Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Oasis

Bibliográfia - Oasis

Az Oasis egy 1991-ben alapított manchesteri angol rockzenekar. A zenekart Liam Gallagher (ének), Paul Arthurs (gitár), Paul McGuigan (basszusgitár) és Tony McCarroll (dob) alapították, akikhez hamarosan csatlakozott Liam bátyja, Noel Gallagher (szóló gitár). Az Oasis máig több mint 50 millió albumot adott el világszerte,[1] és 8 listavezető számuk volt Nagy Britanniában. Noel Gallagher szerzi a zenekar számainak nagy részét, és csak ő, meg öccse Liam tagja a zenekarnak folyamatosan a fennállása óta. A jelenlegi felállás tagjai (a Gallagher testvéreken kívül): Gem Archer(ritmus- és szólógitár), és Andy Bell(basszusgitár), valamint az egyelőre még nem hivatalos tag, Zak Starkey(dob).

tovább »A zenekar kezdetben manchesteri klubokban lépett fel, és szerzett imertséget. Leszerződtek egy független lemezkiadóhoz, a Creation Recordshoz, ami 1994-ben megjelentette a Britpop mozgalmat vezető, debütáló albumukat, a Definitely Maybet. A következő évben az együttes, új dobosával, Alan White-tal felvette következő albumát, a (What\\\'s the Story) Morning Glory?-t , mialatt harcban álltak nagy Britpop riválisukkal, aBlurrel. A Gallagher testvérek gyakran szerepeltek az újságok címlapjain testvéri rivalizálásuk, és vad, kicsapongó életstílusuk miatt, ezáltal rossz fiú, és a nép bandája image-et teremtve maguknak. A zenekar hírességének csúcspontján megjelentetett albuma (Be Here Now), első lett az angol, és második az amerikai listákon, ezenfelül még a leggyorsabban fogyó angol album lett, a maga 500.000 eladott példányával az első napon, és majd 700.000 fogyott példánnyal az első héten.

2000-ben a 4. studió-album, Standing on the Shoulder of Giants felvételei alatt, az Oasis elvesztette két alapítótagját, ami jelentős népszerűség csökkenéssel járt Amerikában. Helyükre érkezett Gem Archer, és Andy Bell, akik már a 2002-es Heathen Chemistryn már szerepelnek. Az alum kereskedelmileg sikeres lett, és a rajongók is jól fogadták. A 2005-ös 6. studió-alumuk, a Don\\\'t Believe the Truth Zak Starkey-vel, az évtized legjobban fogyó, és a kritika által is legtöbbre értékelt Oasis albuma lett. A következő évben a zenekar megjelentette válogatás-albumát Stop the Clocks címmel. 2007 februárjában az Oasis megkapta a BRIT Award életműdíját. A zenekar idén fejezte be, a még cím nélküli, új albumuk felvételeit (lásd a 7. studió-album, aminek megjelenés 2008 augusztusára várható.
Az Oasis egy korábbi zenekarból a the Rainből alakult, ami Paul \\\"Guigsy\\\" McGuigan (basszusgitár), Paul \\\"Bonehead\\\" Arthurs (gitár), Tony McCarroll (dob) és Chris Hutton (ének)-ből állt. Mivel elégedetlenek voltak Huttonnal, Arthurs egy ismerősét, Liam Gallaghert ajánlotta az énekesi posztra. Miután Liam csatlakozott a zenekarhoz, a banda Oasisre változtatta a nevét, egy Inspiral Carpets poszter után, ami Liam, és bátyja Noel szobájában volt kitéve a falra. Egyes források szerint a zenekar a találkozóhelyükről, a swindoni Oasis Leisure Centre-ről kapta a nevét .[2] Az Oasis első fellépésére 1991 augusztusában, a manchesteri Boardwalk clubban került sor. Noel Gallagher, aki akkoriban az Inspiral Carpets roadie-ja volt, szintén megtekintette ifjabb fivérének zenekarának fellépését. Noel nem tartotta az Oasist különösebben tehetséges bandának, ezért elhatározta, hogy itt fogja kipróbálni elkészített dalait. Noel felajánlotta a bandának a csatlakozását, azzal a feltétellel, hpgy ő fogja a dalokat írni, valamint ő lesz a zenekar vezetője, cserébe viszont kereskedelmi sikerrel kecsegtette a bandát. Az Oasis Noel Gallagher irányítása alatt megteremtette saját, egyszerű stílusát: Arthurs és McGuigan játszotta a barré akkordokat, McCarroll meg az alap ritmust, és az együttes erősítői addig voltak hangosítva, míg a hagzás torzítottá nem vált, ezzel az Oasis egy olyan hangzást teremtett, melyből \\\"annyira hiányzik a ravaszság és teljesség, hogy a végeredmény mindent elsöprően hangzott.\\\"[3]

Több mint egy évnyi koncertezés, és az első demo (Live Demonstration néven ismert) felvétele után, a nagy áttörés a zenekar életében 1993 májusában érkezett el, mikor felkeltették Alan McGee, a Creation Records tulajdonosának érdeklődését. A zenekar egy glasgow-i klubban adott koncertet, ahova nem akarták először beengedni őket, de szószerint beverekedték magukat a klubba, ahol Alan McGee egy leszerződött bandája miatt volt ott. Az Oasis koncertje annyira lenyűgöze McGee-t, hogy 4 nappal később már szerződést ajánlott Gallagheréknek.

« bezár

Diszkográfia - Oasis

Stop the Clocks (2006. november 20.) – válogatásalbum \\\"VEP\\\": 2 millió+

Don\\\'t Believe the Truth (2005. május 30.) \\\"VEP\\\": 3,5 millió

Heathen Chemistry (2002. július 1.) \\\"VEP\\\": 4 millió

Familiar to Millions (2000. november 13.) – koncertfelvétel \\\"VEP\\\": 1 millió

Standing on the Shoulder of Giants (2000. február 28.) \\\"VEP\\\": 3 millió

The Masterplan (1998. november 2.) – \\\"b-oldalas\\\" válogatásalbum \\\"VEP\\\": 2 millió

Be Here Now (1997. augusztus 21.) \\\"VEP\\\": 8 millió

tovább »(What\\\'s the Story) Morning Glory? (1995. október 2.) \\\"VEP\\\": 20 millió

Definitely Maybe (1994. augusztus 30.) Világszerte eladott példányszám: 8 millió

« bezár

Oasis cikkek