Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Brandy

Bibliográfia - Brandy

Brandy Norwood már gyermekkorában magába szívta a zene szeretetét: kórusvezető édesapjának hatása fellelhető Brandy első két albumám, az 1994-es „Brandy”-n és az 1998-as „Never Say Never”-en is. Brandy már az első kislemezével sikert aratott. Az „I Wanna Be Down” melynek remixében olyan rapperek vettek részt mint MC Lyte, Yo Yo és Queen Latifah, gyorsan a slágerlisták élére tört. Az ezt követő kislemezek, a „Baby”, a „Best Friend” és a Wayna Morissal (Boyz II Men) előadott duett a „Broken Hearted” is sikeresen ostromolták a listákat. Brandy túrnézott a Boyz II Mennel és Babyfacel, és részt vett az „Igazira várva” és a „Mindörökké Batman” zenéjének elkészítésében is.

tovább »


Bár Brandy első és igazi szerelme az éneklés, színészi tehetségét is kamatoztatta. Játszott két szappanoperában, a rövid életű „Thea”-ban és nagy népszerűségnek örvendő „Moesha”-ban. A filmvásznon a „Még mindig tudom mit tettél tavaly nyáron” című horrorban debütált. Sőt, arcát kölcsönözte a világ egyik legnagyobb kozmetikai cégének is.

Brandy három évet a nyilvánosságtól visszavonulva töltött, és most újra a közönség elé lép, azzal az új vággyal és elhatározással, hogy tömegeket hódítson meg zenéjével. Brandy a „FULL MOON”-al tért vissza, mely eddig a legérettebb és legőszintébb alkotása. Az élethez való hozzáállása is megváltozott, lélekben megerősödve áll újra reflektorfénybe.

A „FULL MOON”-nal nem csak függetlenségét akarja kifejezni. A lemez egy nő vallomása is, aki valamikor igazi sztárként került a köztudatba, de mostanra mind lelkileg, mind érzelmileg kiteljesedett nővé érett. „Az elmúlt három évben arra koncentráltam, hogy megtudjam ki vagyok legbelül. Szünetet tartottam, hogy a saját személyiségemmel foglalkozhassam. Volt a személyiségemnek olyan oldala, amelynek létezéséről csak én tudtam, és azok, akik nagyon közel állnak hozzám, de ez más volt mint a köztudatban rólam kialakult kép. Egy részed elveszik a nyilvánosság miatt, és ez számomra nagy problémát jelentett. Nem tudtam igazán ki is vagyok, hiszen körülöttem annyi embernek volt véleménye arról, hogy milyen vagyok, ami persze nem feltétlenül egyezett a valósággal. De most nagyon sokat tanultam és tapasztaltam, jót is és rosszat is. Most már felnőtt nő vagyok.”- mondta az énekesnő.

Brandy elköltözött szüleitől, és vette egy saját házat. Saját bevallása szerint sohasem szeretett igazán önmaga lenni, csak miután elköltözött a szülői házból, és több időt töltött magával. „Megtanultam értékelni saját magam, és megváltozott a világhoz való hozzáállásom. New Ages írásokat és metafizikát olvastam, és elkezdtem megérteni, mi az, amit az élet igazából kínálni tud nekem. Másként kezdtem el kezelni az érzéseimet. Mindig megváltoztathatod az érzéseidet az által, ahogyan a dolgokhoz viszonyulsz. Rájöttem, hogyha másként fogom fel a dolgokat, akkor átalakíthatom a saját valóságomat.”

Brandy azt is fontosnak találta, hogy összhangba hozza a testét a lelki és szellemi érettségével. Azt vallja, hogy rájött, teste a lelkének a temploma. Így felhagyott a korábbi szélsőségekkel, a gyorséttermekben való étkezéssel és az azt követő végletes fogyókúrázással is, végül vegetáriánus lett.

Az új album felvételeiről így nyilatkozott: „Most éreztem először, hogy igazán a zenére tudok koncentrálni. Régebben egy csomó dolgot csináltam egyszerre, és nem tudtam átérezni az alkotás mindent betöltő erejét, mert folyton elfoglalt és fáradt voltam. Nagyon izgatottan várom a felvételekkel, a promócióval kapcsolatos eseményeket, és hogy találkozhassam a rajongóimmal. És ez a fontos, hiszem imádok zenélni. Néha azt gondolom, milyen szuper lenne egy kis időre, ha csak énekelnék, és ismeretlen lehetnék. Persze nagyon jó a hírnév és ami ezzel jár, de ez csak a körítés. A stúdióban lenni és alkotni, az az igazi, az az egész legjobb része.”

Brandy az új albumon olyan nagy nevekkel dolgozott együtt mint Warren Campbel, Keit Crouch (Brandy debütáló albumán is közreműködött), Mike City („Eltartott egy ideig mire megértette az őrült ötleteimet, de ő egy hihetetlen ember. Remek producer”), és Rodney Jerkins, aki már régóta Brandy segítőtársa. „Én és Rodney? Minket egymásnak teremtettek. Sokat változtunk az évek alatt. Rengeteg összetűzésünk volt, hiszen Rodney azt gondolja, hogy mindent tud, és én is ugyan ezt gondolom magamról. De ő az egyik legjobb barátom, és megvan bennünk az a bizonyos vonzódás. Azt gondolom mikor mindenkinek határozott elképzelése van, abból alakul ki a legjobb munka.”

Csak meg kell hallgatni a kislemezt, a „What About Us”-t és lehet hallani a vonzalmat, amint körüllengi az egész dalt. Egy előretekintő, érzékeny és stílusos Brandy-t hallhatunk, aki afelé a hangzás felé törekszik, mely biztosítja számára a slágerlisták meghódítását. „Eltartott egy ideig amíg elértük a hangzást amit igazán akartunk. Nem szerettem volna valami olyat csinálni, amivel már elárasztották a piacot. Számomra fontos, hogy valami újat alkossak, és megváltoztassam a játékszabályokat. Csodás érzés volt látni ahogyan Rodneyt szárnyalt.”

Valójában az egész album szárnyal. Kezdve Jerkins energikus „It’s Not Worth It’-jétől a Brandyre jellemző érzékeny balladán, az „I Thought”-on keresztül Campbell „He Is”-éig. A címadó dal lüktető dallamosságától a „When You Touch Me” hullámzó szépségéig. Minden Brandy kívánsága szerint alakult, saját és barátai érzései, tapasztalatai alapján születtek a dalok. Így a „FULL MOON” Brandy eddigi legszemélyesebb albuma lett, egy fiatal díva vallomása, aki folyamatosan fejlődik és aki sohasem elégszik meg az eddig elért sikerekkel.

A 23 éves Brandy most már éretten, kreatívan, méltósággal és lélekben megerősödve követelheti méltó helyét a zenei életben. „Nagyon hálás vagyok”- mondta. „Szükségem volt rá, hogy megtudjam ki is vagyok és mit akarok, mert úgy éreztem, hogy ez az album a legjobb amit valaha is készítettem, és fel kellett készülnöm lelkileg és szellemileg arra, ami rám várhat”.

És miért gondolja Brandy, hogy ez az eddigi legjobb munkája? „Mert szeretettel készítettem ezt az albumot. Azt mutatja meg, hogy ki és mi vagyok én. Bárcsak azt mondhatnám, hogy saját lemezcégem van, és három új előadó lemezeit készülök megjelentetni, vagy hogy egy új filmben fogok játszani. De semmi ilyesmiről nincsen szó. Csak én és az album vagyunk most, amit fel tudok mutatni. Most mindenbe szerelmes vagyok.”

« bezár

Diszkográfia - Brandy

Brandy (1994)
Never Say Never (1998)
Full Moon (2002)