Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Leírt srácokból rekordhalmozók

Take That - Leírt srácokból rekordhalmozók

Pályafutásom legnagyobb tévedése volt. Folyamatosan mondogattam, hogy Robbie Williams a híresztelések ellenére sosem tér már vissza egykori társaihoz. Visszatért! A napokban pedig ismét távozott, ahogy azt korábban jelezte.

1991 júliusában senki sem gondolt sikerszériára. A Gary Barlow, Robbie Williams, Mark Owen, Howard Donald és Jason Orange alkotta Take That akkor rukkolt elő a bemutatkozó, Do What U Like című dalával. A szakma fanyalogva fogadta, és a manchesteri formációt a bostoni New Kids on the Block utánzójaként skatulyázta be. Eleinte döcögősen mentek a dolgok. A fiúk az első brit listavezető slágerüket a Pray című szerzeménnyel 1993 júliusában érték el. Innentől kezdve felgyorsultak az események, az együttes a szigetország, majd egész Európa első számú fiúcsapatává vált. Robbie 1995 júliusában intett búcsút a társainak, akik egy rövid ideig négyesben még folytatták, 1996 februárjában jelentették be a feloszlást. Akkor már nyilvánvaló volt, hogy a Take That a zenetörténetben külön fejezetet kap.

Take That - Leírt srácokból rekordhalmozók

A szakma csak az együttes frontemberének, Garynek jósolt szép szólókarriert, a többiekről azt feltételezte, hogy gyorsan eltűnnek a süllyesztőben. Másképpen alakult! Gary helyett Robbie futott be, olyannyira, hogy a brit zenetörténet legnagyobb egyéniségei közé került. Azóta nem született ekkora csillaga a brit könnyűzenének, s valószínűleg már nem is fog, Robbie az utolsó a sorban.

Aztán újabb nem várt események jöttek. Gary, Mark, Howard és Jason négyesben 2005-ben visszatért, és elindult az újabb sikersorozat. Megváltozott zenéjükkel már nem a tinédzsereket, hanem egykori, időközben felnőtt rajongóikat célozták meg. Az Egyesült Királyságban 2008. október 31-én a Take That megdöntötte az elővételben leggyorsabban elfogyott belépőjegyek rekordját: a csapat 2008-as, The Circus című nagylemezét bemutató 2009-es nyári brit koncertsorozatának 600 ezer belépőjegye öt óra alatt kelt el.

A bombameglepetés Robbie tavalyi visszatérése volt, a november 15-én kiadott Progress című stúdióalbum az eredeti felállásban készült. És folytatódott a rekordhalmozás. A nagylemez az új évezred legjobban debütáló hanghordozója a brit piacon, a megjelenés napján 235 ezret, az első héten 520 ezret értékesítettek belőle. Az együttes idei turnéjának keretében az első körben tizennégy brit, valamint három német és egy-egy olasz, dán, holland helyszínt jelentettek be. A belépőjegyek értékesítésének kezdete – a várakozásnak megfelelően – káoszba fulladt. Az eladást végző honlapok mindegyike összeomlott hosszabb-rövidebb ideig a túlterheltség miatt, a telefonos vásárlási lehetőséget csak a legszerencsésebbek vehették igénybe, mert folyamatosan foglaltak voltak a vonalak, és a jegyárusító helyszínek előtt több órát kellett sorban állni. Az értékesítés október 29-én kilenc órakor kezdődött, és a problémák ellenére délután két órára már egymillió belépőjegyet eladtak, ami újabb rekord.

A harmincöt koncertet magában foglaló turné keretében a fiúk nyolcszor léptek fel az otthoni City of Manchester Stadionban és nyolcszor a londoni Wembley Stadionban. Az utóbbi helyszínen összesen 61,7 millió amerikai dollár bevételre tettek szert, ami egyetlen koncertszínpadon elért bevételi rekord – a korábbi csúcstartó Bruce Springsteen volt, aki a New Jersey-i Giants Stadionban 2003-ban tartott tíz fellépésén 38,6 millió amerikai dollárt keresett. A koncertsorozat július 29-én Münchenben ért véget, és a napokban bejelentették, hogy Robbie az eredeti terveknek megfelelően újra szólóban folytatja, az együttes pedig pihenőre vonul. „Felszabadító élmény volt újra együtt lenni, és kibeszélni a feszültségeket. Minden nagyszerűen alakult, jól kijöttünk egymással. Robbie bármikor visszatérhet közénk, amikor csak akar, hiszen ő a mi testvérünk” – nyilatkozta Gary.

Húsz év telt el a Take That felbukkanása óta. Ideje volna hozzászoknunk, hogy a könnyűzenében már nem beatlesi, hanem Take That-i magasságokról kell beszélni. (Új Szó)

Puha József

2011. 10. 23. 21:30

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Leírt srácokból rekordhalmozók cikk képei
Take That - Leírt srácokból rekordhalmozókTake That - Leírt srácokból rekordhalmozók