Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Justin Timberlake

Bibliográfia - Justin Timberlake

Van néhány művész, aki igazán megérdemli a szupersztár címet. Justin Timberlake kétség kívül egy közülük. Mint a többszörös platinaalbummal büszkélkedő \'N SYNC egyik tagja, ő a felelős a csapat legutóbbi, Celebrity című albumának olyan óriási sikereiért, mint amilyen a \"Pop\", a \"Gone\" vagy a \"Girlfriend\". Az \'N SYNC harmincmillió példányban eladott lemezeivel a háta mögött Timberlake kész egy időre saját, óriási érdeklődéssel övezett Justified című szólóalbumára koncentrálni.

tovább »Timberlake-nek könnyű lett volna egyszerűen megismételni saját albumán az \'N SYNC-nél már bevált formulát.

\"Nem akarok öt év múlva visszanézve azon bánkódni, hogy nem próbáltam ki valami mást\" - mondja Timberlake.

Hisz zenei ízlése olyan sokrétű: soul-os R&B, hip hop, rock, blues, country - a Justified mindezen műfajokat elegyíti. Bár ez a memphis-i születésű srác még csak 21 éves, zenei jártassága különlegesen csiszolt.

\"Nem úgy álltam neki, hogy most valami teljesen új hangzást teremtek, egyszerűen csak azt írtam le, amit hallani akartam, s ehhez a múltból merítettem ihletet\" - állítja.

Az album 13 dalának társszerzőjeként Timberlake újra bebizonyított ilyen irányú tehetségét is.

A slágergyáros The Neptunes nevű csapat a producere az album 7 számának.

\"A \'Girlfriend\'-en együtt dolgozva Pharrell-lel és Chad-del olyan kapcsolat alakult ki köztünk, hogy nem volt kérdéses, hogy most is együtt dolgozzunk\" - meséli Timberlake. Az együttműködés eredménye most egy kockázatos utazás lett a zene feltérképezetlen területeire.

Az első kislemez, a \'Like I Love You\', amit szintén a The Neptunes producerelt, kicsit olyan, mintha egy Prince féle csapatot eresztettek volna össze egy alkalmi dzsessz-zenekarral.

\"Tudtam, hogy ez nem olyan dal, amit elég egyszer hallani, meg kell hallgatnod egy párszor, hogy ráérezz\" - állítja Timberlake. \"Úgy éreztem, ez a legjobb dal, amivel kijöhetünk, mert ráhangol az albumra. Hamisítatlan R&B, vannak benne hip-hop elemek, ugyanakkor rock-os beütésű.\"

És valóban, a dal tökéletes bemutatkozó szám lett.

Timberlake másik kedvence a szintén a Neptunes által felügyelt \'Take It From Here\'.

\"Tulajdonképpen arról szól, hogy mikor a világ széthullóban van, én ott leszek, hogy talpra tudj állni\" - magyarázza Timberlake.

\"Ez a legőszintébb módja, hogy szerelmet vallj valakinek.\"

A csodálatos ballada átmenet Bill Withers és Donny Hathaway zenéje között.

\"Habár a dal mély érzelmekről szól, én úgy kezeltem a dallamot, mint egy rock énekes. Miközben hallgatod úgy érezheted, mintha lebegnél\" - mondja.

Szintén a Neptunes közreműködésével jött létre a hatalmasat szóló R&B nóta, a \'Rock Your Body\' és a spanyol ritmusokat a blues-zal ötvöző \'Senorita\'.

A Justified című album további négy dalán Timbaland működött közre producerként. Ilyen a Janet Jackson-nal közösen előadott \'(And She Said) Take Me Now\', ám a Timbaland producerelte dalok közül mégis a \'Cry Me A River\' magasodik ki.

\"Ahogy Timbaland megcsinálta azt a ritmust, azonnal dúdolni kezdtem ezt az őrült dallamot. Azt akartam, hogy a dal egy szakasza ezt a staccato ritmust kövesse, a többi pedig valami teljesen újat nyújtson\" - meséli Timberlake.

Ez a dal épp olyan, mint egy Van Gogh festmény: hihetetlen utazásra hív, ami a teljes végkifejlet felé tart.

\"Még ha nem is érzed át a dalt, a lüktetése magával ragadó. Nem egy hagyományos, meghatározott ütemű dal, hiszen kicsit lassabb, mint amit a rádióban általában hallasz\" - ecseteli.

A \'Cry Me A River\' olyan hip-hop ballada, aminek helye van mind a popzenei, mind a szűkebb rétegeknek szóló zenei piacon.

Az albumon producerként közreműködik még az Underdogs, Scott Storch és Brian McKnight. Fiatal kora ellenére új albumával Timberlake igazi remekművet alkotott. \'N SYNC-es rajongói nem fognak csalódni és bizonyára új rajongókat is megnyer vele. Mindent egybevetve, Timberlake sikere jól megérdemelt.

« bezár

Diszkográfia - Justin Timberlake

Justifield (2002)
future Sex/Love Sounds (2006)

Justin Timberlake cikkek