Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Legfurábból legfontosabb (Jegyzet)

MTV Video Music Awards - Legfurábból legfontosabb (Jegyzet)

Furcsállottuk az első, 1984-ben rendezett MTV Video Music Awardsot, igazából nem volt létjogosultsága. Aztán rájöttünk, a díjkiosztónak még nem jött el az ideje. A videoklipek jelentőségének növekedésével – kis túlzással – a legfontosabbá vált.

A gála továbbra is szűk mezsgyén mozog, csak a zenei élet icipici szelete lehet érintett rajta. Mert ugye, kiknek van népszerű, díjazható klipje? Csak a nagy kereskedelmi sztároknak! Akik nem ismerik a pénzhiány szót.

A díjkiosztó a korlátozottsága mellett egy másik hendikeppel is rendelkezik. Tavaly a tizenháromszoros jelölt Lady Gaga volt a legnagyobb sztárja, nyolc díjat zsebelt be. Ünnepeltette is magát, holott a videóihoz csak annyival van több köze, mint nekem, hogy velem ellentétben ő szerepel bennük. Az esetek túlnyomó többségében nem a szóban forgó előadók, zenészek találják ki a történetet, nem ők rendezik, így a díj sem őket illetné meg. Mégis ők állnak a reflektorfényben, ismeretlen fizimiskájú rendezők ugyanis nem hoznának nézettséget. A díjkiosztót ráadásul a már csak az MTV nevet használó egykori Music Television fémjelzi, pedig fő csatornájának az utóbbi években túl sok köze nincs a videoklipekhez, az valóságshow-s csatorna lett. Ésszerűbb volna, ha a gálát a YouTube venné át…

MTV Video Music Awards - Legfurábból legfontosabb (Jegyzet)

Mindezek ellenére ma este szájtátva nézzük majd a rendezvényt. Bizonyára botrány is lesz, ami megint túlnövi a díjazottak listáját, az utóbbiról egy-két napig, az előbbiről hosszabb ideig fogunk beszélni. Napokig beszédtéma volt, hogy Lady Gaga tavaly az egyik trófeát húsból készült ruhakölteményben vette át. Vagy az, hogy Kanye West tavalyelőtt a színpadra lépve megszakította a Legjobb női videó díját átvevő Taylor Swift köszönőbeszédét, mert szerinte Beyoncét kellett volna jutalmazni. És mindez tulajdonképpen rendben is van. A díjkiosztók, a hírverés, a szalonképesebb botrányok úgy kellenek a sok sebből vérző zeneiparnak, mint egy falat kenyér, szükség van arra, hogy minél többször kerüljön be a vezető hírek közé. Az MTV Video Music Awards esetében a közönség szavazatai alapján hirdetnek győzteseket, így a korlátolt közegen belül reális végeredmény születik. A nyilvánosság véleményét tükrözi, s nem a sok esetben elfogult vagy a lobbi által irányított zsűrijét. (Új Szó)

Puha József

2011. 08. 28. 13:32

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Legfurábból legfontosabb (Jegyzet) cikk képei
MTV Video Music Awards - Legfurábból legfontosabb (Jegyzet)MTV Video Music Awards - Legfurábból legfontosabb (Jegyzet)