Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Celine Dion

Bibliográfia - Celine Dion

Céline Marie Claudette Dion (Charlemagne ,Québec, Kanada, 1968. március 30.) többszörös Grammy- és kétszeres Oscar-díjas énekesnő.
Celine egy zeneszerető 14 gyermekes család legkisebb gyermekeként látta meg a napvilágot a kanadai Charlemagne városában, 1968. március 30-án.

Szülei, Therese Tanguay és Adhemar Dion egy kis klubban dolgoztak, ahol a család gyermekei rendszeresen felléptek. 12 éves korában egyik bátyjával és anyukájával megírta első saját Ce n\'était qu\'un rve című francia nyelvű dalát. Amikor ezt a demófelvételt meghallotta René Angélil a neves zeneproducer 1981-ben, megnyílt előtte a bűvös ajtó, hiszen René annyira beleszeretett a dalba, hogy jelzálogot vett fel a házára (ami nem kis kockázat volt), hogy kifizethesse Céline első stúdióalbumának felvételi és terjesztési költségeit. Ez a lemez még nem hozott világsikert, de mikor 1982-ben megnyerte a Yamaha World Song fesztivált, országos ismertségre tett szert, az album szépen fogyott és hamarosan bearanyozódott, ezzel ő lett az első olyan francia anyanyelvű énekes akinek Kanadában aranylemeze lett.

tovább »


A világsikert a Szépség és a Szörnyeteg című film betétdala (Beauty and the Beast) hozta meg számára. A szám Céline második angol nyelvű albumán (Céline Dion) is szerepelt, mely ennek köszönhetően hatszoros platinalemez lett. A felvételért az Oscar-díjat is átvehette.

A Think Twice című száma sem Kanadában, sem az Egyesült Államokban nem került be a top 20-ba, azonban Nagy-Britanniában olyan átütő sikert aratott, melyet a Beatlesön kívül addig még senki sem tudott elérni. Sikere Európában kirobbanó volt, rengeteg helyre hívták fellépni. Az ebből származó jövedelmének egy részéből leukémia elleni kampányba kezdett.

Az 1996 márciusában megjelent Falling Into You megnyerte az az évi legjobb album díjat a Grammy átadáson, és 25 millió példányban kelt el. Ezt követte az újabb bombasiker, a My Heart Will Go On, a Titanic című film betétdala. A siker nem maradt el: nem volt ritka, hogy esküvőkön ezt a dalt játszották, illetve megkapta a második Oscar-díját.
Céline beleszeretett menedzserébe, René Angélil-be, akivel 1994-ben összeházasodtak. 1999-ben átmenetileg visszavonult, hogy férjét ápolhassa, akit nem sokkal korábban torokrákkal diagnosztizáltak. René felépülése után, 2001. január 25-én hajnalban megszületett első és eddig egyetlen közös gyermekük, René Charles Angélil. A „szünet” alatt megjelent egy válogatásalbum, amely addigi kedvenc dalait, és legsikeresebb felvételeit is tartalmazta.A kétéves kihagyás után jelent meg az A New Day Has Come című albuma, amely az aranylemezig vitte világ szinten. Az albumról került ki a Stuart Little 2. című film címadó dala, az I\'m Alive. Ez Céline hetedik filmes betétdala volt. Az albumról kimásolt maxik, mint például az elsőként kikerült címadó dal, a A New Day Has Come nagy feltűnést keltettek világszerte a rajongók között. A lemez pályájának egyik legromantikusabb dala, a Goodbye mellett a máig is kedvelt Have You Ever Been In Love című felvételt is tartalmazta.

Nem sokkal később jelent meg következő, One Heart című nagylemeze, amelyról az I Drove All Night és az One Heart című dalok mellett több sikeres kislemez is készült. Az albumon a nagy sikere miatt megtalálható a Have You Ever Been In Love dal is, egy újraénekelt verzióban is.
A New Day...Live In Las Vegas (2003–2007)


2003 márciusában szerződést kötött a Caesar\'s Palace hotel The Colosseum nevű, 3 páhollyal és 4000 ülőhellyel rendelkező arénájában, melyet kifejezetten az ő showjához terveztek. Eszerint 3 éven át lépett fel ott estéről estére, heti öt alkalommal, melyet máig sem unt el, így vélhetően meghosszabbítja szerződését. A hatalmas sikerre tekintettel limitált szériában (csak bizonyos országokban) egy koncertfelvétel is megjelent belőle, mely a New Day...Live In Las Vegas nevet viselte. A lemez melléklete volt egy 35 perces interjú DVD is.

2004-ben megjelent az Anne Geddes fotóssal közösen készített Miracle című albuma három különböző formában: könyv + CD + DVD, csak CD, vagy CD + DVD. 2005 novemberében megjelent On ne change pas című francia nyelvű válogatáslemeze, amin eddig hivatalosan még ki nem adott dalok szerepelnek. lett a rajongók számára, szintén három fajta kiszerelésben. (2CD-s kiszerelés, 2CD + DVD díszdobozban, és egy 3CD + DVD nagy díszdobozban.) Az album 3 új számot tartalmaz a Je ne vas oublie pas, a Tous les secrets és az I believe in you személyében. A mellékelt DVD a frissen készült Je ne vous oublie pas videóklipjét, és annak készítéséről egy 25 perces werkfilmet tartalmaz. Az I believe in you a rádiókban is sokat játszott Il Divo duett. A Tous les secrets pedig nyolcadik filmzenéje, melynek van egy (kiadatlan) angol verziója, a Let Your Heart Decide, amely az Asterix és Obelix sorozat új nagyrajzfilmjéhez készült. (A szám mindkét változatához készült klip)

Megkockáztatta

2006-ban is tovább futott a nagy sikerű show, A New Day. Céline újabb többszáz teltházas koncertet adva estéről estére úgy döntött, ideje új lemezzel megörvendeztetni rajongóit. Elérkezett az idő, hogy visszatérése óta először, kizárólag anyanyelvi lemezt készítsen. René-vel olyan francia és kanadai író/költőnőket kerestek meg, akik a nőiességet a középpontba állító dalokat szereztek Celine végülis 2007 májusában megjelent, D\'Elles című albumára, mely sajátos kapcsolatban van a 95-ös D\'Eux albummal. A korongra 13 szerzemény került fel, az első kislemez az Et s\'il n\'en restait qu une (je cerais celle lá) azonnal a francia és a québeci rádiós listák élére ugrott.

Celine folytatta a parfümiparban folytatott tevékenységét, megjelent új illata a Spring In Paris, majd nem sokkal rá a Paris Nights. Az illatok varázslatos szimfóniák, bővítve a Celine Dion Parfüms termékeit, ezúttal kilencedjére.

A D\'Elles albumról még további egy olyan kislemez született, melyhez videóklip is készült, az Immensité. A klip érdekessége, hogy feltűnik benne Céline férje és fia is. A videó egy intim betekintést enged a családba, melyet körbe vesz a Vegas-közeli sivatagos táj szépsége, és a naturális környezet.

Az év közepén Céline ismét stúdióba vonult, miután épp csak elkészült D\'Elles albuma, hogy rögzítse hosszú ideje várt új angol albumát a [[Taking Chances]]-t, mely világszerte novemberben jelent meg. Az album első kislemeze egy feldolgozás, amely az album címadó dala is lett, azonnal a francia slágerlisták élére, és az angol listák előkelő helyezéseire ugrott. A videóklip Las Vegas-ban készült, mely Celine egyik, ha nem a legvadabb klipje lett. Az albumon 16, a japán kiadáson 18 szerzemény jelent meg, több mint 1 óra és 10 perc játékidővel, mellyel Céline ismét folytatta a tőle megszokott, \"rendesen megtöltött\" angol albumok sorozatát.

Szintén 2007 januárjában rögzítették Céline A New Day... showját, amelyből DVD is készült, és decemberben jelenik meg. Az utolsó show Vegas-ban december 15-én este lesz.

Las Vegas után sincs megállás. Céline bejelentette, hogy 2008-ban és 2009-ben világkörüli turnéra indul, mely érinti Ázsitát, Afrikát, Amerikát, Ausztráliát és Európában is olyan városokat, mint Prága, Bécs, London, Berlin vagy Párizs. Céline minden újabb megjelenésével felülmúlta korábbi sikereit, és ez idő alatt az egyik legfényesebb csillag lett a popzene világában. Ki gondolta volna, hogy Québec legjobban őrzött titka egyszer legyőzi a világot, ahogy ő tette?

Újdonságok, tervek

Ma kilencféle Celine Dion parfüm kapható. (Celine Dion Woman, Notes, Belong, Always Belong, Belong Sparkling Edition, Enchanting, Spring In Paris, Momento, Paris Nights).
2007. december 15-én jelent meg az A New Day… Live In Las Vegas DVD.
2007. december 15-én ért véget a 2003 márciusában útjára indult és azóta is páratlanul sikeres A New Day Show Las Vegasban.

« bezár

Diszkográfia - Celine Dion

D\'Elles
Miracle
On ne change pas
One Heart
A New Day...Live In Las Vegas
Taking Chances

Celine Dion cikkek