Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

TNT

Bibliográfia - TNT

1994. nyarán valami nagy dolog volt készülőben Magyarországon: megalakult a TNT együttes.
A formációt két győri fiatalember alkotja: Dobrády Ákos és Zuber Krisztián a zenészvilágba ÁKY és INTI néven robbantak be.
Gyerekkoruk óta ismerik egymást, s barátságukat megerősítették a közös kézilabdaedzések, zenélések.
Inti dobolt, jelenleg kongázik, Ákos zeneiskolában, majd magántanárnál tanult zongorázni, illetve énekelni.
Először 1996. nyarán mutatkoztak be a Napszúrás c. válogatáslemezen, amelyen hallható volt a TNT első dala a „Bakancsdal”.

tovább »


A kiadó - Warner / Magneoton - a dal sikerét látva lemezszerződést kötött az együttessel.
Első önálló kislemezük a Rendőrnő volt, ami már a klubokban és a rádiókban is közkedveltté vált.
Az igazi áttörést a Bomba c. bemutatkozó album jelentette, amelyről több dal is sláger lett.
A „Titkos üzenet” c. dal az 1997-es év legnagyobb slágere lett, s ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az Irigy Hónaljmirigy a paródialemezét ezzel a dallal reklámozta.
1997-ben elért eredményeik: a Silver Voice szakmai gáláján „Az év felfedezettje”; az Ifjúsági Magazin közönségszavazásán szintén „Az év felfedezettje”.
1997. decemberében - 25 000 db után - átvehették az első albumért járó aranylemezt.
1998. szeptemberében megjelent a zenekar második albumát bevezető single, a Bele vagyok zúgva.
Ezt követően októberben megjelent az új album is Bumm, Bumm címmel, melynek sikere - az eddigi eladási adatok alapján - az előző lemezét is túlszárnyalja, 44 000 db eladást produkálva.
1999-ben elkészült a második single is, mely a Lakatlan sziget két verzióját, egy lírai dalt („Sírni tudnék”) és a „Bumm, Bumm” remixét tartalmazza.
A lemezhez készített második videoklip a Lakatlan sziget-ről készült; ez a dal több játszási listán az élre tört.
Az első élő lemezbemutató koncert 1999. május 22.-én Budapesten, a SOTE-n volt, ahol az együttes átvette második aranylemezét.
Azóta pedig elkészült a második nagylemez harmadik single-je, a Sírni tudnék, melyhez a videoklipet a dal dance verziójából készítették.
A negyedik videoklipet - a „Holnap hazautazom” című számhoz - a fiúk Mallorca egzotikus tájain forgatták.
Zenekar 2000-ben vehette át a MAHASZ Arany Zsiráf díját: „Az év dance albuma” kategóriában.
Időközben a második album platinalemez lett.
Újabb fontos állomás: 2000. májusában megjelent - és azóta már aranylemezzé vált – a harmadik album, amelynek címe (stílusosan): Három.
Ezt közvetlenül megelőzően - áprilisban - a bevezető dalból készült az első maxi, a Bolond, aki sír…(amelyhez videoklip is készült).
A dal viharos gyorsasággal hódította meg mind a közönség, mind a rádiósok „fülét”, és nagyon hamar a játszási listák élvonalába tört, ahol heteken át igen előkelő pozíciókat tudhatott magáénak.
Novemberben a Miért vagy szomorú ? című dalból elkészült a második maxi.
A dal (amelyből nemrég videoklip is készült) megjelenésétől fogva a rádiók szívesen és gyakran játszott felvételei közé tartozott.
A tavaly májusban megjelent - és azóta már platinalemez minősítéssel büszkélkedő - albumról 2001. tavaszán készült el a harmadik single: a Tiltott perc május elején került a boltokba.
2001. december elején a TNT az eredeti stílusától eltérően - egy rövid kirándulás erejéig - akusztikus koncertlemezzel (Másképpen) rukkolt elő, a pop-dance világától elszakadva, ami igazi csemege lehet rajongói és a zenei világ számára.
A legsikeresebb dalok egy csokorba gyűjtve, egy unplugged albumon.
Az első maxi a Nem jön álom a szememre című dalból készült, és december elején került a boltokba. Ezt követte a Kicsi gesztenye, melynek sikere talán még ezt is felülmúlta.

« bezár

Diszkográfia - TNT

Három (2000)
Bumm, bumm... (1999)
Bomba (1997)

TNT cikkek