Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Avril Lavigne

Bibliográfia - Avril Lavigne

Avril az 5000 lelket számláló kanadai Napanee nevű településen született. Egy idősebb és egy fiatalabb testvér társaságában nevelkedett fel. Ebből következett: \"Középső gyerekként hamar ki kellett bújnom a korlátok közül. Ahelyett, hogy babákkal játszottam volna vagy az anyámnak segítettem volna a konyhában én baseballoztam és jégkorongoztam. Igazi \'Tomboy\' voltam, tehát egy lány, aki mindig a fiúkkal van együtt\" - emlékezik vissza Avril.

Alighogy kinőtt a gyerekcipőből, máris új funkciót kapott a fésűje mikrofonként: felugrott az ágyra, amely fantáziájában színpadként szerepelt s nagyokat alakított a képzeletbeli közönség elott. A későbiekben aztán a templomi gospelkórus tagja lett, ott énekelt tovább. Megtanult gitározni, így már hamarosan esküvőkön, táncmulatságokon és vásárokon country-dalokat adott elő. 15 évesen aztán elcsábította a nagyvilág. Első állomás: New York City. Belevegyült a város zenei életébe, mely soha nem pihen. Az Arista főnöke, \"L.A.\" Reid hamarosan tudomást szerzett a különleges hangú kislányról, meghallgatta őt, s teljesen elámult.

tovább »Avril ezek után hazatért, összecsomagolt és Manhattanbe költözött. Alig 16 évesen kezdte el első nagylemezét írni neves szövegírók segítségével. \"Nagyon frusztráló volt. Együtt dolgoztam ezekkel a nagytehetségű emberekkel, s a végén csak szemét született - dalok, melyek nem engem reprezentáltak. Ez nem én voltam.\"

Aztán Avril teljesen más szövegírók anyagaival próbálkozott. Ez sem jött össze. Teljesen frusztrálva, már illúzióktól mentesen bedobta a törölközőt. Ekkor \"L.A.\" Reid közbelépett, s egy egy útra szóló jegyet vásárolt a lánynak Los Angelesbe: part- és levegőváltozás jött.

Az angyalok városában aztán végre megtalálták az igazit Cliff Magness dalíró és producer személyében. \"Rögtön tudtam, hogy ő az igazi. ő megértette, hogy mit akarok már régóta véghezvinni. Hagyta, hogy én irányítsak.\"

A következő hetekben valóságos daleső született. Avril szó szerint a lelkét is kiírta magából. Cliff és a Matrix produciós csapat csak finoman, tisztes távolságból tartotta a tinit a megfelelő mederben. Röviddel ezután a Nettwerk Management szerződést kötött vele, az a cég, mely Sarah McLachlan-t, Dido-t, a Coldplay-t, a Barenaked Ladies-t és a Sum 41-et is foglalkoztatja.

Avril első lemeze végre kész van. Ennek előzetese a \"Complicated\" című single, mely egy energiával telített rockhimnusz popos beütésekkel.

Az egész album egy mestermű egyébként, ha az ember mondjuk Alanis Morissette vagy Amanda Marshall debütáló korongjaival méri össze: a szövegek kiválóak, a zenei vezetés szuper s Avril hangja egyszerűen különleges.

Olyan számok, mint a \"Skater Boi\" még a legmegszállottabb rockrajongókat is meggyőzik arról, hogy nem választottak rosszul. A \"Losing Grip\" és az \"Unwanted\" című dalokban Avril a
szerencsétlen szerelemről énekel minden fájdalommal, érzéssel fűszerezve, melyeket egy ilyen korú lány érezhet. A \"Losing Grip\"-ben valójában egy volt fiúbarátról van szó. \"Soha nem szeretett igazán, ahogyan én azt szerettem volna. Ma már nem fontos az egész. De legalább ebből a tapasztalatból született egy szám.\" A \"My World\" és a \"Mobile\" Avril új életére reflektál: \"Élem a nagy álmomat, azt cipelem magammal, amit mindig is szerettem volna, azt éneklem, amit akarok.\"

Valójában nem változott semmi: \"Még mindig szeretek fiúkkal együtt lenni. Most az együttesemben játszanak s úgy táncolnak, ahogyan én fütyülök - s ez szerintem jó is így...\"

« bezár

Diszkográfia - Avril Lavigne

Let Go
Under My Skin
The Best Damn Thing

Avril Lavigne cikkek