Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Jó hírek a tengerentúlról

Listamustra - Jó hírek a tengerentúlról

A Nielsen SoundScan piackutató cég adatai szerint az év első felében 221,5 millió albumot értékesítettek az Amerikai Egyesült Államokban, míg 2010 hasonló időszakában 213,6 millió fogyott. 2004 óta első, 1999 óta második alkalommal nőtt a forgalom. Az év első heteiben senki sem bízott ilyen sikerben.

Katasztrofálisan indult az év az amerikai nagylemezpiacon. 2011 elejéig a Dreamgirls című film zenei anyaga volt a legkisebb példányszámú listavezető 1991 óta, amióta a Nielsen SoundScan állítja össze az eladási rangsort – 2007 januárjában hatvanezer példánnyal állt a lista csúcsán. Január 3. és 9. között Taylor Swift harmadik, Speak Now című stúdióalbumából 52 ezer példányt adtak el, s ennyivel is megszerezte az első helyet. A következő heti listavezető, a kaliforniai Cake rockzenekar hatodik, Showroom of Compassion című stúdiólemeze 44 ezer példánnyal debütált az élen. Két héttel később Amos Lee philadelphiai énekes-dalszerző negyedik, Mission Bell című stúdióalbuma iratkozott fel az első helyre, amelyből mindössze negyvenezer példány kelt el. Idén a február 8-án kiadott Now That’s What I Call Music! slágerválogatás 37. része volt az első olyan hanghordozó, amelyből több mint százezret vásároltak egy hét alatt – 151 ezer példányt értékesítettek belőle a megjelenés hetében.

Listamustra - Jó hírek a tengerentúlról

Aztán jött Adele és Lady Gaga. A londoni énekesnő 21 című második stúdiólemeze az amerikai piacon február 22-én került forgalomba, az év első felében 2,5 millió példányban fogyott. A korong négy megszakítással tíz hétig vezette az eladási rangsort, és nem szerepelt a harmadik pozíciónál lejjebb. A New York-i Lady Gaga második, Born This Way című stúdióalbuma május 23-án jelent meg, az USA-ban már az első héten eladtak belőle 1 millió 108 ezret, az első félévben 1,5 millió példányban kelt el. Adele és Lady Gaga mögött az összesített lista harmadik helyét az angol Mumford & Sons kvartett szerezte meg, a 2009-es Sigh No More című első nagylemezéből 982 ezret értékesítettek, ezzel 1,6 millióra nőtt a korong amerikai példányszáma. A negyedik helyen Jason Aldean georgiai countryénekes 2010 novemberében kiadott My Kinda Party című albuma végzett 763 ezres példányszámmal, az ötödiken a hawaii Bruno Mars zárt, a 2010 októberében megjelent Doo-Wops & Hooligans című nagylemezét idén 686 ezer példányban szerezték be.

A digitális formátumú dalok eladása az amerikai piacon az első félévben tizenegy százalékkal nőtt 2010 hasonló időszakához képest. A legsikeresebb zeneszámot, Adele a Billboard magazin Hot 100 listáját hét hétig uraló Rolling in the Deep című slágerét 4,1 millió példányban töltötték le legálisan. A második helyen Katy Perry és Kanye West felvétele, az E.T. végzett hárommilliós letöltéssel. Lady Gaga Born This Way című dalát 2,9 millióan vásárolták meg digitális formátumban, ezzel a harmadik helyen zárt.

A The Beatlesnek is sikerült egy első helyet szereznie. Az 1969-es Abbey Road című albuma vinillemezen 20 200 példányban fogyott, és elfoglalta az összesített lista csúcsát.

Puha József

2011. 07. 24. 19:01

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Vendég 2011. 07. 24. 19:29
Hú de jó :PPP
Vendég 2011. 07. 25. 16:42
Ez NEKÜNK miért is jó hír?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Jó hírek a tengerentúlról cikk képei
Listamustra - Jó hírek a tengerentúlrólListamustra - Jó hírek a tengerentúlról