Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Fool Moon

Bibliográfia - Fool Moon

A szegedi Fool Moon vokálegyüttes tagjai közül többen már gyerekkoruktól kezdve ismerik egymást, de a "legfiatalabb" ismeretség is elmúlt már 8 éves. Amellett, hogy szinte egész eddigi életükben osztály-, csoport- vagy énekkari társak voltak, még egy közös vonásukban megegyeztek, mindannyian a zenei pályára készültek vagy a zenei élet területén gondolták megvalósítani álmaikat.

A Fool Moon vokálegyütes tagjai külön-külön és együtt is több zenekari formációban zenéltek már. Mint az lenni szokott, az els kísérletezgetések még a középiskolai zenekarokhoz fzdtek, majd késbb, a fiskolai idkben - mindannyian fiskolát végeztek, st a zenekar nagyobbik része karvezetésbl és zenepedagógiából diplomázott - ezek a próbálkozások egyre érettebb zenei eladásokkal folytatódtak.

tovább »Az együttesekben való zenélés mellett mindig fontos szerepet játszott életükben az énekkari, azaz többszólamú éneklés is, amelyre Szeged jól szervezett kórusaiban mindig adódott lehetség.

Egy id után a zenei érdekldésük a hazai és külföldi ún. "a capella", azaz hangszer nélküli, csak énekhangokat szerepeltet együttesek irányába fordult. Egyre több lemezt hallgattak meg a Manhattan Transfertl, a Swingle Singerstl, a King's Singerstl, a Neri Per Caso-tól és nagy kedvencüktl, a Take 6-tl.

Innen már szinte egyenes út vezetett egy saját formáció életre hívásához.

A Fool Moon vokálegyüttes megalapítása 2001. szeptemberére tehet, amikorra már minden tagnak összegylt a kell tapasztalata ahhoz, hogy pontosan meg tudja fogalmazni, mit is szeretne képviselni ebben a vokális mfajban.

A sarokpontok kijelölése után a csapaton belül gzervel indultak meg az átiratok elkészítései. Ez vezetett odáig, hogy a formáció mostanra már elkészítette els nagylemezét. A hangzó anyagon egyébként az elmúlt 4-5 év nagy magyar slágereinek feldolgozásai találhatók (pl. AD-Stúdió: Páratlan páros, Bon-Bon: Valami Amerika), 5 szólamban felénekelve, kísér hangszerek felhasználása nélkül.

A Fool Moon vokálegyüttes ezzel a lemezzel egy új, eddig nem látott színfoltot szeretne képviselni a hazai "a capella" mufajban, hiszen, ellentétben a hazai eldökkel (Cotton Club Singers, Four Fathers, Bolyki Brothers), a Fool Moon tagjai magyar dalokat, magyarul és saját hangszerelésben énekelnek.

Ezzel az elképzeléssel úgy tnik, hogy meg tudnak maradni igényes zenei produkciónak, miközben populárissá tehetik Magyarországon azt a - néha még elég mostohán kezelt - mfajt, az a capella éneklést, amely Amerikában és Nyugat-Európában már nagy hagyományokkal rendelkezik.

Eddigi fellépéseik során megbizonyosodhattak arról, hogy a formáció és a stílus, amelyet képviselnek, táptalajra lelhet Magyarországon mind a fiatal, mind az idsebb közönség körében. Ezt támasztotta alá például a 2002. december 5-dikei jótékonysági fellépésük a Fogyatékos Gyermekekért a Petfi Csarnokban, valamint a Színészek Világjátékán vagy éppen a Szegedi Szabadtéri Játékokon megrendezett Dixie Gálán való szereplésük is.

Tapasztalataik szerint a tévék és rádiók is látnak fantáziát az együttesben. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Szuperbuli cím tévémsorban való nagysiker szereplésük, vagy a Juventus Rádió vezérigazgatójának hozzáállása a csapat teljesítményéhez, aki, amikor meghallotta az együttes demo-lemezét, rögtön felkérte ket egy fellépésre, majd ígéretet tett arra, hogy az együttest maga fogja népszersíteni rádiós és zenei körökben.

Tagok:

Czutor Ignác - tenor, az együttes design-felelse. Régebben a Café-Café szaxofonosa volt, ma a Bencsik Quartettben és a Matthew Mitchell Trio-ban játszik.

Molnár Gábor - tenor, az együttes hangmérnöke. Zeneírással foglalkozik, az nevéhez fzdik néhány mai popzenei album és dal meghangszerelése. Session-zenészként több zenekarban is szaxofonozik és billentyzik.

Wodala Barnabás - tenor-bariton, az együttes konferansziéja. Biológus és angol nyelvtanár, basszusként és tenorként már több énekegyüttes tagja volt.

Deák András - bariton-basszus, az együttes fszervezje. A Crash együttes alapítója és szövegíró-énekese.

Németh Miklós - basszus-bariton, az együttes egyik átiratkészítje. Zeneírással, zenetanítással foglalkozik, billentysként több zenekar tagja volt.

És az együttest segít hatodik tag, másik átiratkészítnk: Deák Máté - Zeneírással és zenetanítással is foglalkozik, több zenekar billentyse volt.

« bezár