Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

The Strokes

Bibliográfia - The Strokes

A rock \'n\' roll-t manapság újra feltalálni nem egyszerű feladat. De köszönhetően a finom gitárriffeknek, és Julian Casablancas kifejező hangjának a The Strokes-nak sikerült a régi ismert stílusból valami igazán újat és különlegeset kihozni. Energiával teli élő show-ik keretében a Guided By Voices és a Doves előzenekaraként nem csak minőséget produkáltak, hanem egy igen jelentős rajongótábort is maguknak. A hírük jóval megelőzte őket, legalábbis akkor biztosan, amikor az álomban ringatózó New York-i rockzenét felrázták.

tovább »A Strokes tagjai egy kivételével New Yorkban születtek, így nyugodtan lehetne őket New York City Band-nek nevezni. Amikor végre Albert Hammond Jr. is rászánta magát, hogy Los Angelesből a többiek szülővárosába költözik, hogy ott folytassa tanulmányait a filmművészeti főiskolán, akkor lett végleges a The Strokes felállása.

Röviddel ezután az együttes saját rendezésben három dalt rögzített demókazettán, ezt hallgatta meg Geoff Travis, a zenei szakma egyik legendája. Ő elhatározta, hogy a saját kis kiadójánál megjelenteti a srácok hanganyagát. Így került a boltokba 2001 januárjában az első EP-jük \"The Modern Age\" címmel. Egy hónappal később elindult az első turnéjuk Angliában. A fellépéseik szinte egytől egyig teltházasak voltak, s az egyébként oly kritikus brit sajtó is nagyon el volt ragadtatva tőlük. \" Tegyünk pontot a mondat végére azzal, hogy a The Strokes a jelenlegi időszak egyik legjobb csapata\" - írta a címlapján az NME című zenei szaklap 2001. február 17-i számában. \"Összekötik a New York-i punk rock egyszerű érzéseit az utcai költészet életkedvével, haragjával, fájdalmával és hitvilágával. Az érzések igazi tűzijátéka ez popos dalokba csomagolva, az egész olyan, mint egy színes film, de egyben vad és hatalmas is.\"

Nem csak az angol sajtó nyilatkozott elismerően az együttesről. Az Egyesült Államokban az emberek hamar felfedezték a The Strokes-ot maguknak, s a New York-i Mercury Lounge-ban rendezett bulijukon már hatalmas tömeg tombolt a dalaikra.

A Time Out New Yorkban, a The Village Voice & Paper-ben megjelenő dicsérő cikkek mellett két anyag is napvilágot látott róluk a Rolling Stone magazinban is. Az egyiket David Fricke írta, aki a The Strokes jövőjét is megjósolta: \"A The Strokes Manhattanben az év legnagyobb rock \'n\' roll együttese. Élőben láttam őket és nyugodtan mondhatom, hogy nagyszerű album várható tőlük.\" (Rolling Stone, 2001. 02. 27.)

Mindezek után a srácok felvették az első \"hivatalos\" nagylemezüket, melynek Gordon Raphael volt a producere, aki már a \"The Modern Age\" elkészítésénél is segédkezett. Az Egyesült Királyságban az albumot a Rough Trade-nél jelentették meg (mely Geoff Travis kis kiadója), a világ többi részén az RCA vállalta magára a The Strokes lemezeinek a terjesztését.

A rajongók már biztosak lehetnek abban, hogy David Fricke-nek igaza volt: a The Strokes az első nagy megjelenésén is ugyanazt az energiát sugározza, mint a nagylemezükön.

« bezár

Diszkográfia - The Strokes

Is This It(2001)
Room on Fire(2003)
First Impressions of Earth(2006)