Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Másfél

Bibliográfia - Másfél

A zenekar 1989-ben kezdte meg működését, de csak két évvel később, a szokásos tagcserék és kísérletezés után alakult ki valójában. A MÁSFÉL olyan instrumentális stílust képvisel, ahol a zene egésze a meghatározó és nem pedig az énekest pótolandó hangszerszólók. Kedvelik az erős, dinamikus megszólalást, váratlan változásokat és páratlan ritmusokat, de a "pszihedelikus utazást", vagy a gunyoros hangvételt is. A MÁSFÉL nem egy fiktív, öncélú vagy tucat-zene, stílusában felfedezhetők a funkrock, az acidjazz, trash, techno, disco, csárdás, new wave és no wave elemek egyaránt. A zenekar 1991 óta több mint 200 koncertet tartott, többségében Budapesten, de játszott a legtöbb vidéki városban, néhányszor pedig Franciaországban is, a Zene Ünnepén.

tovább »


A "Mese" még visszafogottabb, csendesebb hangulatú, míg az ezt követő második anyag, a "Kínai nátha" energikusabb élő felvétel. Ez a Tilos az Á-ban lett rögzítve, ahol rendszeresen játszottak, de állandó fellépők voltak az Egyetemi színpadon, később az egykori FMK-ban is. A Diáksziget (Pepsi Sziget) első megrendezésétől kezdve a fellépő zenekarok között vannak rendszeresen, s 1998-ban a nagyszínpadon is felléptek a CHUMBAWAMBA és a MOTÖR HEAD előtt.
Az Almássy téri Quadro-koncert sorozatukon már valódi térhangzást produkáltak a teremben szimmetrikusan elhelyezett négy színpaddal, körbe fogva a nézőket, melyet gondosan megtervezett fényhatásokkal és jelmezekkel egészítettek ki.
Viperagarzon címmel jelent meg a következő album, mely a koncerteken lecsiszolódott, kiforrott számokat tartalmaz, az előző lemeznél keményebb, koncentráltabb a megszólalással. Itt játszott először Salamon Eszter csellón, mint vendég (Hold c. szám), aki azután állandó tagja lett a zenekarnak.
Nyitrai Márton "Villamos" c. rövidfilmjének forgatókönyve alapján készítette 1997-ben az azonos című új albumát a MÁSFÉL. A CD audio része normál maxiként működik, 14 percnyi zenét tartalmaz, míg a CD-ROM részen a multimédiás lehetőségeket kihasználva megtekinthető maga a film, valamint képek, infók a stábról, fotók, plakátok, cikkek a zenekarról és a "Menetmetsző" c. klip.
A MÁSFÉL szívesen működik együtt más művészeti ágakkal, legyen az film, tánc, mozgásművészet vagy színház, hiszen a zenekar fontosnak tartja a zenei és vizuális elemek összhangját. Ennek példájaként a MÁSFÉL írta a zenéjét az 1997 decemberében a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházban bemutatott "Caligula helytartója" c. darabnak. 1998 októberében Kalocsai Tamás dobos kivált a zenekarból, helyét Farkas Zoli vette át, az ő helyét pedig 1999 márciusától Ujj Zoltán. További megjelent albumaik az 1998-as kiadású "Katasztrófamámor", valamint a 2000-ben elkészített "Angyaltojás". 2001 októberében a népszerű Rádióbarátnő című maxijuk után megjelentetik MONI című maxijukat. Az albumon hallhatjuk az Angyaltojás, Szívlapát és az Idegen anyag című dalokon kívül 3 vadiúj remixet is. Illetve külön érdekesség, hogy találhatunk rajta CD-ROM mellékletként 3 videoklipet és 3 nyelven íródott sajtóanyagot is.

« bezár

Diszkográfia - Másfél

MONI - remix maxi (2001)
Angyaltojás (2000)
Rádióbarátnő - remix maxi (2000)
Katasztrófamámor (1998)
Villamos (1997)
Viperagarzon (1996)
Kínai nátha (1994)
Mese (1993)