Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2011/31

Listamustra - Listamustra 2011/31

A brit albumeladási listán elhagyta az első helyet, az amerikai és a német rangsorban pedig visszatért az élre 2011 eddigi legkelendőbb hanghordozója, Adele második, 21 című stúdiólemeze. Az Egyesült Királyságban eddig két megszakítással tizennyolc hétig vezetett. Legutóbb a legendás, 1977-es Saturday Night Fever című film albuma uralta tizennyolc hétig a listát 1978-ban.

A londoni énekesnő korongja az Amerikai Egyesült Államokban megszakításokkal 11. hetét tölti a csúcson. Legutóbb Taylor Swift nagylemeze, a 2008-as Fearless vezetett tizenegy hétig. Ha a jövő héten is a legmagasabb pozícióban szerepelne, az új évezredben megjelent leghosszabban trónoló album volna az USA-ban. Legutóbb a Santana 1999-es Supernatural című nagylemeze vezetett tizenkét hétig. A brit piacon a várakozásnak megfelelően Amy Winehouse második stúdióalbuma, a Back to Black foglalta el a rangsor élét – július 24. és 30. között 44 076 példányban fogyott. A korong az USA-ban a lista kilencedik helyére tért vissza. Július 18. és 24. között 37 ezret értékesítettek belőle, pontosabban csak valamivel több mint egy nap alatt, hiszen a forgalom az énekesnő július 23-i halála után indult be. Amy első, Frank című stúdiólemeze a brit listán az ötödik, az amerikain az 57. helyen található.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – LMFAO featuring Lauren Bennett & GoonRock: Party Rock Anthem
Egyesült Királyság – JLS featuring Dev: She Makes Me Wanna
Németország – Alexandra Stan: Mr. Saxobeat
Magyarország – Ákos: Utazó

Öt listavezető dal bő két év alatt
Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáját negyedik hete a nyár első számú világslágere, a Redfoo és SkyBlu alkotta Los Angeles-i LMFAO felvétele, a Party Rock Anthem vezeti. Újabb egy helyet javítva már ezüstérmes Katy Perry tavaly augusztusban kiadott Teenage Dream című stúdióalbumának Last Friday Night (T.G.I.F.) című ötödik dala. Ha sikerül elfoglalnia az első helyet, a kaliforniai énekesnő lesz a poptörténelem első női előadója, aki egy nagylemezről öt felvétellel jutott fel az amerikai csúcsra. A Snoop Dogg-gal készült California Gurls hat, a Teenage Dream két, a Firework négy és a Kanye Westtel készült E.T. öt hétig uralta a mezőnyt. A legmagasabban kezdő újdonság, a Red Hot Chili Peppers augusztus végén megjelenő tizedik stúdióalbumának előhírnöke, a The Adventures of Rain Dance Maggie a 38. helyen kezdett. Az Egyesült Királyságban két hét után trónfosztott lett a The Wanted dala, a Glad You Came. Az angol és ír fiúk alkotta öttagú csapatot egy másik fiúcsapat, a The X Factor ötödik, 2008-as sorozatának második helyezettje, a JLS váltotta az élen a Dev kaliforniai rapperlány közreműködésével készült She Makes Me Wanna című felvétellel. A négytagú formáció 2009 júliusában debütált a zenei színtéren, ennek ellenére újdonsága már az ötödik listavezetője a brit listán a Beat Again, az Everybody in Love, a The Club Is Alive és a Love You More után. A negyvenes mezőnyben Amy Winehouse öt dallal szerepel, a Back to Black a nyolcadik, a Tears Dry on Their Own a 27., a Rehab a 29., a Love Is a Losing Game a 33., You Know I’m No Good a 37. pozícióban tanyázik. Németországban negyedik hete a román Alexandra Stan slágere, a Mr. Saxobeat, Magyarországon 16. hete Ákos kiadványa, az Utazó áll a csúcson.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Adele: 21
Egyesült Királyság – Amy Winehouse: Back to Black
Németország – Adele: 21
Magyarország – Budapest Bár: Volume 4 – Hoppá!

Magyar CD-k dupla csomagolásban
Az amerikai tízes mezőnyben négy újdonságot találunk. Az ezüstérmes pozícióban a Kidz Bop huszadik része nyitott – ezen napjaink slágereit gyerekek előadásában hallhatjuk. A harmadik helyen a Mississippi államból származó 3 Doors Down rockegyüttes ötödik stúdióalbuma, a Time of My Life, az ötödiken a New Orleans-i DJ Khaled ötödik stúdiólemeze, a We the Best Forever, a hetediken a nebraskai 311 rockzenekar korongja, a Universal Pulse debütált. Az Egyesült Királyságban a legmagasabban kezdő új belépőre, a Little Dragon svéd elektrozenei formáció harmadik, Ritual Union című stúdióalbumára a 22. helyen lelünk. Németországban a 3 Doors Down lemeze a második helyre iratkozott fel. Magyarországon a Sony Music a régebbi CD-it dupla papírcsomagolásban árulja, és a nyári uborkaszezonban ezek jól szerepelnek az eladási listán. Ákos kiadványa (Test / Indiántánc) a 21., Deák Bill Gyuláé (Bort, Bluest, Békességet! / Bill Kapitány Blues Cirkusza) a 22., a Rapülőké (Rapeta / Riszájkling) a 24., a Bonanza Banzai-é (Jóslat / Búcsúkoncert) a 25., Katona Klárié (Fekete gyöngy / Most) a 33., Keresztes Ildikóé (Nem tudod elvenni a kedvem… / Nekem más kell) a 35., Oláh Ibolyáé (Egy sima, egy fordított / Édes méreg) a negyvenedik helyen található. (Új Szó)

Puha József

2011. 08. 05. 21:03

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2011/31 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2011/31