Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2011/40

Listamustra - Listamustra 2011/40

A nyolcvanöt éves Tony Bennett újabb rekordot állított fel. Az 1926. augusztus 3-án született előadó pályafutása során először foglalta el az amerikai albumeladási lista csúcsát a Duets II című nagylemezével, és a rangsor történetének legidősebb vezetője lett.

A korábbi csúcstartó az 1941. május 24-én született Bob Dylan volt, aki 2009 májusában, nyolc nappal a 68. születésnapja előtt iratkozott fel a lista élére a Together Through Life című albumával. Tony Bennett listavezető nagylemezéből 179 ezer példányt értékesítettek a megjelenés hetében az amerikai piacon. A korong első részéből, a 2006 szeptemberében kiadott Duets: An American Classic címűből 202 ezer példány fogyott az első héten, ami akkor a harmadik hely megszerzésére volt elegendő.

Listavezető dalok
Amerikai Egyesült Államok – Maroon 5 featuring Christina Aguilera: Moves Like Jagger
Egyesült Királyság – Sak Noel: Loca People
Németország – Marlon Roudette: New Age
Magyarország – Ákos: Utazó

Brit listavezetők futószalagon
A Maroon 5 és Christina Aguilera slágere, a Moves Like Jagger egy megszakítással negyedik hete uralja az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáját. A Foster the People bebetonozta magát a bronzérmes pozícióba – a Los Angeles-i poptrió ötödik hete tanyázik a harmadik helyen a Pumped Up Kicks című szerzeménnyel, amely a bemutatkozó felvétele, még tavaly szeptemberben jelent meg. A rangsor legmagasabban kezdő újdonsága Rihanna 16. helyen nyitó, a skót Calvin Harrisszel készült We Found Love című zeneszáma, amellyel a barbadosi énekesnő a november 18-án forgalomba kerülő Talk That Talk című hatodik stúdióalbumát harangozza be. Az Egyesült Királyságban az N-Dubzban megismert Dappy dala, a No Regrets után Sak Noel spanyol lemezlovas, producer vette át a vezetést az Esthera Sarita énekesnő közreműködésével készült Loca People című szerzeménnyel. Spanyol előadó ezt megelőzően 2002 októberében vezetett a szigetországban, a Las Ketchup lánytrió a The Ketchup Song (Asereje) című slágerrel egy hétig. Az előrejelzések szerint a jövő héten a Maroon 5 Christina Aguilerával készült felvétele, a Moves Like Jagger jut fel a brit lista csúcsára, így Sak Noel a tizedik lesz a sorban, aki csak egy hétig uralja a mezőnyt. Legutóbb a The Wanted dala, a Glad You Came szerepelt egy hétnél tovább, két hétig a legmagasabb pozícióban. A 120. helyről a harmadikra lépett az 1998-ban bemutatott Angyalok városa (City of Angels) című film betétdala, az Iris – a New York-i Goo Goo Dolls slágerét előadták a brit The X Factor nyolcadik sorozatának szereplői, ennek hatására nőtt meg iránta a kereslet. A zeneszám az évek során örökzöld slágerré vált, pedig korábban a húszas mezőnybe sem fért be a szigetországban. Németországban ötödik hete a Mattafix duóban ismertté vált Marlon Roudette dala a New Age, Magyarországon 25. hete Ákos kiadványa, az Utazó vezet.

Listavezető nagylemezek
Amerikai Egyesült Államok – Tony Bennett: Duets II
Egyesült Királyság – James Morrison: The Awakening
Németország – Udo Lindenberg: MTV Unplugged – Live aus dem Hotel Atlantic
Magyarország – Janicsák Veca: A második X – 10 vadonatúj felvétel!

Megunhatatlan, legendás nagylemezek
Az amerikai albumeladási lista tízes mezőnyében Tony Bennett nagylemeze mellett további öt új belépő található. A negyedik helyen a dallasi Demi Lovato harmadik stúdióalbuma, az Unbroken, a hatodikon a dél-karolinai Needtobreathe rockzenekar stúdiólemeze, a The Reckoning, a hetediken a Mindless Behavior hazai fiúcsapat CD-je, a #1 Girl, a nyolcadikon a New York-i Gavin DeGraw stúdióalbuma, a Sweeter, a tizediken a húszéves, seattle-i Pearl Jam rockegyüttesről készült dokumentumfilm zenei nagylemeze, a Pearl Jam 20 debütált. A brit piacon a várakozásnak megfelelően James Morrison hazai énekes-dalszerző harmadik, The Awakening című stúdióalbuma szerezte meg az első helyet – 62 181 példányt adtak el belőle a szigetországban a megjelenés hetében. Az élmezőnyben még egy újdonság szerepel, a hatodik helyre érkezett meg az 1992 és 2005 között működött, tavalyelőtt újjáalakult kaliforniai Blink-182 CD-je, a Neighborhoods. Húsz éve látott napvilágot a zenetörténet egyik legendás hanghordozója, a Nirvana Nevermind című nagylemeze, amelyet a jubileum alkalmából felújított változatban újra kiadtak, és a 157. helyről az ötödikre jött fel – 548. hete található a listán. Szintén új verzióban került forgalomba a Pink Floyd 1973-as albuma, a The Dark Side of the Moon, amely a 11. pozícióban szerepel, és 557. hete tanyázik a rangsorban. Németországban az 1946-os születésű Udo Lindenberg MTV Unplugged – Live aus dem Hotel Atlantic című nagylemezéből, Magyarországon Janicsák Veca A második X – 10 vadonatúj felvétel! című első stúdióalbumából értékesítették a legtöbbet. A magyar húszas mezőnyben két új belépő található: az ötödik helyen Yonderboi nagylemeze, a Passive Control, a 12. pozícióban Bródy János albuma, Az Illés szekerén kezdett.

Puha József

2011. 10. 08. 11:12

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2011/40 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2011/40