Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Tom Jones

Bibliográfia - Tom Jones

Hazájában Wales-ben egyszerűen csak úgy hívják: \"Jones The Voice\", azaz \"Jones, a Hang\". És még milyen hang! Ez egy olyan erőteljes, félreismerhetetlen hang, mely három évtizede szórakoztatja a közönséget világszerte. Új albumán mindenki úgy ismerheti meg, mint \"Mr. Jones\".

Tom Jones Pontypridd-ben - ez egy Dél-Wales-i település - született 1940-ben. Fiatal korában kezdett el énekelni egyrészt a templomi kórusban, másrészt az iskolában. Szülei nappaliját színpaddá alakította s gyakran énekelt ünnepekkor, összejövetelekkor.

tovább »Hamar otthagyta az iskolát, s napközben varieté műsorokban dolgozott, éjjel pedig pubokban énekelt. 1963-ban saját együttest alapított Tommy Scott and the Senators néven. Hamarosan rendszeresen játszott a friss csapat különböző klubokban és szórakozóhelyeken. Már az első időkben Tom menedzserévé szegődött Gordon Mills, aki aztán Londonba vitte a fiatal tehetséget. 1964-ben írta alá első lemezszerződését a Decca kiadónál. Második kislemeze, az It\'s Not Unusual\" hatalmas nemzetközi sikerré avanzsált. 1965-ben már a Rolling Stones előzenekaraként léphetett fel, majd a Spencer Davis Group-pal turnézott hosszabb ideig.

Siker-kislemezei, mint a \"What\'s New Pussycat\", a \"Help Yourself\", a \"Never Fall In Love Again\", a \"Without Love\", a \"Deliah\" és a \"Green Green Grass of Home\" gyors egymásutánban érkeztek. Tom szenzációs élő előadó lett, aki Las Vegastól kezdve szinte a világ minden arénáját megtöltötte. 1969-ben vele kötötték meg a zenetörténelem egyik legnagyobb televíziós szerződését, mely a \"This Is Tom Jones\"-ra vonatkozott, s mely Angliában és az Egyesült Államokban hatalmas siker lett. 1971-ben Tom már 30 millió eladott lemezzel büszkélkedhetett.

Az Egyesült Királyság slágerlistáira 1987-ben tért vissza az \"A Boy From Nowhere\" című számmal, mely a \"Matador\" című west-end musical zenei témája is lett egyben. Ekkor egy új generáció is felfedezte magának a Hangot, aki tovább dolgozott. 1988-ban az Art Of Noise-zal elkészítették Prince \"Kiss\" című felvételének feldolgozását, mellyel Tom visszatért a slágerlisták élére Európában és persze az Egyesült Államokban is.

Az Egyesült Királyság slágerlistáira 1987-ben tért vissza az \"A Boy From Nowhere\" című számmal, mely a \"Matador\" című west-end musical zenei témája is lett egyben. Ekkor egy új generáció is felfedezte magának a Hangot, aki tovább dolgozott. 1988-ban az Art Of Noise-zal elkészítették Prince \"Kiss\" című felvételének feldolgozását, mellyel Tom visszatért a slágerlisták élére Európában és persze az Egyesült Államokban is.

1991-ben Van Morrisson-nal dolgozott együtt a \"Carrying A Torch\" című anyagon. Ugyanebben az évben Angliában egy jótékonysági koncerten is fellépett, hatalmas sikerrel. 1994-ben ismét egy olyan albuma következett, mely mérföldkő a zenetörténelemben. Ez volt a \"The Lead And How To Swing It\", melynek producerei Trevor Horn, Teddy Riley, Flood és Alan Moulder, valamint Youth és Jeff Lyne voltak. Ugyanebben az évben Tom a Chieftains-nek is segített a \"Long Black Veil\" című albumon: erre készült el a \"The Tennessee Waltz\" című felvétel.

1997-ben feldolgozta Randy Newman klasszikusát, a \"You Can Leave Your Hat On\" című számot, mely a \"The Full Monty\" című filmnek a betétdala lett. Egy évvel később Robbie Williams-szel közösen egy emlékezetes medley-t adtak elő Full Monty dalaiból a Brit Díjkiosztó ünnepségen.
1999-ben jelentette meg \"Reload\" című nagylemezét, mely világszerte 5 millió példányban fogyott el. Ez az album tovább növelte Tom népszerűségét, s bebizonyította kitartását, valamint azt, hogy még ő is képes időszerű zenével együtt élni és dolgozni.

2000 elején az amerikai elnök és felesége meghívására részt vett a millenniumi ünnepségeken Washington DC-ben. Nem sokkal ezután világkörüli turnéra indult, melynek legsikeresebb része Angliában volt, ahol óriási sikernek örvendhetett.

Még 2000-ben megkapta a Brit Zenei Díjat a legjobb angol férfi előadó kategóriában, majd 2001-ben Nordoff Robbins Silver Clef Díjat.

Az idén megjelent korongját Wyclef Jean-nal írta közösen, s sokak szerint ez az egyik leghatásosabb lemeze karrierje során. Az album finom Rhythm & Blues-t, hiphop-ot tálal természetesen az összetéveszthetetlen hanggal. Az első kislemez, a \"Tom Jones International\" október 28-án látott napvilágot, az album, mely tehát a \"Mr. Jones\" névre hallgat, november 4-én követte.

« bezár

Diszkográfia - Tom Jones

\"It\'s Not Unusual\" (1965)
\"What\'s New Pussycat?\", Woody Allen azonos című filmjéhez. (1965)
\"Thunderball\", egy James Bond film zenéje (1965)
\"The Green, Green Grass of Home\" (1966)
\"I\'ll Never Fall In Love Again\" (1967)
\"Delilah\" (1968)
\"Help Yourself\" (1968)
\"Without Love\" (1969)
\"She\'s A Lady\" (1971)
\"Kiss\" (1988) (Prince dala; zene: The Art of Noise)
\"Burning Down The House\" (1999) (The Cardigans)
\"Baby, It\'s Cold Outside\" (1999) (Cerys Matthews of Catatonia)

tovább »


\"Lust for Life\" (1999) (Iggy Pop; The Pretenders)
\"Mama Told Me Not To Come\" (2000)
\"Sex Bomb\" (1999) (Mousse T)
\"You Need Love Like I Do\" (2000)
\"Tom Jones International\" (2003)

« bezár