Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2011/42

Listamustra - Listamustra 2011/42

Az American Idol május 25-én véget ért tizedik sorozatának győztese a héten két rekordot is felállított az Amerikai Egyesült Államokban. Az 1993. október 9-én született észak-karolinai Scotty McCreery az első, Clear as Day című stúdiólemezével az albumeladási lista csúcsán debütált – 197 ezret értékesítettek belőle a megjelenés hetében –, ezzel ő a zenetörténet első countryelőadója, aki a bemutatkozó nagylemezével az élre iratkozott fel.

A tizennyolc éves fiatalember egyben a rangsor történetének legfiatalabb vezetője a férfielőadók között. Eddig a B2K fiúcsapatban megismert, 1984. november 12-én született Omarion tartotta a rekordot a 2005 februárjában kiadott első, O című szólóalbumával. Az American Idol győztesei közül korábban csak az első szériát megnyert Kelly Clarkson és a második sorozatban diadalmaskodó Ruben Studdard foglalta el a legmagasabb pozíciót az első stúdiólemezével – előbbi a Thankful, utóbbi a Soulful cíművel.

Listavezető dalok
Amerikai Egyesült Államok – Adele: Someone Like You
Egyesült Királyság – Rihanna featuring Calvin Harris: We Found Love
Németország – Marlon Roudette: New Age
Magyarország – Ákos: Utazó

Bebetonozott slágerek
Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáját megszakítással harmadik hete Adele uralja a Someone Like You című világslágerével. A rangsorokat összeállító Nielsen SoundScan adatai szerint a dalból digitális formátumban már több mint kétmilliót adtak el az amerikai piacon. A londoni énekesnő a listát hét hétig vezető Rolling in the Deep című zeneszámát eddig 5,3 millióan töltötték le legálisan az USA-ban – ezzel vezeti 2011 összesített rangsorát –, és idén egy harmadik felvétele is átlépte már a milliós határt az amerikaiak körében, a Chasing Pavements az első, 19 című albumáról. Bebetonozta magát a bronzérmes pozícióba a Foster the People – a Los Angeles-i poptrió hetedik hete tanyázik a harmadik helyen a Pumped Up Kicks című szerzeménnyel, amely a bemutatkozó dala, még tavaly szeptemberben jelent meg. Az Egyesült Királyságban megőrizte vezető helyét Rihanna és a skót Calvin Harris – a második hete trónoló We Found Love a barbadosi énekesnő november 18-án forgalomba kerülő Talk That Talk című hatodik stúdiólemezének előhírnöke. Legutóbb a The Wanted felvétele, a Glad You Came szerepelt egy hétnél tovább, két hétig a legmagasabb pozícióban júliusban és augusztusban. A következő tíz listavezető (JLS featuring Dev, Cher Lloyd, Nero, Wretch 32 featuring Josh Kumra, Olly Murs featuring Rizzle Kicks, Example, Pixie Lott, One Direction, Dappy, Sak Noel) egy hét után trónfosztott lett. A szigetországban a Los Angeles-i Maroon 5 és a New York-i Christina Aguilera betonozta be magát, méghozzá az ezüstérmes pozícióba – hetedik hete találhatók itt a Moves Like Jagger című slágerrel, amely az USA-ban négy hétig vezetett. A Maroon 5 énekese, Adam Levine a harmadik helyen is szerepel – itt kezdett a Gym Class Heroes New York-i hiphopformáció Stereo Hearts című dala, amelyben énekesként működik közre. Még egy új belépő található az élmezőnyben: a hazai The X Factor tavalyi, hetedik sorozatának győztese, Matt Cardle a hatodik helyre érkezett meg a Run for Your Life című zeneszámmal, amely Gary Barlow szerzeménye. Németországban hetedik hete az egykori Mattafixben megismert Marlon Roudette slágere, a New Age vezet, amely a What a Man című német film betétdala. Magyarországon 27. hete Ákos kiadványa, az Utazó tanyázik a csúcson.

Listavezető nagylemezek
Amerikai Egyesült Államok – Scotty McCreery: Clear as Day
Egyesült Királyság – Steps: The Ultimate Collection
Németország – Andrea Berg: Abenteuer
Magyarország – Magyarország kedvenc gyermekmeséi: Magyar népmesék

Visszatérő csapat meglepetéssikere
Az amerikai albumeladási lista tízes mezőnyében Scotty McCreery CD-je mellett további három újdonságra lelünk. A hetedik helyen Feist kanadai indie-popénekesnő negyedik stúdiólemeze, a Metals, a nyolcadikon Rodney Atkins Tennessee állambeli countryzenész negyedik stúdióalbuma, a Take a Back Road, a kilencediken a Jack’s Mannequin kaliforniai rockzenekar harmadik stúdiólemeze, a People and Things nyitott. Az Egyesült Királyságban meglepetésre az idén újjáalakult Steps öttagú londoni popcsapat szerezte meg az első helyet a The Ultimate Collection című válogatásalbumával, igaz, mindössze 34 200 példány fogyott belőle, ezzel 2011 második legkisebb példányszámú listavezetője a Nero után – a londoni formáció augusztusban a Welcome Reality című korongjával debütált az élen, amelyből 30 640 példány kelt el a megjelenés hetében. Az 1997 és 2001 között működött Stepsnek odahaza a dalok rangsorában két listavezetője volt: 1999 januárjában a Heartbeat / Tragedy című maxival egy hétig, 2000 októberében a Stomp cíművel szintén egy hétig uralta a mezőnyt. A brit TOP 10-ben további öt új belépő szerepel: a negyedik helyre az Evanescence arkansasi rockegyüttes harmadik, Evanescence című stúdiólemeze, a hatodikra Katherine Jenkins walesi mezzoszoprán nyolcadik stúdióalbuma, a Daydream, a hetedikre Jason Derülo floridai énekes második stúdiólemeze, a Future History, a kilencedikre Ryan Adams észak-karolinai country-rockzenész 13. stúdióalbuma, az Ashes & Fire, a tizedikre Cliff Richard nagylemeze, a Soulicious iratkozott fel. Németországban az 1966-os születésű Andrea Berg hazai énekesnő Abenteuer című albuma, Magyarországon a Magyarország kedvenc gyerekmeséi: Magyar népmesék című kiadvány kezdett az eladási lista csúcsán. Zorán nagylemeze, a Körtánc – Kóló az ötödik helyre érkezett meg.

Puha József

2011. 10. 22. 19:12

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2011/42 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2011/42