Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Placebo

Bibliográfia - Placebo

A Placebo harmadik albuma, a Black Market Music volt az, ami a zenekar nevét igazán ismertté tette Európában. A lemez többmillió példányszámban kelt el világszerte, Moszkvában abban a Gorkij-parkban koncerteztek, ahonnan Lenin és Sztálin szólították meg a népet... szóval a Black Market Music áttörés volt a Placebo életében, és nevüket többé már nemcsak Angliában ismerték.

A Placebo története Angliában kezdődött egy véletlen találkozással. 1994-ben a 21 éves Brian Molko South Kensington metróállomásán összefutott régi iskolatársával Stefan Olsdal-al (a zenetörténet talán legmagasabb basszusgitárosával) és a Placebo elindult. Ebben az időben Brian együtt írogatott számokat Steve Hewitt-al, aki aztán rövidisen otthagyta a Placebo kedvéért akkori zenekarát, a Breed-et.

tovább »A Placebo első fellépése 1995-ben volt, 12 hónappal később pedig Nancy Boy című számuk már a 4. helyeig jutott az angol listán. A debütáló album is sikeres volt a szigetországban, aranylemez lett!
Második albumukból aztán már több mint 1 millió fogyott el világszerte, ezt pedig követte ugye a Black Market Music, és többé már nem volt visszaút...

2001 októberében, miután befejezték a nagyszabású turnézást, hozzáláttak a 4. lemez munkálataihoz. 6 hónappal később már 25 demo daluk volt. Ekkor az Egyesült Királyságba utaztak, ahol 4 hónapig folytak a stúdiómunkák. A lemez producere Jim Abbis volt, aki többek között DJ Shadow-al és UNKLE-vel is dolgozott.

"Mindent gyorsabban akartunk csinálni és olyanvalakivel szerettünk volna dolgozni, aki ösztökél bennünket"- nyilatkozta az énekes Brian Moloko. "Amikor még stúdióban voltunk, azt hittem ennél sokkal elektronikusabb hangzású lesz az album. Nagyon meglepődtem, amikor először hallottam a kész anyagot."

A Sleeping With Ghosts kimagasló teljesítmény!!! Az első kislemez a Bitter End pedig a lehető legjobb nyitánya az albumnak, tökéletes ötvözése az elektro/rock hangzásnak.
"A lemez címe azt jelenti, hogy minden korábbi kapcsolatunkból magunkkal viszünk szellemeket" –mondja Brian Molko. "Szóval szerintem ez az album kis élettörténetekből áll, minden szám kapcsolatokról szól."

A csapat is elégedett a nagylemezzel, a Placebo és a kritikusok is úgy vélik: ez a zenekar eddigi legjobb alakítása!

« bezár

Placebo cikkek