Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2011/39

Listamustra - Listamustra 2011/39

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 dallistájának 87. helyén debütált Tony Bennett és Amy Winehouse közös felvétele, a Body and Soul. A zenei híradásokban eltörpült az a tény, hogy ez a július 23-án elhunyt énekesnő utolsó, a halála előtt teljes egészében elkészült dala, a New York-i öregúr ugyanis három rekordot is felállított vele az USA-ban.

Az 1926. augusztus 3-án született énekes a rangsor történetének legidősebb szereplője. Az előző csúcstartó az 1896. január 20-án született George Burns volt, aki 1980 márciusában szerepelt a listán az I Wish I Was Eighteen Again című szerzeménnyel, amelynek a 49. hely volt a csúcspozíciója. Bennett legutóbb 1967 novemberében tanyázott a rangsorban a For Once in My Life című felvétellel (a 91. helyig jutott), tehát negyvenhárom év és tíz hónap elteltével tért vissza bele, ami új rekord, két szereplés között ilyen hosszú idő egyetlen résztvevő esetében sem telt el. Az énekes először a lista indulásának évében, 1958 júliusában iratkozott fel rá a Young and Warm and Wonderful című felvétellel – az azóta eltelt ötvenhárom év és két hónap az eddigi leghosszabb idő az első és az utolsó szereplés között. A Body and Soul az Egyesült Királyságban a negyvenedik helyig jutott. Bennett legutóbb 1966-ban szerepelt a brit lista negyvenes mezőnyében a 21. helyig jutó The Very Thought of You című szerzeménnyel.

Listavezető dalok
Amerikai Egyesült Államok – Maroon 5 featuring Christina Aguilera: Moves Like Jagger
Egyesült Királyság – Dappy: No Regrets
Németország – Marlon Roudette: New Age
Magyarország – Ákos: Utazó

Dappy szólóban is arat
Az Amerikai Egyesült Államokban egy hét megszakítással harmadik hete a Maroon 5 és Christina Aguilera uralja a mezőnyt a Moves Like Jagger című slágerrel. Az Adam Levine énekes-gitáros vezette Los Angeles-i együttesnek ez a második hazai listavezetője a Makes Me Wonder után, amely 2007-ben három hétig szerepelt a legmagasabb pozícióban. A New York-i Christinának a Moves Like Jagger az ötödik amerikai listavezetője, és a legjobbkor jött, hiszen tavaly júniusban kiadott Bionic című stúdiólemeze bukás volt, ráadásul utoljára tíz éve tanyázott a rangsor csúcsán a Lil’ Kim, Mýa és P!nk társaságában előadott Lady Marmalade című dallal. Adam Levine duplán szerepel az amerikai TOP 10-ben – az ötödik helyen található a Gym Class Heroes New York-i hiphopformáció felvétele, a Stereo Hearts, ebben énekesként működik közre. Az Egyesült Királyságban a múlt héten a helyi The X Factor tavalyi, hetedik sorozatának harmadik helyén végző One Direction öttagú, angol és ír fiúk alkotta csapat nyitott az élen az első, What Makes You Beautiful című dalával, amelyből a megjelenés hetében 153 965 példányt értékesítettek – ez a legjobb idei kezdés. A héten Dappy aratott rajt–cél-győzelmet a No Regrets című zeneszámmal, amely a jövő áprilisra tervezett első szólóalbumának beharangozója. A huszonnégy éves londoni hiphopelőadót az N-Dubz trió tagjaként ismertük meg. A brit élmezőnyben további két újdonság található: a negyedik helyre Jason Derülo felvétele, az It Girl, az ötödikre James Morrison dala, az I Won’t Let You Go érkezett meg. Németországban negyedik hete a Mattafix duóban megismert Marlon Roudette slágere, a New Age, Magyarországon 24. hete Ákos kiadványa, az Utazó vezet.

Listavezető nagylemezek
Amerikai Egyesült Államok – Lady Antebellum: Own the Night
Egyesült Királyság – Kasabian: Velociraptor!
Németország – David Guetta: Nothing but the Beat
Magyarország – Janicsák Veca: A második X – 10 vadonatúj felvétel!

Újabb countrys hét
Az USA-ban a várakozásnak megfelelően a nashville-i Lady Antebellum countrytrió szerezte meg az albumeladási lista első helyét az Own the Night című harmadik stúdiólemezével, amelyből az első héten 347 ezer fogyott az amerikai piacon. A negyedik helyre tért vissza Brantley Gilbert georgiai countryénekes tavaly márciusban kiadott Halfway to Heaven című második stúdióalbuma, amely szeptember 13-án Deluxe változatban került forgalomba. A tízes mezőnyben három metálzenekar újdonsága található még: a massachusettsi Staind nagylemeze, a Staind az ötödik, a New York-i Dream Theater albuma, az A Dramatic Turn of Events a nyolcadik, a daytoni The Devil Wears Prada korongja, a Dead Throne a tizedik helyen kezdett. Az Egyesült Királyság élmezőnyében három új belépő szerepel. A csúcson a hazai Kasabian rockegyüttes negyedik stúdiólemeze, a Velociraptor! (94 088 példány kelt el belőle a megjelenés hetében), az ötödik pozícióban Tony Bennett duettalbuma, Duets II, a kilencedikben a philadelphiai Christina Perri CD-je, a Lovestrong. debütált – az utóbbi az észak-amerikai kontinensen még májusban került forgalomba. Németországban a francia David Guetta ötödik, Nothing but the Beat című stúdiólemezéből értékesítették a legtöbbet. Magyarországon visszatért az élre Janicsák Veca albuma, A második X – 10 vadonatúj felvétel! című, amely öt héttel ezelőtt az első helyen rajtolt, és két hét kihagyás után foglalta el ismét az első helyet – két hete a Red Hot Chili Peppers nagylemeze, az I’m with You, egy hete a Depresszió CD-je, a Vízválasztó volt a legkelendőbb.

Puha József

2011. 09. 30. 7:02

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2011/39 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2011/39