Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Fórum » MUSIC.HU » Hírek

Tyson: Hitetlenül hiteles?!

létrehozva: 2005. 12. 01.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

csenya 2009. 09. 10. 13:15
Tyson a legg jobb és ebbe csak Dopeman nem tud bele törődni,jobb lenne ha Dopeman el gondolkodna és nem az agyát játszaná,mert az utólsó lemeze egy kalap szar volt és ezt úgy mondom hogy éveken keresztül hallgattam.De ahogy Dopeman mondaná :MIÓTA TYSON ELTÜNT A VARÁZSLAT MEGSZÜNT!!!!Még Majka is sokkal jobb mint dopeman ! Majkát is nagyon bírom de Tyson-nak jobbak a szövegei!.
Vendég 2008. 10. 24. 19:26
Fázik a veréb, letörik a füle, átfagy a kabátom
Akárhogy is nézem, mostmár itt van a karácsony
Tudom, jól, ez a szeretet ünnepe, én ezt belátom
A mocskos szemét CIGÁNYOKAT nagyon utálom

Fehér karácsony, fehér karácsony
A mocskos szemét cigányokat nagyon utálom

Fehér karácsony, fehér karácsony
A mocskos szemét cigányokat nagyon utálom

Fázik a veréb...

Fehér karácsony, fehér karácsony
A mocskos szemét cigányokat nagyon utálom

Fehér karácsony, fehér karácsony
A mocskos szemét cigányokat nagyon utálom

Vedd már észre, ez Magyarország és nem vagy a barátom
Ha nem tetszik, akkor takarodj át a román határon!
Én rendes vagyok, az igéretem mindig beváltom
És igérhetem, ha találkozunk a töködet levágom!

Fehér karácsony, fehér karácsony
A mocskos szemét cigányokat nagyon utálom

Fehér karácsony, fehér karácsony
A mocskos szemét cigányokat nagyon utálom
Vendég 2008. 01. 30. 18:33
Tyson a legnagyobb rapper magyarországon!!!!
Vendég 2006. 05. 04. 9:31
király vagy tesó
Vendég 2006. 04. 25. 13:19
NAgyon nagy Rapper a Józsi bárki bármit mond
Vendég 2006. 04. 06. 13:09
Tyson erőltetett szar az egsz !
kit erdekel
ez igassag
Vendég 2006. 03. 07. 16:46
Szevasztok! Hol lehet letölteni a Tyson-Hitetlen klippet?
Vendég 2006. 03. 05. 21:43
Júdás Tysonnak a lemezén érződik hogy már nem a Laci a producere a zenéinek de nemlett rossz lemez van pár nagyon gyenge szám rajta.a Majka meg már nemtud bele újat írni megkell nagyon újítani magát hogy a következő lemezük színvonalas legyen szövegileg.De az egyértelmű hogy a Dope profibban űzi a szakmát. enyi
Vendég 2006. 03. 04. 14:48
nagyon szimpatikus a szövege a számaiban,de mégis nagyon nagyot égett az egyik fellépésén képzeljétek:tele volt a szorakozóhely amikor megjöttek de amikor a 3dik számukat játszották már szinte senki nem volt a teremben!a szimpadon álltak,és a dj elkezdett más számot játszani(: CIKI
Vendég 2006. 03. 03. 17:22
kiráj vagy tison nagy tisztelőid nagy donát és révai csaba
Vendég 2006. 03. 02. 13:30
tyson a legnagyobb raper az egész országban csak ennyi
Vendég 2006. 03. 01. 18:17
király a lemez!gratulálok!!!!mert ZSIVÁNY A BRIGÁD ABBA NINCS HIÁNY MERT veled van minden igazi rossz cigány!!!üdv PROCTOR AZ EGYIK NAGY TISZTELÖD
Vendég 2006. 02. 24. 17:48
Kira
Vendég 2006. 02. 17. 13:33
Lehet hogy roma de nem olyan mint a "többi"
Vendég 2006. 02. 12. 13:31
Nagyon jó a lemez is, meg az összes szám is, plussz még a Tyson is kibaszott nagy repper (ha cigány, ha nem)
Vendég 2006. 02. 11. 12:20
A HITETLEN CIMÜ TYSON SLÁGER NAGYON JÓÓ. A MONDD AMI FÁJ-HOZ HASONLÓAN SZERINTEM EZ IS DIJAT FOG NYERNI. REMÉLEM MÉG SOK ILYEN SZINVONALÚ DALT FOG PRODUKÁLNI A KÉT JÓBARÁT: TYSON ÉS MAJKA. CSAK IGY TOVÁBB...
Vendég 2006. 02. 10. 9:43
Az összes rapp jó nem kell megkülönböztetni egymástól
Vendég 2006. 02. 10. 9:36
Majka papa vagyok nagyon gizda vagyok
Vendég 2006. 02. 08. 21:03
BÜDÖS CIGÁNY!!!

MI A SZARÉR BÁMUL RÁMA RETKES KÉPE???
Vendég 2006. 02. 08. 16:41
Tyson nagyon jó vagy! 3. vagy a Viván! Csak így tovább! Király a zenéd!
Vendég 2006. 02. 06. 16:34
majka a legjobb
Vendég 2006. 02. 05. 22:51
Romák, börtönök, statisztikák

A romák a börtönökben sokkal magasabb arányban fordulnak elő, mint a szabad népességben. E rövid cikk azt próbálja bemutatni, hogy melyek e csoport alapvető demográfiai, szociológiai és kriminológiai jellemzői. Adataink börtönön belüli összehasonlításra adnak lehetőséget, bár kétségtelen, hogy szerencsés lenne a fogva tartott nem romák mellett a szabad roma népességgel is összehasonlításokat tenni. Ez az írás nem a roma/nem roma kriminalitásról (bűnözésről) szól, a bűnelkövetés és a végrehajtható szabadságvesztésre ítéltetés két külön dolog, még akkor is, ha - optimális esetben - összefüggnek. Nem vizsgáljuk, hogy mi okozza a romák felülreprezentáltságát, miért van aránytalanul sok roma a börtönben.

Mit tudunk a börtönök roma lakóiról, a Büntetésvégrehajtás Országos Parancsnoksága által 1000 fős mintán végzett vizsgálat alapján? A hivatkozott kutatás több mint száz kérdése közül csupán egy vonatkozott arra, hogy a kérdezett romának tekinti-e magát. Egy célzottabb vizsgálat árnyaltabb eredményekre vezetne, az alábbiakban közöltek - reményeink szerint - mégis túlmutatnak a „közismert tény, hogy...", „mint tudjuk..." típusú megállapításokon.

Sokan, bár kevesebben

Az első ábrából kiderül, hogy a vizsgált büntetés-végrehajtási intézetek lakói közül 30-40% vallja romának magát. A kérdezők a megkérdezettek 44%-át tartották cigánynak, a börtönparancsnokok viszont az elítélteknek több mint 60%-át.

A cigányok aránya tehát nagyobbnak tűnik a nem romák szemében. Ez nem meglepő: ismert az a társadalomlélektani hatás, hogy az előítéletektől sújtott kisebbségek számát felülbecsüljük. A meghökkentő inkább ennek mértéke, vagyis - a szakmai körökben is sokszor felmerülő - 70-80%-os becslés és a mért adat közötti különbség. Figyelemre méltó, hogy ha nem az egész csoportot kell becsülni, hanem a szemben ülő kérdezettet kell kategorizálni, akkor igen kicsi a különbség az ön- és a kérdezői ítélet között, mindössze 4%.

Az adatok jelentős szórása pedig arra utal, hogy - legalábbis a vizsgált csoportban - a roma identitásnak (a romák részéről), illetve a társadalmi észlelésnek (a nem romák részéről) messze nincsenek olyan egyértelmű, világos ismérvei, mint azt gondolnánk. Az adatokból az tűnik ki, hogy a cigányok aránya erősen függ az adott börtön típusától (közvetve az elkövetett bűncselekmények jellegétől), de még inkább a szituációtól (kérdező személye, a kérdezés helye, a kérdőív témája stb.), amelyben a romaságot firtató kérdés elhangzik. Sajnos ezek a tényezők az általunk végzett kutatások során nem, vagy nehezen kontrolálhatóak.

Nem, életkor, iskola

A nemek megoszlása tekintetében nem tapasztaltunk különbséget a magukat romának és nem romának tartó kérdezettek között (a továbbiakban a magukat romának vallókat romának nevezzük). A nők közül csak 2%-kal többen vallották magukat romának, mint a férfiak, ami szöges ellentétben van azzal a közkeletű nézettel, hogy a női rabok sokkal nagyobb része cigány.

A fogva tartottak életkora tekintetében megfigyelhető, hogy a romák némileg fiatalabbak (átlagéletkor 28,1 év, a nem roma 31,7-tel szemben). A különbség legmarkánsabban a 25-29 éves csoportban jelentkezik. A különbség nagyjából a 40 évnél idősebbeknél egyenlítődik ki, a nem romák 22,4%-a, míg a romák 6,9%-a múlt el negyvenéves. A bűnözési hajlandóság (megint csak azokra a bűncselekményekre gondolunk, amelyekért börtönbe lehet kerülni), mint ezt az adatok is bizonyítják, a korral csökken. A romák aránya pont abban a viszonylag fiatal felnőtt csoportban magasabb, amely a börtönnépesség „derékhadát” adja.

Az iskolai végzettség adatai azt mutatják, hogy a romák helyzete a nem roma börtönlakóknál rosszabb. A nyolc általánost vagy annál kevesebbet végzettek aránya a romáknál 82,3%, míg a nem romáknál 43,8%. A szakmunkás végzettség - amit talán a munkaerő-piaci érvényesülés minimumának tekinthetünk - kétszer annyi nem roma rab számára adott. Az érettségivel vagy magasabb végzettséggel bírók arányában mutatkozó különbség még az általánosan aluliskolázott börtönnépességben is jelentős. Miként az életkor esetében, az iskolázottságnál is azt láthatjuk, hogy a romák abban kategóriában (nyolc általános) vannak sokan, ami az összes rab tekintetében is a legnagyobb csoportot képezi. Mint azt később látni fogjuk, hasonló a helyzet az elkövetett bűncselekmények esetében is (lopás és rablás).

A romák felülbecslését többek között ez is magyarázhatja: a „tipikus rab” (fiatal, alacsony iskolai végzettségű tolvaj, rabló) nagyobb valószínűséggel roma.

Család

A bekerülés előtt a romák közül mintegy 20%-kal többen éltek élettársi kapcsolatban, amíg a házasok aránya nagyjából megegyezik. Mindazonáltal nem biztos, hogy a romák (legalábbis ennyivel) nagyobb arányban élnének párkapcsolatban. Rangot, érzelmi biztonságot jelent, ha valakinek élettársa van. Sokszor tapasztaltam, hogy élettársként emlegetnek valakit, akivel egyszer-kétszer váltottak szót szállítás közben, vagy levelet a Börtön Újság társkereső rovatán keresztül.

Ugyanakkor a forma takarhat stabil családot is, amely csupán a házasságkötés jogi aktusa tekintetében különbözik a nős-férjezett állapottól.

A jelenlegi (a kérdezés időpontjában fennálló) családi állapot arról árulkodik, hogy a börtönnek a házasságot szétromboló hatása egyenlő mértékben jelentkezik a két csoportnál. Az élettársi kapcsolatok drasztikus csökkenése a romáknál jelentkezik - ez némileg alátámasztja azt a feltételezést, hogy ezek a kapcsolatok eleve bizonytalanabbak voltak.

Jelentős különbségeket találtunk az egy háztartásban élő saját gyermekek számában is. Annak ellenére, hogy a romák átlagosan fiatalabbak, és a házasságban élők aránya nagyjából megegyezik, a romák több mint felének van gyereke, amíg a nem romák kb. egyharmadának. A romák között nagyobb arányban fordulnak elő a nagycsaládosok is: a cigányok 14,8, a nem cigányok 5,5 %-nak van háromnál több (bekerülés előtt) közös háztartásban élő gyereke.

Szintén bizonyos különbségek mutatkoztak a kérdezettek gyermekkori neveltetésével kapcsolatban. A romák közül többen éltek valamelyik szülőjük nélkül, illetve korábban vesztették el azt.

A másik figyelemre méltó különbség az állami gondozottak arányában jelentkezik. A romák közül már az élet első hat évében is többen kerültek állami gondozásba - közel négyszer annyian, mint a nem romák. Tizenkét-tizennyolc éves korra ez a különbség némileg csökken, de még mindig kétszeres. Az állami gondozott romák, úgy tűnik, hogy hat-tizenkét éves korukra intézetbe kerülnek, míg a nem romák esetében a tizenkettő-tizennyolc éves szakaszban is emelkedés mutatkozik. Valószínűsíthető, hogy a romák esetében ritkább kétszülős neveltetés nagyrészt az állami gondozottság számlájára írható.

Lakás, munka

A lakásviszonyokkal kapcsolatban a legutolsó lakás jogcímében viszonylag jelentős különbség a családtag státuszában mutatkozik. Az egész mintára vonatkoztatva meglepő, hogy a kérdezettek fele családtagként – nyilván alapvetően szüleivel – lakik, vagyis a börtönben lévők ekkora hányada él egzisztenciálisan függő, önállótlan lakásviszonyok között. A romák kb. 10%-os előnye a családtag kategóriában adódhat egyrészt a fiatalabb átlagéletkorból, másrészt utalhat a szülőktől való elköltözést hátráltató rosszabb anyagi helyzetre.

A romák rosszabb helyzetét tükrözi a legutóbbi tényleges lakhelyen egy lakószobára jutók száma is. A nem romák mintegy fele, amíg a romáknak csak negyede élt olyan lakásban, ahol egy személy jutott egy szobára, zsúfolt (három fő vagy ennél több) szobákban lakott a romák kb. 35, míg a nem romák 16%-a.

Megkérdeztük azt is, hogy a kérdezett legutóbbi lakhelyére megy-e vissza lakni. Feltételezhető, hogy a börtönbüntetés alatt csak kevesen tudnak más lakásmegoldást szervezni maguknak, mint a korábbi, így azok, akik nem tudnak lakhelyükre visszamenni, súlyos gondokkal szembesülnek a szabadulás után. A kérdezettek – romák és nem romák – több mint kétharmada tudja úgy, hogy eredeti lakhelyére visszatérhet. A maradék egyharmad tekintetében a romák között néhány százalékkal (6,4%) magasabb azoknak aránya, akik bizonytalanok e tekintetben, vagyis nem biztos, hogy visszafogadják őket.

Hasonlóan viszonylag kicsi a különbség a roma és nem roma kérdezettek között a bekerülés előtti munkanélküliséggel kapcsolatban: nagyjából a kérdezettek egyharmada volt hosszabb-rövidebb ideig munka nélkül. E kérdésnél azonban még inkább számításba kell venni, hogy a kérdőív (inkább széles körű, mint mély információtömeget célozva meg) a kérdezettre hagyta a munkanélküliség értelmezését: nem kötötte azt regisztráláshoz, segélyhez stb. Így akik alkalmi munkát végeztek, vagy családi alapon néha dolgoztak, érezhették úgy, hogy nincsenek munka nélkül, noha nem volt munkaviszonyuk, rendszeres jövedelmük. Feltételezzük, hogy az ilyen, nem munkanélküliségnek tekintett alkalmi, családi munkáltatás gyakoribb a romák esetében. Így elképzelhető, hogy körükben a volt munkanélküliek aránya nagyobb, mint azt az adatok jelzik.

Szabadulás utáni munkalehetőségeivel kapcsolatban vélhetően mindkét csoport túlzottan optimista. A nem romák jobb esélyeket látnak, mintegy 75%-uk gondolja, hogy munkát talál, amíg a romáknak csak 62%-a táplál ilyen reményeket. Ezen belül a magabiztosak aránya is sokkal magasabb a nem romák között: „egészen biztosan" a romák 35,4, a nem romák 54,7%-a véli úgy, hogy nem lesz munka nélkül.

Elkövető, vádlott, elítélt

Az elkövetett bűncselekmények tekintetében a romák a vagyon elleniekben – elsősorban a rablásban és a lopásban – felülreprezentáltak, ellentétben a legsúlyosabb személy elleni cselekménnyel, az emberöléssel (és annak kísérletével). Az ábrán azokat a bűncselekményeket jelöltük, amelyek 10%-nál nagyobb részt képviselnek az összes elkövetett bűncselekmény között. (A rablás 23, a lopás 30, az emberölés 12%-ot tesz ki. Lényeges, hogy az elkövetett bűncselekmények közül csak egy, a legsúlyosabb került rögzítésre.) A többi bűncselekmény vonatkozásában – legalábbis mintánkon – statisztikailag értékelhető különbség nem mutatható ki a roma és nem roma fogva tartottak között.

A büntető eljárással kapcsolatos kérdések közül a fizetett ügyvéd fogadása szorosan összefügg az anyagi helyzettel, ugyanakkor az ügy kimenetelét is sokszor jelentősen befolyásolhatja. A romák közül 12%-kal kevesebben tudtak fizetett ügyvédet fogadni – noha önmagában az is tanulságos, hogy csak minden ötödik roma és csak minden harmadik nem roma képes fedezni ezt az állítólag nem kis kiadást.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a kérdezett megítélése szerint elegendő alkalommal találkozott-e az ügyvédjével, vagyis az ügyvéd annyiszor látogatta-e meg, ahányszor a kérdezett szerint szükséges. A romák e tekintetben is valamivel rosszabb helyzetben vannak: 37,2%-ukat látogatták elégszer, szemben a nem romák 44,1%-ával. A ritka látogatások okát túlnyomórészt az ügyvédek rovására írják (a romák inkább, mint a nem romák), csekélyebb mértékben jelentkezik a rendőrség vagy egyéb akadály.

Nem meglepő, hogy körülbelül annyian elégedettek az ügyvéd tevékenységével, ahányan elégszer találkoztak vele. A romák némileg kevésbé tartják kielégítőnek az ügyvéd tevékenységét (a romák 42,6%-a elégedetlen, a nem romák 35,0%-a). Nem csoda, hiszen kevesebbszer látogattákőket. Az ügyvéddel való elégedettség persze a tárgyaláson nyújtott teljesítménytől függ elsősorban.

A kiszabott ítéletek hosszában jelentős különbség nem mutatkozik, kivéve az egy évnél rövidebb és a 10 évnél hosszabb ítéleteket: a romák közül 2-3%-kal többen kapnak nagyon rövid, és kevesebben nagyon hosszú ítéletet.

Az aktuális ítélet hossza inkább szól az ítélkezési gyakorlatról, kevésbé a kérdezettek kriminális karrierjéről. Erről pontosabb képet kapunk az élet során összesen börtönben töltött idő hosszát vizsgálva. A romák – alacsonyabb átlagéletkoruk ellenére – jelentősen több időt töltöttek börtönben. Ráadásul a letöltött évek számával a romák relatív aránya nő. Így, ha az egyszeri ítéletek nem is hosszabbak, a börtönben lévő romák nagyobb börtöntapasztalattal rendelkeznek, mint nem roma társaik.

A bíróság által meghatározott büntetés-végrehajtási fokozatok vonatkozásában megállapíthatjuk, hogy a legsúlyosabb fokozatban, a fegyházban a romák enyhén felülreprezentáltak. Mivel a súlyosabb fokozat kiszabását a bűncselekmény súlya és jellege mellett a visszaesés ténye befolyásolja, vélhető, hogy a romák bv. fokozatában ez a tényező játszik szerepet (különösen azért, mert mint láttuk, az ítéletek nem hosszabbak).

A bv. fokozat meghatározza az intézmény jellegét, a börtönön belüli mozgás szabadságát, a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi idejét stb. Vagyis – a bíróság ítélete alapján – a romák némileg nagyobb hányada tölti büntetését szigorúbb körülmények között.

Vizsgáltuk, hogy a kérdezettek mekkora esélyt látnak arra, hogy visszakerülnek a börtönbe. A részletek mellőzésével annyit mondhatunk, hogy a romák valamivel valószínűbbnek tartják, hogy nem most vannak utoljára a „kaptárban”.

Összefoglalva

Elmondható, hogy a romaság példátlan mértékben felülreprezentált a börtönnépességben, bár a köztudatban (szakmaiban is) élő becslések (60-80%) túlzónak bizonyultak. Elfogadva Kemény István nemrégiben publikált becslését, miszerint a magyar lakosság kb. 4,5%-a roma, ehhez képest a börtönlakó cigányok aránya (adataink alapján) minimálisan is több mint hatszoros (30%), reálisan nyolcszoros (40% körül) az országos arányhoz képest.

Szociális helyzetük, életesélyeik eltérő mértékben, de rendre rosszabbak, mint nem roma társaiké. Ennek hatásaként a bűnöző karrier rögzültségében (más megközelítésben alternatív esélyek hiányában), a büntető eljárásban, és ennek következtében a börtönben is nehezebb körülmények közé kényszerülnek.

Huszár László
7.évf. 8.sz. (1997. aug.)
Vendég 2006. 02. 05. 22:51
Mi az h repp tudás?? Ahoz kell valamilyen tudás? Ne röhögtess már!! Hadarni össze vissza valami tucc tucc alaphangra MINDENKI TUD!!!
Vendég 2006. 02. 05. 19:27
mocskos rasszisták
Vendég 2006. 02. 04. 16:10
Nem tudom mi bajod van Tysonnal...igaz h nem egy tipikus szépfiú de a rapp tudása elég nagy és ezért szereti őt az a sok ember.Nem azért ahogy kinéz.Nem tudom te hogy nőttél volna fel egy olyan helyen ahol ő él.Te meg ha csak fikázni tudsz akko inkább maradj csendbe...az zene nem a bőrszinről szól.Ennyi...
Vendég 2006. 02. 04. 1:59
Romák, börtönök, statisztikák

A romák a börtönökben sokkal magasabb arányban fordulnak elő, mint a szabad népességben. E rövid cikk azt próbálja bemutatni, hogy melyek e csoport alapvető demográfiai, szociológiai és kriminológiai jellemzői. Adataink börtönön belüli összehasonlításra adnak lehetőséget, bár kétségtelen, hogy szerencsés lenne a fogva tartott nem romák mellett a szabad roma népességgel is összehasonlításokat tenni. Ez az írás nem a roma/nem roma kriminalitásról (bűnözésről) szól, a bűnelkövetés és a végrehajtható szabadságvesztésre ítéltetés két külön dolog, még akkor is, ha - optimális esetben - összefüggnek. Nem vizsgáljuk, hogy mi okozza a romák felülreprezentáltságát, miért van aránytalanul sok roma a börtönben.

Mit tudunk a börtönök roma lakóiról, a Büntetésvégrehajtás Országos Parancsnoksága által 1000 fős mintán végzett vizsgálat alapján? A hivatkozott kutatás több mint száz kérdése közül csupán egy vonatkozott arra, hogy a kérdezett romának tekinti-e magát. Egy célzottabb vizsgálat árnyaltabb eredményekre vezetne, az alábbiakban közöltek - reményeink szerint - mégis túlmutatnak a „közismert tény, hogy...", „mint tudjuk..." típusú megállapításokon.

Sokan, bár kevesebben

Az első ábrából kiderül, hogy a vizsgált büntetés-végrehajtási intézetek lakói közül 30-40% vallja romának magát. A kérdezők a megkérdezettek 44%-át tartották cigánynak, a börtönparancsnokok viszont az elítélteknek több mint 60%-át.

A cigányok aránya tehát nagyobbnak tűnik a nem romák szemében. Ez nem meglepő: ismert az a társadalomlélektani hatás, hogy az előítéletektől sújtott kisebbségek számát felülbecsüljük. A meghökkentő inkább ennek mértéke, vagyis - a szakmai körökben is sokszor felmerülő - 70-80%-os becslés és a mért adat közötti különbség. Figyelemre méltó, hogy ha nem az egész csoportot kell becsülni, hanem a szemben ülő kérdezettet kell kategorizálni, akkor igen kicsi a különbség az ön- és a kérdezői ítélet között, mindössze 4%.

Az adatok jelentős szórása pedig arra utal, hogy - legalábbis a vizsgált csoportban - a roma identitásnak (a romák részéről), illetve a társadalmi észlelésnek (a nem romák részéről) messze nincsenek olyan egyértelmű, világos ismérvei, mint azt gondolnánk. Az adatokból az tűnik ki, hogy a cigányok aránya erősen függ az adott börtön típusától (közvetve az elkövetett bűncselekmények jellegétől), de még inkább a szituációtól (kérdező személye, a kérdezés helye, a kérdőív témája stb.), amelyben a romaságot firtató kérdés elhangzik. Sajnos ezek a tényezők az általunk végzett kutatások során nem, vagy nehezen kontrolálhatóak.

Nem, életkor, iskola

A nemek megoszlása tekintetében nem tapasztaltunk különbséget a magukat romának és nem romának tartó kérdezettek között (a továbbiakban a magukat romának vallókat romának nevezzük). A nők közül csak 2%-kal többen vallották magukat romának, mint a férfiak, ami szöges ellentétben van azzal a közkeletű nézettel, hogy a női rabok sokkal nagyobb része cigány.

A fogva tartottak életkora tekintetében megfigyelhető, hogy a romák némileg fiatalabbak (átlagéletkor 28,1 év, a nem roma 31,7-tel szemben). A különbség legmarkánsabban a 25-29 éves csoportban jelentkezik. A különbség nagyjából a 40 évnél idősebbeknél egyenlítődik ki, a nem romák 22,4%-a, míg a romák 6,9%-a múlt el negyvenéves. A bűnözési hajlandóság (megint csak azokra a bűncselekményekre gondolunk, amelyekért börtönbe lehet kerülni), mint ezt az adatok is bizonyítják, a korral csökken. A romák aránya pont abban a viszonylag fiatal felnőtt csoportban magasabb, amely a börtönnépesség „derékhadát” adja.

Az iskolai végzettség adatai azt mutatják, hogy a romák helyzete a nem roma börtönlakóknál rosszabb. A nyolc általánost vagy annál kevesebbet végzettek aránya a romáknál 82,3%, míg a nem romáknál 43,8%. A szakmunkás végzettség - amit talán a munkaerő-piaci érvényesülés minimumának tekinthetünk - kétszer annyi nem roma rab számára adott. Az érettségivel vagy magasabb végzettséggel bírók arányában mutatkozó különbség még az általánosan aluliskolázott börtönnépességben is jelentős. Miként az életkor esetében, az iskolázottságnál is azt láthatjuk, hogy a romák abban kategóriában (nyolc általános) vannak sokan, ami az összes rab tekintetében is a legnagyobb csoportot képezi. Mint azt később látni fogjuk, hasonló a helyzet az elkövetett bűncselekmények esetében is (lopás és rablás).

A romák felülbecslését többek között ez is magyarázhatja: a „tipikus rab” (fiatal, alacsony iskolai végzettségű tolvaj, rabló) nagyobb valószínűséggel roma.

Család

A bekerülés előtt a romák közül mintegy 20%-kal többen éltek élettársi kapcsolatban, amíg a házasok aránya nagyjából megegyezik. Mindazonáltal nem biztos, hogy a romák (legalábbis ennyivel) nagyobb arányban élnének párkapcsolatban. Rangot, érzelmi biztonságot jelent, ha valakinek élettársa van. Sokszor tapasztaltam, hogy élettársként emlegetnek valakit, akivel egyszer-kétszer váltottak szót szállítás közben, vagy levelet a Börtön Újság társkereső rovatán keresztül.

Ugyanakkor a forma takarhat stabil családot is, amely csupán a házasságkötés jogi aktusa tekintetében különbözik a nős-férjezett állapottól.

A jelenlegi (a kérdezés időpontjában fennálló) családi állapot arról árulkodik, hogy a börtönnek a házasságot szétromboló hatása egyenlő mértékben jelentkezik a két csoportnál. Az élettársi kapcsolatok drasztikus csökkenése a romáknál jelentkezik - ez némileg alátámasztja azt a feltételezést, hogy ezek a kapcsolatok eleve bizonytalanabbak voltak.

Jelentős különbségeket találtunk az egy háztartásban élő saját gyermekek számában is. Annak ellenére, hogy a romák átlagosan fiatalabbak, és a házasságban élők aránya nagyjából megegyezik, a romák több mint felének van gyereke, amíg a nem romák kb. egyharmadának. A romák között nagyobb arányban fordulnak elő a nagycsaládosok is: a cigányok 14,8, a nem cigányok 5,5 %-nak van háromnál több (bekerülés előtt) közös háztartásban élő gyereke.

Szintén bizonyos különbségek mutatkoztak a kérdezettek gyermekkori neveltetésével kapcsolatban. A romák közül többen éltek valamelyik szülőjük nélkül, illetve korábban vesztették el azt.

A másik figyelemre méltó különbség az állami gondozottak arányában jelentkezik. A romák közül már az élet első hat évében is többen kerültek állami gondozásba - közel négyszer annyian, mint a nem romák. Tizenkét-tizennyolc éves korra ez a különbség némileg csökken, de még mindig kétszeres. Az állami gondozott romák, úgy tűnik, hogy hat-tizenkét éves korukra intézetbe kerülnek, míg a nem romák esetében a tizenkettő-tizennyolc éves szakaszban is emelkedés mutatkozik. Valószínűsíthető, hogy a romák esetében ritkább kétszülős neveltetés nagyrészt az állami gondozottság számlájára írható.

Lakás, munka

A lakásviszonyokkal kapcsolatban a legutolsó lakás jogcímében viszonylag jelentős különbség a családtag státuszában mutatkozik. Az egész mintára vonatkoztatva meglepő, hogy a kérdezettek fele családtagként – nyilván alapvetően szüleivel – lakik, vagyis a börtönben lévők ekkora hányada él egzisztenciálisan függő, önállótlan lakásviszonyok között. A romák kb. 10%-os előnye a családtag kategóriában adódhat egyrészt a fiatalabb átlagéletkorból, másrészt utalhat a szülőktől való elköltözést hátráltató rosszabb anyagi helyzetre.

A romák rosszabb helyzetét tükrözi a legutóbbi tényleges lakhelyen egy lakószobára jutók száma is. A nem romák mintegy fele, amíg a romáknak csak negyede élt olyan lakásban, ahol egy személy jutott egy szobára, zsúfolt (három fő vagy ennél több) szobákban lakott a romák kb. 35, míg a nem romák 16%-a.

Megkérdeztük azt is, hogy a kérdezett legutóbbi lakhelyére megy-e vissza lakni. Feltételezhető, hogy a börtönbüntetés alatt csak kevesen tudnak más lakásmegoldást szervezni maguknak, mint a korábbi, így azok, akik nem tudnak lakhelyükre visszamenni, súlyos gondokkal szembesülnek a szabadulás után. A kérdezettek – romák és nem romák – több mint kétharmada tudja úgy, hogy eredeti lakhelyére visszatérhet. A maradék egyharmad tekintetében a romák között néhány százalékkal (6,4%) magasabb azoknak aránya, akik bizonytalanok e tekintetben, vagyis nem biztos, hogy visszafogadják őket.

Hasonlóan viszonylag kicsi a különbség a roma és nem roma kérdezettek között a bekerülés előtti munkanélküliséggel kapcsolatban: nagyjából a kérdezettek egyharmada volt hosszabb-rövidebb ideig munka nélkül. E kérdésnél azonban még inkább számításba kell venni, hogy a kérdőív (inkább széles körű, mint mély információtömeget célozva meg) a kérdezettre hagyta a munkanélküliség értelmezését: nem kötötte azt regisztráláshoz, segélyhez stb. Így akik alkalmi munkát végeztek, vagy családi alapon néha dolgoztak, érezhették úgy, hogy nincsenek munka nélkül, noha nem volt munkaviszonyuk, rendszeres jövedelmük. Feltételezzük, hogy az ilyen, nem munkanélküliségnek tekintett alkalmi, családi munkáltatás gyakoribb a romák esetében. Így elképzelhető, hogy körükben a volt munkanélküliek aránya nagyobb, mint azt az adatok jelzik.

Szabadulás utáni munkalehetőségeivel kapcsolatban vélhetően mindkét csoport túlzottan optimista. A nem romák jobb esélyeket látnak, mintegy 75%-uk gondolja, hogy munkát talál, amíg a romáknak csak 62%-a táplál ilyen reményeket. Ezen belül a magabiztosak aránya is sokkal magasabb a nem romák között: „egészen biztosan" a romák 35,4, a nem romák 54,7%-a véli úgy, hogy nem lesz munka nélkül.

Elkövető, vádlott, elítélt

Az elkövetett bűncselekmények tekintetében a romák a vagyon elleniekben – elsősorban a rablásban és a lopásban – felülreprezentáltak, ellentétben a legsúlyosabb személy elleni cselekménnyel, az emberöléssel (és annak kísérletével). Az ábrán azokat a bűncselekményeket jelöltük, amelyek 10%-nál nagyobb részt képviselnek az összes elkövetett bűncselekmény között. (A rablás 23, a lopás 30, az emberölés 12%-ot tesz ki. Lényeges, hogy az elkövetett bűncselekmények közül csak egy, a legsúlyosabb került rögzítésre.) A többi bűncselekmény vonatkozásában – legalábbis mintánkon – statisztikailag értékelhető különbség nem mutatható ki a roma és nem roma fogva tartottak között.

A büntető eljárással kapcsolatos kérdések közül a fizetett ügyvéd fogadása szorosan összefügg az anyagi helyzettel, ugyanakkor az ügy kimenetelét is sokszor jelentősen befolyásolhatja. A romák közül 12%-kal kevesebben tudtak fizetett ügyvédet fogadni – noha önmagában az is tanulságos, hogy csak minden ötödik roma és csak minden harmadik nem roma képes fedezni ezt az állítólag nem kis kiadást.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a kérdezett megítélése szerint elegendő alkalommal találkozott-e az ügyvédjével, vagyis az ügyvéd annyiszor látogatta-e meg, ahányszor a kérdezett szerint szükséges. A romák e tekintetben is valamivel rosszabb helyzetben vannak: 37,2%-ukat látogatták elégszer, szemben a nem romák 44,1%-ával. A ritka látogatások okát túlnyomórészt az ügyvédek rovására írják (a romák inkább, mint a nem romák), csekélyebb mértékben jelentkezik a rendőrség vagy egyéb akadály.

Nem meglepő, hogy körülbelül annyian elégedettek az ügyvéd tevékenységével, ahányan elégszer találkoztak vele. A romák némileg kevésbé tartják kielégítőnek az ügyvéd tevékenységét (a romák 42,6%-a elégedetlen, a nem romák 35,0%-a). Nem csoda, hiszen kevesebbszer látogattákőket. Az ügyvéddel való elégedettség persze a tárgyaláson nyújtott teljesítménytől függ elsősorban.

A kiszabott ítéletek hosszában jelentős különbség nem mutatkozik, kivéve az egy évnél rövidebb és a 10 évnél hosszabb ítéleteket: a romák közül 2-3%-kal többen kapnak nagyon rövid, és kevesebben nagyon hosszú ítéletet.

Az aktuális ítélet hossza inkább szól az ítélkezési gyakorlatról, kevésbé a kérdezettek kriminális karrierjéről. Erről pontosabb képet kapunk az élet során összesen börtönben töltött idő hosszát vizsgálva. A romák – alacsonyabb átlagéletkoruk ellenére – jelentősen több időt töltöttek börtönben. Ráadásul a letöltött évek számával a romák relatív aránya nő. Így, ha az egyszeri ítéletek nem is hosszabbak, a börtönben lévő romák nagyobb börtöntapasztalattal rendelkeznek, mint nem roma társaik.

A bíróság által meghatározott büntetés-végrehajtási fokozatok vonatkozásában megállapíthatjuk, hogy a legsúlyosabb fokozatban, a fegyházban a romák enyhén felülreprezentáltak. Mivel a súlyosabb fokozat kiszabását a bűncselekmény súlya és jellege mellett a visszaesés ténye befolyásolja, vélhető, hogy a romák bv. fokozatában ez a tényező játszik szerepet (különösen azért, mert mint láttuk, az ítéletek nem hosszabbak).

A bv. fokozat meghatározza az intézmény jellegét, a börtönön belüli mozgás szabadságát, a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi idejét stb. Vagyis – a bíróság ítélete alapján – a romák némileg nagyobb hányada tölti büntetését szigorúbb körülmények között.

Vizsgáltuk, hogy a kérdezettek mekkora esélyt látnak arra, hogy visszakerülnek a börtönbe. A részletek mellőzésével annyit mondhatunk, hogy a romák valamivel valószínűbbnek tartják, hogy nem most vannak utoljára a „kaptárban”.

Összefoglalva

Elmondható, hogy a romaság példátlan mértékben felülreprezentált a börtönnépességben, bár a köztudatban (szakmaiban is) élő becslések (60-80%) túlzónak bizonyultak. Elfogadva Kemény István nemrégiben publikált becslését, miszerint a magyar lakosság kb. 4,5%-a roma, ehhez képest a börtönlakó cigányok aránya (adataink alapján) minimálisan is több mint hatszoros (30%), reálisan nyolcszoros (40% körül) az országos arányhoz képest.

Szociális helyzetük, életesélyeik eltérő mértékben, de rendre rosszabbak, mint nem roma társaiké. Ennek hatásaként a bűnöző karrier rögzültségében (más megközelítésben alternatív esélyek hiányában), a büntető eljárásban, és ennek következtében a börtönben is nehezebb körülmények közé kényszerülnek.

Huszár László
7.évf. 8.sz. (1997. aug.)
Vendég 2006. 02. 01. 21:45
HA KIDOBNÁNK INNEN AZ ILYEN SZEMÉT BÜDÖS SZAROS REDVÁS CIGÁNYOKAT MINT EZ A TÁJSZON F*SZ SOKKAL SZEBB ORSZÁG LENNE!!!

DE NEM ...VANNAK OLYAN HÜLYE MAGYAROK AKIK MÉG TÁMOGATJÁK IS!!!

KI KELL REKESZTENI AZ ILYENEKET!!!ÖSSZE KELL FOGNUNK A CIGÁNYOK ELLEN!!!
Vendég 2006. 02. 01. 9:55
mi van veletek? fáj hogy valaki nek sikerült, ti meg csak írkáljátok ide a fikákat?ha cino ha feka seninek se jó semmi!
Vendég 2006. 01. 29. 8:52
Szerintem Tyson jobb mint majka...vagyis job a raptudása...de azé nem kéne közelröl mutatni :)
Majkát annál inkább De gyerünk fiuk rajok vagytok
Vendég 2006. 01. 28. 19:52
tijétek lehet ez a sz*rhalom amit magyarországnak neveztek, tele árvizkárosultakkal csóró cigányokkal, gettókkal, tönkrement munkásosztállyal, kiba**ottnagy államadósággal, ***va magas adókkal, b***ott sok kátyúval, iszonyú infrastruktúrával, sz*r bérekkel, undorito kormánytagokkal
Vendég 2006. 01. 28. 16:17
Ekkora lol embereket!!De ne huzátok fel magatokat ezek a fajták itt dumálnak csak neten feace nélkül,uccán meg fülük farkuk behuzva mennek.(ismerem ezeket)Én csak röhögni tudok rajtuk.... Fehérek köszt vannak sokkal nagyobb zsiványok csak azok nagyba csinálják és nem tudsz rola k.cs.g aszt itt osztod a cigokat .pff... Én fehér vagyok öccsém de ilyen duma után szájba tenélek ugy.. de mindegy haggyuk.TYSON!!!Ki tudja vegye meg nehogy ne legyen több :S
Vendég 2006. 01. 27. 14:14
Remélem 1szer beszólsz 1 cigánynak azt kapsz a pofádra!!ilyen gondolkozással nem fogsz sokáig örülni a hülye fejednek!
Vendég 2006. 01. 26. 19:18
nézd meg ezt az oldalt!!!

http://www.eccentrix.com/members/ciganybunozes/

Előbb tájékozódj és aztán beszélhetsz baromságokat!!!

Ezek speciálisan a cigány bűnözőkre jellemző bűnözési formák!!!Magyar ilyet nagyon ritkán csinál mert a magyar bűnözőkre nem eza jellemző!!!!
érdekes hogy a Magyaroknak a 90% NEM BŰNÖZŐ, de a cigányok 90%-a BŰNÖZŐ!!!
Vendég 2006. 01. 26. 17:33
ennyire f.szok nemlehettek ! most nemazéé de nem csak cigányok rabolnak, ölnek,erőszakolnak + embereket hanem a sima fehérbőrűek!!és ne itélkezzetek mert ha ilyeneket mondok szar emberek vagytok ! rohadtúl sülne a pofám ha ilyen előítéltem lenne !!előszőr magatokba nézzetek és +látjátok milyen tetű szemetek vagytok!!Mocskos rasszisták!!(én fehér vok de 1enlően kezelem a roma oszt.társaimat)
Vendég 2006. 01. 24. 20:47
Milyen béke???Te f*szfej cigány!!! Miről beszélsz össze vissza???

A CIGÁNYBŰNÖZÉS SOHA NEM VOLT ILYEN MÉRTÉKŐ MAGYARORSZÁGON MINT NAPJAINKBAN!!!!!

http://www.eccentrix.com/members/ciganybunozes/

http://www.eccentrix.com/members/ciganybunozes/

http://www.eccentrix.com/members/ciganybunozes/

http://www.eccentrix.com/members/ciganybunozes/

http://www.eccentrix.com/members/ciganybunozes/

http://www.eccentrix.com/members/ciganybunozes/

http://www.eccentrix.com/members/ciganybunozes/

http://www.eccentrix.com/members/ciganybunozes/

http://www.eccentrix.com/members/ciganybunozes/
Vendég 2006. 01. 24. 12:36
CIGÁNYOZHATTOK!DE EVVEL A MI FAJTÁNK S A KICSI TYSON IS CSAK ERÖSSEB LESZ!ÉS EVVEL A FELFOGÁSSAL CSAK TI LESZTEK A TÁRSADALOM SZENNYE!VAN EGY KI TETT ÉS TESZ VAN EGY KI TESZ ÉS TENNI IS FOG A BÉKÉÉRT S AZ EGYENLŐSÉGÉRT::tyson!!!BY:ZSOZSO B. MÓR CYTY
Vendég 2006. 01. 24. 12:27
VÉGRE A SZAKMA ÉS EVVEL EGYÜTT A SZAKMA IS KEZDI ELISMERNI HOGY VANNAK OLYAN ROMÁK KIK TESZNEK A BÉKÉÉRT S AZ EGYENLŐSÉGÉRT!NA Ö A MAGYAR 2PAC!BY:ZSOZSO
Vendég 2006. 01. 23. 20:58
Na itt van 1 oldal a cigánybűnözésről!!!
Csak pár eset amit a cigánybűnözők követtek el csak azért mertz nem tetszett nekik a Magyarok arca.

http://www.eccentrix.com/members/ciganybunozes/

http://www.eccentrix.com/members/ciganybunozes/

http://www.eccentrix.com/members/ciganybunozes/

http://www.eccentrix.com/members/ciganybunozes/

http://www.eccentrix.com/members/ciganybunozes/

http://www.eccentrix.com/members/ciganybunozes/

http://www.eccentrix.com/members/ciganybunozes/

http://www.eccentrix.com/members/ciganybunozes/

http://www.eccentrix.com/members/ciganybunozes/
Vendég 2006. 01. 21. 20:51
Mi nem vagyunk jobbak??AKKOR ŐK MIÉRT TETTÉK EZT?:


http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu


http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu


http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu


http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu


http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu


http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu


http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu


http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu


http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu


http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu


http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu


http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu


http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu


http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu


http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu

http://loydi.atw.hu
Vendég 2006. 01. 20. 14:34
Ne cigányozzatok senkit ti 1 fokkal nem vagytok jobbak náluk!!és a Majka csak nyalizott a Dope manél a VV-ben azt most + nagy a pofája 1 csicska!Tyson Mo legjobb rappere csak szólóban kéne nyomnia nem vokálénekes ként.
kapuskirály 2006. 01. 20. 12:26
Legjobb a belga
Vendég 2006. 01. 14. 13:54
TETÜ CIGÁNYOK!!!!
KI INNEN!!! KI MAGYARORSZÁGRÓL!!!!
Vendég 2006. 01. 13. 15:36
Nevetségesek vagytok
Vendég 2006. 01. 09. 21:13
Takarodjatok az országunkból!!!
EZ ITT MAGYARORSZÁG!!!!!!!! A mi hazánk és nem a tiétek!!!
Vendég 2006. 01. 09. 21:11
Biztos 1üttvannak ...AZ ÁGYBAN!!!
Nem olyan emberek mint bárki más!! Ezek bűnözők!
Szar népség!!
Vendég 2006. 01. 09. 9:03
Anyucikád a büdös cigány ne szidd őket me ugyan olyan emberek mint bárki más. Amugy a Tyson nagyon jól nyomja , kár hogy nincs már együtt dopemannal!!!
Vendég 2006. 01. 06. 16:49
BÜDÖS CIGÁNYOK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Vendég 2006. 01. 06. 13:47
A Hitetlen nagy szám lett
Vendég 2006. 01. 06. 2:56
Tyson: Hitetlenül cigány?!
Vendég 2006. 01. 06. 0:47
Majka jobban nyomja :)
Vendég 2006. 01. 05. 19:03
mi van ti kö**ög rasszisták?
naggyon nagy a szátok de ha cigányokat láttok nem merítek a szemükbe mondani mert megba**nák a szátokat
nem a színt hanem a szívet kell nézni
én nem vagyok roma és mégis vannak roma barátaim
Vendég 2006. 01. 05. 15:30
Mi van akkor ha cigány?? Vannak hülye cigányok elismerem, de ő nem olyan buzerantó mint azok a lopkodosak! Tisztességes és emberi meg igazat beszél! TYSON TE VAGY MAGYARORSZÁG KIRÁLYA++
Vendég 2006. 01. 04. 14:38
ja őtis csak bebaszták a mikrofon mögés és késsz!! SEMMIHEZ NEM ÉRT !! EZ 1 TETEHTSÉGTELEN NEPLOPÓ CIGÁNY!!!!!!!!!!!!!!!!!
Vendég 2006. 01. 03. 20:35
NA SO SI AMIKET Ő KI MONDD AZT MEG IS ÉLTE, NEM HAZUDIK NAGYON TEHETSÉGESEN RAPEL ÉS HA MEG CIGÁNY AKKOR MI VAN TE MEG MAGYAR VAGY BAZMEG!MEGNÉZNÉM TE MIT ALKOTNÁL HA BE BASZNÁNAK A MIKROFON MÖGÉ!
Vendég 2006. 01. 03. 20:12
Fázik a veréb, letörik a füle, átfagy a kabátom
Akárhogy is nézem, mostmár itt van a karácsony
Tudom, jól, ez a szeretet ünnepe, én ezt belátom
A mocskos szemét CIGÁNYOKAT nagyon utálom

Fehér karácsony, fehér karácsony
A mocskos szemét cigányokat nagyon utálom

Fehér karácsony, fehér karácsony
A mocskos szemét cigányokat nagyon utálom

Fázik a veréb...

Fehér karácsony, fehér karácsony
A mocskos szemét cigányokat nagyon utálom

Fehér karácsony, fehér karácsony
A mocskos szemét cigányokat nagyon utálom

Vedd már észre, ez Magyarország és nem vagy a barátom
Ha nem tetszik, akkor takarodj át a román határon!
Én rendes vagyok, az igéretem mindig beváltom
És igérhetem, ha találkozunk a töködet levágom!

Fehér karácsony, fehér karácsony
A mocskos szemét cigányokat nagyon utálom

Fehér karácsony, fehér karácsony
A mocskos szemét cigányokat nagyon utálom
Vendég 2006. 01. 03. 20:11
Fázik a veréb, letörik a füle, átfagy a kabátom
Akárhogy is nézem, mostmár itt van a karácsony
Tudom, jól, ez a szeretet ünnepe, én ezt belátom
A mocskos szemét CIGÁNYOKAT nagyon utálom

Fehér karácsony, fehér karácsony
A mocskos szemét cigányokat nagyon utálom

Fehér karácsony, fehér karácsony
A mocskos szemét cigányokat nagyon utálom

Fázik a veréb...

Fehér karácsony, fehér karácsony
A mocskos szemét cigányokat nagyon utálom

Fehér karácsony, fehér karácsony
A mocskos szemét cigányokat nagyon utálom

Vedd már észre, ez Magyarország és nem vagy a barátom
Ha nem tetszik, akkor takarodj át a román határon!
Én rendes vagyok, az igéretem mindig beváltom
És igérhetem, ha találkozunk a töködet levágom!

Fehér karácsony, fehér karácsony
A mocskos szemét cigányokat nagyon utálom

Fehér karácsony, fehér karácsony
A mocskos szemét cigányokat nagyon utálom
Vendég 2006. 01. 03. 20:11
Fázik a veréb, letörik a füle, átfagy a kabátom
Akárhogy is nézem, mostmár itt van a karácsony
Tudom, jól, ez a szeretet ünnepe, én ezt belátom
A mocskos szemét CIGÁNYOKAT nagyon utálom

Fehér karácsony, fehér karácsony
A mocskos szemét cigányokat nagyon utálom

Fehér karácsony, fehér karácsony
A mocskos szemét cigányokat nagyon utálom

Fázik a veréb...

Fehér karácsony, fehér karácsony
A mocskos szemét cigányokat nagyon utálom

Fehér karácsony, fehér karácsony
A mocskos szemét cigányokat nagyon utálom

Vedd már észre, ez Magyarország és nem vagy a barátom
Ha nem tetszik, akkor takarodj át a román határon!
Én rendes vagyok, az igéretem mindig beváltom
És igérhetem, ha találkozunk a töködet levágom!

Fehér karácsony, fehér karácsony
A mocskos szemét cigányokat nagyon utálom

Fehér karácsony, fehér karácsony
A mocskos szemét cigányokat nagyon utálom
Vendég 2006. 01. 03. 17:16
TYSON NAGYON JO VAAAAGY!!!!!
SOHA NE HAGYD ABBA !!!
Vendég 2006. 01. 03. 11:48
A Hitetlent ugy rendeltem egy Cd boltba 3600-ért! Jók az alapok és jól nyomja a szöveget!
Vendég 2006. 01. 02. 1:41
Sziasztok!
Amelyikőtöknek megvan az albuma, honnan szerezte meg?
Én még csak sajnos a Hitetlent hallottam de az nagyon jóra sikerült. A fajgyűlölőkkel meg nem hiszem hogy Tyson foglalkozik:)...
Vendég 2006. 01. 01. 20:30
A KÚRVA ANYÁD TYSON A LEGNAGYOBB RAPER MAGYAR ORSZÁGON ÉS AKI AZ UCCÁN NŐT FÖL AZ MEG IS ÉRTI A SZÖVEGET!
Vendég 2005. 12. 31. 12:26
Szaros cigány!!!
Vendég 2005. 12. 31. 8:30
akinek nem tetszik az miért halgatja? szerintem meg frankó jobb mint az elmebeteg belga.
Vendég 2005. 12. 29. 18:50
REMÉEM NEM LESZ TÖBB LEMEZE MERT EZT A SZART KI KELL SZORÍTANUNK!!! ILYENNEK NEM SZEBAD TERET ADNI!!!!
Vendég 2005. 12. 29. 18:50
REMÉEM NEM LESZ TÖBB LEMEZE MERT EZT A SZART KI KELL SZORÍTANUNK!!! ILYENNEK NEM SZEBAD TERET ADNI!!!!
Vendég 2005. 12. 29. 18:49
EZ 1 NYOMORÉK BÜDÖS CIGÁNY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Vendég 2005. 12. 29. 16:29
Nagyon király vagy testvérem.a legnagyobb.csak ennyit tudok mondani!!!
Vendég 2005. 12. 28. 13:34
Nagyon nagy lett a lemez! (Hírnév, pénz, Funky-Monkey, Hitetlen, Nők, Ne lökdössetek, Gyere nézd)
Nem tudom miért szídjátok egypáran, meg kell hallgatni hogy mint beszél! Nem olyan nyálas mint egy pár magyar rapper! Majkáról annyit hogy a lemezen elég jó nyomja
Vendég 2005. 12. 28. 10:40
Dopeman sokkal jobb mint majka. nem tudom mit szerettek rajta
Amúgy Tyson nagy fax volt h otthagyta Dopemant
azeg 2005. 12. 27. 18:08
Lehet hogy cigány és mi van akkoör?.Csak halgasd meg és tanúlj tőle! :)
Vendég 2005. 12. 27. 10:50
A legnagyobb magyar rapper. Ha cigány, ha nem. Megint a fajgyűlölet. Csak a szátok nagy, aztán otthon meg Bódy Gusztit halgatsz.
Vendég 2005. 12. 27. 2:01
TETÜ CIGÁNY!!!
Vendég 2005. 12. 24. 15:33
igen nagy csávooo
Vendég 2005. 12. 22. 22:24
KI A SZAR EZ??? MÁR MEGINT 1 BÜDÖS CIGÁNY!!!?

NEMIGAZ HOGY A MAGYAROKNAK EZ KELL!!!!
EZT CSAKA MÉDIA OKÁDJA KI MAGÁBÓL,NEKÜNK NEM KÖTELEZŐ SZERETNÜNK EZEKET A SZAROS CIGÁNYOKAT!!!!
Vendég 2005. 12. 21. 14:29
szerintem is majka a legjobb de dopeman se rossz
Vendég 2005. 12. 19. 17:55
TYSON és MAJKA tud a legjobban magyar országon
DOPMEN meg szar
Vendég 2005. 12. 19. 17:54
MAJKA
DOPEMAN meg egy szar stréber
Vendég 2005. 12. 19. 17:51
Szerintem Majka egész jól tud a szekér csak gurúl ő meg vágja a dumát ugyhogy csak így tovább
HAJRÁ!!!!
Majka feat Tyson
Vendég 2005. 12. 19. 17:47
Szerintem Tyson a legjobb!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!4
Vendég 2005. 12. 17. 11:28
Szerintem király az új anyag (hitetlen); jah és az hogy ki-kit hagyott kúrvára nem érðekel, mert amióta a két haver együtt van nagyon jól megy nekik a szekér....!!!Majka feat TYSON
Vendég 2005. 12. 16. 13:46
Ma jelent meg a Tyson-Hitetlen! Nagyon nagy lesz szerintem! Tyson a legjobb magyarországon, neki van a legjobb szövege!
Vendég 2005. 12. 15. 21:33
Tyson egy kalap szar, semmit nem ér!
DOPEMAN a király!
Vendég 2005. 12. 13. 0:45
KÖCSÖGÖK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Vendég 2005. 12. 10. 20:04
tyson+majka a két áruló új szar tündibündi slágereikkel visszatértek ezért hallgassatok magyar "rapet" mert ezek viszik a pálmát mo-n semmitmondó üres szövegeikkel aminek a negyede se igaz
Vendég 2005. 12. 09. 19:57
nagyob szar zene ez!!
Vendég 2005. 12. 09. 17:26
tyson a király raj vagy siri biri nagy haasyqswmdsfjkjreigmb gho fmhlk ughsm fgsi gfhko kogi ogfhki élghlk lfkglks féglkgélkhl shgklég sflgh hlé ksf kfglk fslég hléfsgk lékgélgkélhk gléfksél khéhlk gk léskfh légkshélksgh kgsl hlgéklégkhkf lékg élkg flégkh élkgfk sélgkh élkghgsél kg ségkéksfk é lkgfhsflé kfhékflhlkk h sfklhgkléf shkfgléhklégkhlégkhlkgélhk légklhf hllkgléhkgfkhlgfhlékgléhkgéfkg f gfh gl khmk mh gjkhkh
Vendég 2005. 12. 08. 17:26
Tyson olyan mint a Majka szar!
Vendég 2005. 12. 06. 21:05
ez zene??? Emberek ébredjünk már fel!! Manapság milyen magukat előadóknak nevező igénytelen senkik adnak ki lemezeket!!!!
Vendég 2005. 12. 06. 14:40
rossz
Vendég 2005. 12. 03. 18:51
még mindig sok a hej
Vendég 2005. 12. 03. 18:50
írok vt túl üri a lap
Vendég 2005. 12. 03. 18:49
kinek kell az az info hogy te mit csinálsz a kocsiddal
Vendég 2005. 12. 03. 0:33
csak igy tovább
Vendég 2005. 12. 03. 0:32
szerinte ma magyarország legtehetségesebb rap előadója,ez nem vitás.
Vendég 2005. 12. 01. 18:47
Ahogyan már olvashattuk valahol máshol: "Veszek egy citromsárga Suzukit, feltuningolom, belenyomok egy menő hangcuccot, majd 50 fillér néven lakodalmas nótákat rappelek, remixelgettetek másokkal."

Kell ez?
Gab 2005. 12. 01. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Fórum » MUSIC.HU » Hírek