Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Massive Attack

Bibliográfia - Massive Attack

A Massive Attack 1987-ben alakult Bristolban. Első lemezük 1991-ben jelent meg Blue Lines címmel. A második album, a Protection, amelyen Tracey Thorn is közreműködött csakúgy mint a Blue Lines 2 millió példányszámban kelt el világszerte. A Mezzanine 1998-ban került a boltokba, és a csapatot egy új irányba vitte el. A Mezzanine legnagyobb sikerdala a Teardrops volt, amelyet a Cocteau Twin-es Liz Frasier énekel.
A 4 éves szünet és az alapítótag Andrew ’Mushroom’ Vowles kilépése után 2003. Február 10-én új Massive Attack lemez kerül a boltokba! Sőt a csapat bejelentette, a következő Massive Attack lemezre nem kell 4 évet várni! 12 hónap múlva szeretnék kiadni az új albumot. Terveik között szerepel, hogy Tom Waits-el és Mike Patton-nal (Faith No More) dolgoznak majd együtt.

tovább »Már 12 éve annak, hogy a Massive Attack szerződést kötött a Virgin lemezkiadóval és megjelentette a mérföldkőnek számító Blue Lines című lemezét. A bristoli csapat erősen rányomta bélyegét a brit zenére. Mindenkit felkavart a dance, a pop, a brit hip hop, a drum&bass és a rock zenét vegyítő unikális hangzás! A Massive Attack most ismét robbant!

A 100th Window a Massive Attack negyedik albuma. A lemez anyagát a csapat bristoli stúdiójában készítették körülbelül egy évig. Az album hatalmas lépés egy olyan elektronikus zenei világba, ahol a csak képzeletben létező tájak, az arab zenei motívumok és az egyre mélyülő reagge dallamok állnak a legfontosabb helyen. Robert Del Naja – ismertebb nevén 3D – elmondása szerint a Mezzanine-nál melegebb lemezt szerettek volna csinálni, de mégsem akartak könnyebb emésztésű albumot. Meg akarták tartani zenéjük valamilyen szintű szélsőségességét, ezt viszont anélkül, hogy a hangzás zordá válna.

A 100th Window producere és zeneszerzője 3D és az a Neil Davidge volt, aki már a Mezzanine munkálataiban is közreműködött. Eközben a Massive Attack másik tagja Grant ’Daddy Gee’ Marshal úgy döntött, nem vesz részt a munkálatokban. Szabadságra vágyott, mert gyermeke született. Viszont a Massive Attack turnén már Daddy Gee is részt vesz.

Mint minden Massive Attack lemez, a 100th Window is egy inspiratív, hangulatokban váltakozó panoráma, amely ismét új vizekre sodorta a csapatot. ,, Mindig is valami újat akartunk csinálni” – nyilatkozták a tagok. A bristoli Massive Attack mindig is jól illesztette zenéjébe az experimentális hangzást, most pedig 3D döntött úgy, hogy vissza kéne térniük az alapokhoz.
A lemezen 3D négy számban énekel. A meglepetés hang a lemezen Sinead O’Connor. Az énekesnő 3 számban közreműködik, köztük a sötét, lélekfacsaró Special Cases-ben. 3D szerint Sinead hangja a számba olyan nyers lelkületet és igazi érzéseket vitt, hogy mindannyian úgy érezték: Sinead nagyon hisz abban, amit énekel.

A 100th Window cím Charles Jennings kultikus regényének nyomán született. ,, A lemez arról szól igazából, hogy az emberek megpróbálják elrejteni az érzéseiket, de mindig ott van egy kis út….egy 100. ablak, amit nem tudsz teljesen bezárni…” - véli 3D.

« bezár

Diszkográfia - Massive Attack

BLUE LINES (1991)
PROTECTION (1994)
NO PROTECTION VS. MAD PROFESSOR (1995)
MEZZANINE (1998)
100TH WINDOW (2003)
DANNY THE DOG /FILMZENE/ (2004)
COLLECTED /VÁLOGATÁS/ (2006)