Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2011/41

Listamustra - Listamustra 2011/41

Adele a Billboard magazin Hot 100 dallistája csúcsát elsőként a Rolling in the Deep című slágerrel járta meg – hét hétig uralta a mezőnyt. A brit rangsort öt hétig vezetett Someone Like You című felvételét az Amerikai Egyesült Államokban nem tartották listavezető-esélyesnek, mégis immár másodszor foglalta el vele a legmagasabb pozíciót.

A londoni énekesnő a zeneszámot előadta az augusztus 28-án rendezett MTV Video Music Awardson, aminek hatására megnőtt iránta a kereslet, és a 19. helyről az elsőre jött fel, de a következő héten máris trónfosztott lett. Most, négy héttel később visszatért az élre, annak köszönhetően, hogy szeptember 29-én bemutatták a szerzemény Párizsban forgatott videoklipjét, ami ismét nagyot lendített a népszerűségén.

Listavezető dalok
Amerikai Egyesült Államok – Adele: Someone Like You
Egyesült Királyság – Rihanna featuring Calvin Harris: We Found Love
Németország – Marlon Roudette: New Age
Magyarország – Ákos: Utazó

Új dallal hódít a nyár slágerének előadója
Az amerikaiak az aktuális listavezető dalt a tervekkel ellentétben a napokban élő előadásban nem élvezhetik. Adele a turnéja keretében májusban nyolc koncertet adott az USA-ban és kettőt Kanadában, majd augusztusban visszatért a kontinensre, az USA-ban kilenc, Kanadában egy fellépése volt. Október 7. és 21. között újabb tíz koncertet adott volna az USA-ban, ám hangszálproblémái miatt a fellépéseket orvosi tanácsra elhalasztotta. A Billboard magazin Hot 100 listájának ötödik helyén található a nyár legnagyobb világslágere, a Party Rock Anthem, amely júliusban és augusztusban hat hétig uralta a mezőnyt. Az előadója, a Los Angeles-i LMFAO hiphopduó már egy új dallal is képviselteti magát az élmezőnyben, a Sexy and I Know It cíművel, amely a tizedikről a hatodik helyre lépett. A hetediken szerepel a hét legmagasabban kezdő újdonsága, B.o.B Lil Wayne-nel készült felvétele, a Strange Clouds. A múlt héten a 16. pozícióban nyitó Rihanna-dal, a Calvin Harrisszel készült We Found Love a kilencedik helyre jött fel. A barbadosi énekesnő és a skót énekes zeneszáma a brit listán rajt–cél-győzelmet aratott, pedig a hét közepén még úgy tűnt, hogy a Los Angeles-i Maroon 5 együttes szerzi meg az első helyet a New York-i Christina Aguilerával készült, hetek óta az élbolyban tanyázó Moves Like Jagger című slágerrel. A We Found Love Rihanna november 18-án forgalomba kerülő hatodik, Talk That Talk című stúdiólemezének beharangozója. A szerzemény az énekesnő hatodik listavezetője a szigetországban, korábban a Jay-Z közreműködésével készült Umbrella, a Take a Bow, az Only Girl (In the World), a Drake-kel készült What’s My Name?, valamint a Run This Town cíművel járta meg a csúcsot – az utóbbi Jay-Z zeneszáma, Rihanna közreműködőként hallható benne Kanye Westtel együtt. Az LMFAO újdonsága, a Sexy and I Know It a brit rangsorban a huszadik helyét a hetedikre cserélte. Németországban hatodik hete Marlon Roudette slágere, a New Age, Magyarországon fél éve Ákos kiadványa, az Utazó vezet.

Listavezető nagylemezek
Amerikai Egyesült Államok – J. Cole: Cole World: The Sideline Story
Egyesült Királyság – James Morrison: The Awakening
Németország – Rosenstolz: Wir sind am Leben
Magyarország – Halász Judit: Apa figyelj rám

Rock- és metálkiadványok hete
Az amerikai albumeladási lista tízes mezőnyében hat új belépő található. Az élen a 27. életévében járó, frankfurti születésű, Észak-Karolinában élő, korábban csak mixlemezeket megjelentető J. Cole rapper első stúdióalbuma, a Cole World: The Sideline Story debütált – a megjelenés hetében 218 ezret értékesítettek belőle az amerikai piacon. A korongot Jay-Z lemezcége, a Roc Nation gondozza. A második helyet a pop-punkban utazó, 2009-ben újjáalakult, kaliforniai Blink-182 visszatérő albuma, a Neighborhoods szerezte meg. A további négy újdonság rock- illetve metálzenei kiadvány: az ötödik helyre a Wilco chicagói rockzenekar nagylemeze, a The Whole Love, a nyolcadikra a Switchfoot San Diegó-i rockegyüttes albuma, a Vice Verses, a kilencedikre a Sammy Hagar, Joe Satriani, Michael Anthony és Chad Smith alkotta Chickenfoot szupergrupp második CD-je, a Chickenfoot III, a tizedikre a Mastodon georgiai metálzenekar korongja, a The Hunter iratkozott fel. Az Egyesült Királyságban második hete a warwickshire-i James Morrison harmadik, The Awakening című stúdiólemeze a legkelendőbb hanghordozó – ezúttal 36 411 példány fogyott belőle. A brit TOP 10-ben három új belépő szerepel: a harmadik pozícióban a surrey-i You Me at Six rockegyüttes harmadik stúdióalbuma, a Sinners Never Sleep, a negyedikben a nashville-i Lady Antebellum countrytrió harmadik stúdiólemeze, az Own the Night, a hetedikben Ben Howard devoni dalszerző-énekes első CD-je, az Every Kingdom kezdett. Németországban a pop-rockban utazó berlini Rosenstolz duó albuma, a Wir sind am Leben nyitott a legmagasabb pozícióban. A harmadik helyen az angol Pink Floyd 1973-as The Dark Side of the Moon című stúdiólemezének felújított változata, a negyediken a Subway to Sally potsdami folk-metálzenekar albuma, a Schwarz in Schwarz, az ötödiken a Machine Head kaliforniai metálegyüttes CD-je, az Unto the Locust, a hatodikon a Blink-182 korongja, a Neighborhoods, a nyolcadikon a Nirvana Neremind című nagylemezének felújított változata, a kilencediken a Pink Floyd díszdoboza, a The Discovery Studio Album Box Set (Box Set, Original Recording Remastered) debütált. Magyarországon Halász Judit nagylemeze, az Apa figyelj rám című vette át a vezetést a listán tartózkodás ötödik hetében.

Puha József

2011. 10. 13. 2:03

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Vendég 2011. 10. 14. 11:50
Szuper! A Listamustrából mindent megtudok arról, hogy mi a helyzet a zenében.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2011/41 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2011/41