Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2011/34

Listamustra - Listamustra 2011/34

Sikerült! Katy Perry tavaly augusztusban kiadott Teenage Dream című stúdiólemezének ötödik slágere, a Last Friday Night (T.G.I.F.) is elfoglalta az amerikai Billboard magazin Hot 100 dallistájának csúcsát. Ő az első énekesnő, aki egy albumról öt zeneszámmal jutott fel a rangsor élére – ez eddig csak Michael Jacksonnak jött össze.

A pop királya 1987-es Bad című nagylemezének öt felvétele összesen hét hétig uralta a mezőnyt, Katy az említett album dalaival már a 18. hetét tölti a legmagasabb pozícióban. A Watch the Throne című közös nagylemezzel az amerikai albumeladási lista csúcsán debütáló Jay-Z és Kanye West is rekordot állított fel. A kiadvány az USA-ban augusztus 8. és 11. között kizárólag digitális formátumban az iTunes Store-on keresztül volt beszerezhető, hanghordozón augusztus 12-től érhető el. A megjelenés hetében 290 ezer példányban töltötték le a szóban forgó internetes zeneáruházból, s ezzel a hiphopsztárok átadták a múltnak a Coldplay csúcsát – az angol zenekar 2008-as Viva la Vida or Death and All His Friends című nagylemeze 282 ezres letöltéssel tartotta a rekordot. A Watch the Throne című korongból augusztus 8. és 14. között összesen 436 ezer példányt értékesítettek az amerikai piacon. Idén ennél több az első héten csak Lady Gaga második, Born This Way című stúdióalbumából fogyott – 1 108 000 példány. Az USA-ban Jay-Z-nek ez a 12. listavezető nagylemeze, kilenc sajáttal és három valakivel közösen készítettel (korábban R. Kellyvel és a Linkin Parkkal) szerepelt az élen, Kanye West pedig az ötödik listavezető albumát ünnepelheti.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Katy Perry: Last Friday Night (T.G.I.F.)
Egyesült Királyság – Wretch 32 featuring Josh Kumra: Don’t Go
Németország – Alexandra Stan: Mr. Saxobeat
Magyarország – Ákos: Utazó

Újdonságok a brit élmezőnyben
Az Egyesült Királyságban a múlt héten a Nero szerzeménye, a Promises az első helyet megszerzők közül 2011 eddigi legkisebb példányszámával, 46 700 példánnyal iratkozott fel a csúcsra. A Daniel Stephens és Joe Ray alkotta, elektronikus zenét játszó londoni duó (Alana Watson vokalista hivatalosan nem tag) a héten az élen kezdő Welcome Reality című első nagylemezéről korábban beharangozóként további három felvételt megismertünk már, az Innocence, a Me and You és a Guilt címűeket – közülük az utóbbi szerepelt a legmagasabban a brit rangsorban, a nyolcadik helyig jutott. Az érmes pozíciókban ezúttal újdonságok találhatók: az első helyre a Wretch 32 művésznevű Jermaine Scott tottenhami rapper dala, a hétfőn kiadott Black and White című első albumának harmadik beharangozója, a Josh Kumra angol énekessel készült Don’t Go, a másodikra Emeli Sandé skót énekesnő felvétele, a Heaven, a harmadikra a Maroon 5 és Christina Aguilera zeneszáma, a Moves Like Jagger érkezett meg. A múlt héten a 17. helyét az ötödikre cserélte, a héten újabb egy pozíciót javított, így a negyedik Christina Perri dala, a Jar of Hearts – a 25. születésnapját múlt pénteken ünneplő philadelphiai énekesnőnek ez a bemutatkozó felvétele, odahaza még tavaly júliusban jelent meg, csúcspozíciója a 17. hely volt. Németországban hetedik hete a román Alexandra Stan dala, a Mr. Saxobeat, Magyarországon 19. hete Ákos kiadványa, az Utazó uralja a mezőnyt.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Jay-Z & Kanye West: Watch the Throne
Egyesült Királyság – Nero: Welcome Reality
Németország – Amy Winehouse: Back to Black
Magyarország – Janicsák Veca: A második X – 10 vadonatúj felvétel!

Új CD-k az X-Faktor szereplőitől
Az amerikai albumeladási lista tízes mezőnyében az élre megérkező Jay-Z és Kanye West nagylemeze mellett további három új belépő szerepel. A második helyen az 1976-os születésű Luke Bryan georgiai countryzenész harmadik stúdióalbuma, a Tailgates & Tanlines, a harmadikon a napjaink slágereit összegyűjtő Now That’s What I Call Music! slágerválogatás 39. része, a nyolcadikon Ace Hood floridai rapper harmadik stúdiólemeze, a Blood, Sweat + Tears nyitott. A német piacon Amy Winehouse második stúdióalbuma, a 2006-os Back to Black foglalta el az első helyet, amely a brit piacon a héten, három hét után lett trónfosztott. A brit TOP 10-ben a csúcson debütáló Nero-korong mellett még két újdonságra lelünk. A hatodik helyen az egykori Busted és Fightstar együttesek zenésze, Charlie Simpson első szólólemeze, a Young Pilgrim, eggyel mögötte John Denver (1943–1997) gyűjteménye, a The Ultimate Collection kezdett. Magyarországon a lista első négy helyén startol a tavalyi X-Faktor négy szereplője, Janicsák Veca, Takács Nikolas, Vastag Csaba és Király L. Norbert A második X – 10 vadonatúj felvétel! című albumaikkal. (Új Szó)

Puha József

2011. 08. 25. 7:57

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2011/34 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2011/34