemez, a Hello Sun bakeliten Németországban, majd októberben CD-n is.

Ekkor, 2005 októberében jelent meg ötéves szünet után Yonderboi második nagylemeze is, a Splendid Isolation, amelyik első kislemeze a Poniklo Imrével közösen írt és előadott Were you thinking of me? volt, továbbá a lemezen két dalban is basszusgitározik Ács Oszkár (Were you thinking of me? és a második kislemez People always talk about the weather).

2006 hozta meg az áttörést az Amber Smithnek (legalábbis Magyarországon): 2006 márciusában jelent meg a rePRINT, amelynek az egykori Cocteau Twins-vezér Robin Guthrie a producere (kivéve a címadó dalt, amelynek Yonderboi). A kritikák mindenhol nagyon kedvezőek voltak és a lemez sikere az együttest az ország egyik leginkább kedvelt koncertegyüttesévé tette. Az album német nyelvterületen (Németország, Asztria, Svájc) is megjelent és kiadása után a DCRC (német egyetemi és főiskolai rádiók listája) első helyén debütált.

2006 nyarán egy második kislemez kiadása is felmerült, ami azonban végül csak egy rádiós promókislemez lett (Sea eyes), és a hozzá forgatott videoklip sohasem látott napvilágot.

Az év végén az Amber Smith nekilátott a következő lemez munkálataihoz. Ez alkalommal Chris Brown segítségével készült az album, aki sok más között olyan előadókkal dolgozott együtt már, mint a Radiohead (The Bends), a Muse (Origin of Symmetry), vagy Paul McCartney és a Beatles (Anthology). 14 dalt vettek fel, az első kislemez Introspective címmel 2007 november végén látott napvilágot. Az album, szintén Introspective néven február 18-án jelenik meg Magyarországon és február 29-én a Baltikumban.

« bezár

Diszkográfia - Amber Smith

Albumok
Nincs szükség ránk (szerzői kiadás, 2001)
My little servant (Firestation Records, 2003)
rePRINT (Kalinkaland Records, 2006)

Kislemezek és EP-k
Pozitív (szerzői kiadás, 2001)
There is no way (Firestation Records, 2001)
Hello Sun (\"7 bakelit, Phoebe Music, 2005)
Hello Sun (CD, Kalinkaland Records, 2005)
Sea Eyes (CD, promo, Kalinkaland Records, 2006)
Introspective (CD, M.P.3.Agency, 2007)

Videoklipek
I was the first (2003)
Hello Sun (2006)
Sea eyes /unreleased/ (2006)
Introspective (2007)

Amber Smith elérhetőségei

Amber Smith cikkek