Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Dopeman

Bibliográfia - Dopeman

Budapest VIII. kerületében ntt fel rendezett családi környezetben. Egy öccse és egy kishúga van. Tinédzserként fleg csajozással, ldörgéssel, magnóbömböltetéssel, kocsmázással és bandarituálékkal töltötte idejét. Tanárait osztálytársai néha megfenyegették, állítólag verés is elfordult. Néhány haverjával ellentétben, azért volt annyi esze, hogy a börtönt elkerülje.

11 éves korában a zebrán elgázolta egy autó - medencecsonttörés és két hónap kórház lett belle, valamint kedvenc sportját a dzsúdózást is abba kellett hagynia.

tovább »Felvették a VI. kerület egyik gimnáziumába. Érettségi után a jogi egyetemre felvételizett - rövidgatyában és pólóban állt a felvételi bizottság elé. Nem nyert vele ...

1991-ben négy hónapot töltött Amerikában. Jó zenei érzéke és nagy dumája révén ösztönösen állt rá a rap vonalra. Tehetségét valószinleg seitl örökölte: nagyapja hegedült, apja pedig a gitárt pengette. Öccse, Pityinger Péter is nagyon muzikális: kiváló jazzgitáros.

Az egyik klubban megismerkedett Ganxsta Zolee-val, aki bemutatta t néhány lemezkiadós ismersének. Együtt csináltak egy demót is, de egyik kiadó sem kapott az alkalmon.

Dolgozott videotékában és volt piaci árus is, de minduntalan visszatért a rapzenéhez. Amikor Lory B. kilépett a Kartelbl, akkor kérte meg t Ganxsta Zoli, hogy ugorjon be. Ott is maradt, mint állandó csapattag.

1997-ben sikerült zöldágra vergdnie a Warnerral, így decemberben a karácsonyfák alá kerülhetett az els Dopeman album. Jól Fordult a kocka - Dopeman, Viclaz El Presidente és a La Mafia Productions rendezésében. A lemez családi vállalkozásnak is tekinthet, hiszen édesapja gitározik rajta, a hangszerelést pedig öccse vállalta magára. Természetesen a barátok is szóhoz jutottak: Czutor a Nyers-bl, Döglégy Zolee, MC Ducky és a két T.K.O. legény.

Dopeman egyszer abban a klubban sörözött, ahol Beat és Junior roma nyelven nyomta a vakert. A remek hangú cigánylányt, Fatimát ismerte már - képzeletben hozzá társította a két srácot is. Az ötlet nem csak neki tetszett meg, hanem a tehetséges fiataloknak is. Így alakult meg 1997-ben a Fekete Vonat nev roma trió. Az els lemez kiadása után csúnyán összevesztek az anyagiakon és az azt követ hidegháborús idkben jól odamondogattak egymásnak. Fekete Vonat verzió: Dopeman lenyúlta ket. Dopeman verzió: a cigányok árulókká váltak.

Magyarország rémálma 1999-ben sújtott le újból a hallgatókra. A szépirodalommal hadilábon álló rapper dalait alpári szövegkörnyezetbe ágyazott okosságok, gettó sóder, oltári káromkodások, szellemes (ön)irónia, élben feljátszott akusztikus zene és változatos hangminták jellemzik. A raptámadás eredményes mivoltát bizonyítja az egy év alatt begyjtött aranylemez. A díjátadó buli jól sikerült: a Kartel banditáin kívül a United énekese Barney is együtt rappelt Dopemannel.

Szövegein sokat dolgozik. RAPertoárja igen széles, trágársága nem öncélú. Stílusa tudatosan meghökkent, esetenként megdöbbent, az igazi tartalom pedig gyakran ravaszul megbújik a sorok között.

Ellentmondásos egyéniség: hív római katolikus, de szintén bevallja, hogy távolról sem szent, st tud néha nagyon szemét is lenni. Ugyanakkor egyáltalán nem tartja magát rosszindulatú embernek. Járna templomba is - ha fel tudna kelni olyan korán ...

MC Ducky az produceri ténykedése mellett készítette el els önálló raplemezét, melynek a talányos ? címet adta.

Robby D. 2000 májusi Electric boogie lemezének öt számát - köztük a címadó dalt is - a Dopeman / El Presidente / Pityinger Péter team kreálta.

2000 szén A strici visszatér - az elzeknél is durvább szövegekkel, két meztelen bombázóval a lemezborítón.

Szereti a nket - orális játékra bíztatni. Uralkodó típus, de úgy érzi jó családapa lesz - mármint ha talál olyan nt, aki feleségül megy hozzá és évek múltán is kívánatos lesz a számára.

Soproni Ági színészn anyagyilkos fia tettét elítéli, zenei izléséhez viszont gratulál. A bérgyilkos ténykedése alatt a felbujtó fiú állítólag kedvence, Dopeman lemezét hallgatta.


2001 március 15-én az E-klub színpadán csapott le a strici a lelkes közönségre. A kis gengszterek, azaz a Launda nev rapcsapat jól elkészítették a terepet. Az "istenek legnagyobbikának" nem is okozott gondott a hangulatot a maximumra korbácsolni a Vörös Brigádok kiséretében. Dopeman oldalán ott rappelt a T.K.O. duóból ismers roma srác, Kicsi Tyson is.

Imádja a gengszterfilmeket, képzeletben néha is nagy maffiózó. Nemcsak pszichikailag, fizikailag is súlyos eset: közel 100 kiló.

« bezár

Diszkográfia - Dopeman

Fordult a kocka (1997.)
Magyarország rémálma (1999.)
Magyarország rémálma II. - A strici visszatér (2000.)
Az országház fantomja (2002.)
A telep csicskája (2004.)

Dopeman cikkek