Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Véget ért a legnagyobb

U2 - Véget ért a legnagyobb

A U2 már tavasszal zenetörténelmet írt, övé a legnagyobb bevételt hozó koncertkörút. Az ír zenekar az április 10-i brazíliai, Sao Pauló-i fellépése után került az örökranglista élére, ahol korábban a The Rolling Stones tanyázott, miközben turnéja akkor még javában zajlott.

A U2 július 30-án a kanadai Moncton városban fejezte be a 2009. június 30-án Barcelonában indult U2 360° Tour fellépéssorozatát. A közel két évig tartó turné bevétele az amerikai Billboard magazin számítása szerint 736 137 344 dollár, ami jócskán felülmúlja a zenetörténet korábbi legjövedelmezőbb koncertkörútját, a The Rolling Stones 2005. augusztus 21-én indult és 2007. augusztus 26-án véget ért A Bigger Bang Tour sorozatát, amely 558 255 524 dollár bevételt hozott. Bonóék száztíz koncertet adtak (mindegyik telt házas volt), ezekre 7 268 430 néző jött el, ami szintén rekord.

U2 - Véget ért a legnagyobb

A U2 sikerében főszerepet játszott a méregdrága, háromszázhatvan fokos szögben felépített színpad, amely mintegy huszonöt százalékkal növelte meg a stadionok befogadóképességét. „A turné minden tekintetben ragyogó siker, mindenki büszke lehet rá, aki részt vett benne. A U2 ismét felállította a teljesítmény mérőfokát, talán örök időkre” – mondta a Live Nation koncertszervező cég egyik illetékese. „A Minden idők legnagyobb turnéja cím valami olyasmi, amire nagyon büszkék vagyunk. Egy rekord, amit talán sosem szárnyalnak túl” – nyilatkozta a Billboard magazinnak Paul McGuinness, az együttes menedzsere.

A koncert egyike elérhető DVD-n, június 3-án került forgalomba a U2 360° at the Rose Bowl, amely a 2009. október 25-én tartott kaliforniai, pasadenai fellépést örökíti meg, ezt élőben közvetítette a YouTube.com.

November 19-én lesz húsz éve, hogy megjelent a U2 legendássá vált Achtung Baby című nagylemeze. A jubileum kapcsán a kiadvány október 31-én újból napvilágot lát, öt különböző változatban. A leggazdagabb tartalmat egy díszdoboz ígéri egyebek mellett hat CD-vel, négy DVD-vel, nyolcvannégy oldalas könyvvel, kitűzőkkel, matricákkal és Bono légynapszemüvegének egy-egy darabjával. A jubileumra az Oscar-díjas Davis Guggenheim dokumentumfilmet forgatott From the Sky Down címmel, amelyet a szeptemberi Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatnak be. A filmben – amely az említett csomagban is helyet kap – a zenészek a berlini Hansa Stúdióba visszatérve idézik fel az Achtung Baby felvételeit. (Új Szó)

Puha József

2011. 08. 12. 2:07

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Véget ért a legnagyobb cikk képei
U2 - Véget ért a legnagyobbU2 - Véget ért a legnagyobb