Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Dj Bobo

Bibliográfia - Dj Bobo

Hatalmas zenei karrierje előtt - a szó szoros értelmében - kenyereket sütött: René Baumann (1968. január 5-én Aargau kantonban Kölliken településen született) eredetileg a pék szakmát tanulta ki. Tinédzserként felfedezte a zene iránti vonzalmait, és gyorsan felcserélte a péklapátot a lemezjátszóval - ekkor kreálta magának a DJ Bobo művésznevet. Ha hobbiját nem váltotta volna szakmájára, akkor ma egy nagy művésszel kevesebb lenne az európai zenei palettán: világszerte 250 arany- és 20 platinalemezzel büszkélkedhet, 21 slágerlistás dala van és hét alkalommal kapta meg a World Music Zenei Díjat.

tovább »Tavaly februárban ünnepelte \"Celebration\" című albumával és ugyanezen nevű koncertjével 10 éves karrierjét, de már itt toporog az ajtó előtt új lemeze: 2003. február 24-én látott napvilágot \"Visions\" című CD-je, mely már a 9. a sorban. Egyesek azt mondják, hog Svájcban lassabban járnak az órák, de DJ Bobónál nincs szünet. \"Olyan vagyok, mint egy cirkuszi ló, mindig mozgásban kell lennem. Nem tudom a lábaimat nyugodtan hagyni\" - állítja saját magáról. \"Fontos volt számomra, hogy ezen az albumon valami újat alkossak, ugyanis az embernek folyamatosan fejlődnie kell.\" Így a \"Visions\"-ön új oldaláról ismerheti meg a publikum DJ Bobót: a félreismerhetetlen dance-hangzás Bobo módra mellett a svájci szupersztár akusztikus elemeket is csempészett a dalaiba. Így lehet az, hogy az \"Angel\" és a \"Do You Remember\" című felvételeknél a gitár kap hangsúlyt.

Így lehetséges az, hogy az LP-jén először dolgozik együtt a babelsbergi filmzenekarral, velük együtt vette fel a Sí Világbajnokság hivatalos dalát a \"Let\'s Come Together (We Are Family)\"-t. Ezt a megnyitóünnepségen hatalmas ováció fogadta. Természetesen az albumán nem kerültek hátrányba vagy kisebbségbe a refrénjeiről híres számok: ilyen például a \"Rock My World\" és a \"One Vision One World\", mely utóbbi igen slágergyanús. A \"Music Is My Passion\" és a \"Let Me Be The One\" az erős hangzásukkal és a kemény melodiájukkal tünnek ki a többi közül. DJ Bobo a \"Visions\"-ön található 14 dalból 10-ben dolgozott a megszokott szakemberrel Axel Breitunggal közösen (2001-ben az Echo díjkiosztón ő kapta a legjobb producernek járó díjat).

DJ Bobo tudja, hogy mit vár tőle a közönsége: Ő azon kevés előadók egyike, aki hosszútávon tudta magát szinten tartani, színvonalas, minőségi munkával ellenállt ugyanis az új generáció rohamának és a siker rövidéletüségének. Kislemez előadóként kezdte, majd hamarosan album-előadóvá avanzsált, s azóta a közép-európai slágerlistákról nehezen lehet őt elfelejteni: áttörése 1992-ben történt meg a német charton a \"Somebody Dance With Me\"-vel. Annak idején a bajor EAMS lemezkiadó 500 példányt rendelt meg tőle. \"Nagyon meghatódtunk. Egy hét múlva megint felhívtak, hogy további 500-ra lenne szükségük. Etttől kezdve indult el a hegymenet\" - emlékezik vissza DJ Bobo. Csak úgy záporoztak az aranylemezek Németországban, Svájcban és Ausztriában, sőt Ausztráliában és Izraelben is. A rákövetkező kislemezek, a \"Keep On Dancing\" (1993), az \"Everybody\" (1994), a \"Love Is All Around\" (2995) és a \"There Is A Party\" (1996) bebizonyították, hogy nem tartozik az átmeneti jövevények széles táborába. Nagylemezeivel, mint a \"Dance With Me\", a \"World In Motion\" és legutóbb a \"Celebration\", sokoldalúságát és tehetségét mindenki előtt megmutatta.

Gyors sikerei ellenére senki nem gondolta volna, hogy a 174 cm magas svájci fiatalember Európa nagy koncerttermeit simán megtölti: 1997-es \"World In Motion\", 1998-as \"Magic\", 1999-es \"Mystasia\" és 2001-es \"Planet Colours\" című élő színpadi showi ennek a tökéletes ellentétét hozták. Most ismét a színpadra készül: Március végén a \"Visions\" turné keretében időutazásra invitálja a közönséget. \"A 16 fős csapatunkkal (táncosok és a zenekar) egy teljesen új show látható majd a színpadon. A néző velünk utazik egy borzongató, szörnyű hangulatot árasztó azték templomhoz, aztán Rabbit nyúl mesevilágába megyünk\" - ígéri a főnök, DJ Bobo. \"Egy futurisztikus weszternszalon sem maradhat ki a sorból\" - fűzi hozzá.

A producer, szerző, énekes és táncos minden erejét a víziókba és színpadi koreográfiába fektette - de azért újabban van valami, ami ennél is fontosabb számára: \"Mindenekelőtt Jamiro születése áll most nekem az első és legfontosabb helyen\" - mondja René, aki 2002. október 8-a óta büszke apa.

Fia és felesége Nancy (2001 augusztusa óta házasok) tiszteletére írta a \"Do You Remember\" című számot. \"Ehhez a dalhoz érzelmi kötődéseim vannak, fiam születése előtt írtam és vettem fel\" - meséli Bobó. A szövegben egy sor így hangzik: \"Welcome To This World My Son\": \"Ha lány lett volna, újra stúdióba kellett volna vonulnom\" - mosolyog utólag. Családja természetesen elkíséri őt az idei turnéjára - így Nancy ismét látható lesz a színpadon. Nem kérdés: 2003 ismét egy DJ Bobo év lesz - ehhez még víziónknak sem kell lennie...

Az első kislemez az \"I Believe\" a Sí Világbajnokság dalával a \"Let\'s Come Together\"-rel együtt 2003. január 20-a óta kapható.

A \"Visions\" című album február 24-én jelent meg. Az ugyanezen című turnéja március 29-én Kölnben kezdődik.

« bezár

Diszkográfia - Dj Bobo

Celebration
I Believe
Celebration
Visions